Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου το market test για ΔΕΔΔΗΕ, τέλος Νοεμβρίου οι διαγωνισμοί για ΛΑΡΚΟ

Ένα θερμό δίμηνο για την πορεία τριών ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων ξεκινά για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για τα «πωλητήρια» σε ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΡΚΟ και Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου Renewable & Storage Forum, εντός του Νοεμβρίου πρόκειται να εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το επιτρεπόμενο έσοδο και το WACC για το 2020 και  μέσα στο  Δεκέμβριο,  η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024, πράγμα που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θα δώσει ορατότητα στους ενδιαφερόμενους ανοίγοντας το δρόμο για το διαγωνισμό».

Ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι το α΄δεκαήμερο Δεκεμβρίου θα γίνει και το investor day της ΔΕΗ ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει το market test για το ΔΕΔΔΗΕ. 

Στόχος είναι να μπει στις ράγες του σχεδιασμού η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και να  ολοκληρωθεί ως τα τέλη της Άνοιξης ή το αργότερο στο α΄ εξάμηνο του 2021.

Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρηγορότερα σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ γιατί την ιδιωτικοποίηση «τρέχει» η ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι θα πωληθεί το 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας.Για την αποθήκη φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, εντός Νοεμβρίου η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφαση για το πλαίσιο τιμολόγησης. 

Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, το τελευταίο δεκαήμερο Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι δύο παράλληλες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η μία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνα και η άλλη του ειδικού διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων της Καστοριάς και της Εύβοιας. “Ελπίζουμε ότι θα εκδηλωθεί ικανό ενδιαφέρον που θα διασφαλίζει τη δραστηριότητα νικελίου με βιώσιμους όρους”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι για το φλέγον θέμα του ελλείμματος  στις ΑΠΕ, η παρέμβαση του υπουργείου θα γίνει γνωστή πολύ σύντομα και θα στηρίζεται στις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, στη διαβούλευση με τους φορείς που ολοκληρώθηκε πλέον και σε επιστημονικά στοιχεία.

«Όταν θα την παρουσιάσουμε, νομίζω ότι όλοι θα καταλάβουν ότι είναι μια δίκαιη παρέμβαση με δύο μηνύματα.

Αφενός εξασφάλιση χωρίς καμία αμφιβολία της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ αφετέρου καλύτερη συνολικά λειτουργία της αγοράς. Κοινός παρονομαστής θα είναι η στήριξη στην πράξη της λειτουργίας των ΑΠΕ που αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική».

Διευκρίνισε ότι η κατεύθυνση του υπουργείου είναι να υπάρξει μια παρέμβαση με ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, η οποία θα βασίζεται σε έναν πυλώνα οικονομικό και έναν πυλώνα διαρθρωτικό.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε στο συνέδριο ότι το ΥΠΕΝ πρόκειται να συστήσει σύντομα ομάδα υψηλού επιπέδου ειδικών που βασιζόμενοι στις πρακτικές άλλων χωρών θα προτείνουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο, μια τεχνολογία που ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ανήκει στο παρόν και όχι στο μέλλον.

Από τον υπουργό ανακοινώθηκε ότι την Δευτέρα θα δημοσιευτεί ο οδηγός για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, όπου η κυβέρνηση διεκδικεί κεφάλαια 3 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Παράλληλα θα δοθεί προς δοκιμή η σχετική πλατφόρμα προς εξοικείωση των ενδιαφερομένων.

πηγή

Προβλήθηκε 238 φορές
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών σε εφορία και ταμεία έως 240 δόσεις και έως 420 δόσεις για χρέη στις τράπεζες

Οι ρυθμίσεις θα γίνονται πλέον αυτόματα, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση υπαλλήλου, χωρίς κόστος και γραφειοκρατία με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή.

Παραλύει η χώρα στις 10 Ιουνίου 2021: Μαζί στην απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Μάλιστα τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσουν τη μάχη ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.