Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

Στις 9/7/21 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) του ΥΠΕΝ, σχετικά με το Σχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) προστασίας του Υμηττού, στην οποία προσκληθήκαμε να μιλήσουμε ως σύλλογος, μέσω νόμιμου εκπροσώπου, για τις απόψεις μας (που ήδη είχαμε καταθέσει στη Δημόσια Διαβούλευση).

Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, εστιαστήκαμε στα εξής:

  • Στην ανάγκη το σχέδιο του νέου Π.Δ. να εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερο βαθμό προστασίας του Υμηττού από το Π.Δ. του 2011, που έρχεται να αντικαταστήσει και το οποίο εκδόθηκε στηριζόμενο σε απλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η ανάγκη αυτή τεκμαίρεται από το γεγονός οτι, το Ευρωπαικό Δικαστήριο ζήτησε την έκδοση ενός νέου Π.Δ. με τη διαδικασία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία απαιτείται για διατάγματα προστασίας οικοσυστημάτων που ορίζουν και χρήσεις γης. Επιπλέον, στην περίπτωση του Υμηττού, επηρεάζεται η ζωή των κατοίκων ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Αττικής, οπότε απαιτείται η εξασφάλιση μεγάλου βαθμού προστασίας του ορεινού όγκου. Δυστυχώς αυτή την απαραίτητη προϋπόθεση δεν εκπληρώνει το σχέδιο του νέου Π.Δ.!
  • Αυτό που διαπιστώνει κανείς ανατρέχοντας στις σελίδες της ΣΜΠΕ, είναι η συνεχής αναφορά σε πλεονεκτήματα και βελτιώσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα καθεστώτα προστασίας, χωρίς να ξεκαθαρίζεται σαφώς αν η σύγκριση γίνεται με το πρώτο Π.Δ. του 1978 ή με το μεταγενέστερο του 2011, που ήταν σαφώς πλεονεκτικότερο του προηγούμενου, παραλείποντας εσκεμμένα την άμεση σύγκριση με το Π.Δ. του 2011, που αντικαθιστά. Τρανό παράδειγμα αυτό που αναφέρεται στη σελ. 6-10 «Η Ζώνη Α καταλαμβάνει συνολική έκταση 91.500 στρεμμάτων στο πλαίσιο νέου σχεδιασμού προστασίας, που αντιστοιχεί στο 80% της έκτασης της συνολικής περιοχής προστασίας του Υμηττού και ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης περίπου του 14,5 % από την επιφάνεια της Ζώνης Α του ΠΔ του 1978»!
    Στην πραγματικότητα η επιφάνεια της Ζώνης Α στο πρόσφατο Π.Δ. του 2011 ήταν 93.000 στρ., ενώ σ’ αυτό του 1978 ήταν 76.000 στρ.. Οπότε στην παρούσα ΣΜΠΕ έχουμε συρρίκνωση της Ζώνης Α, σε σχέση με το Π.Δ. 2011 το οποίο αντικαθιστά και όχι αύξηση 14,5%!
  • Στο Π.Δ. του 2011 η Ζώνη Α ήταν απολύτου προστασίας, χωρίς να επιτρέπει οποιαδήποτε χρήση σε όλη της την έκταση, ενώ στο προτεινόμενο χωρίζεται σε υποζώνες και προστίθενται χρήσεις, όπως η γεωργική χρήση, στην καρδιά της δασικής έκτασης. Γνωρίζουμε όλοι οτι τα δάση συρρικνώνονται, καταπατούνται, καταστρέφονται ή και καίγονται πιο εύκολα, όταν επιτρέπονται γεωργικές χρήσεις μέσα σ’ αυτά.
  • Αλλού αναφέρεται οτι, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της Ζώνης Α οποιαδήποτε οικοδομική επέκταση ή παραχώρηση σε τρίτο για την εξυπηρέτηση μη αμιγώς επιχειρησιακών σκοπών γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του Συμβούλιου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού και μέχρι την συγκρότησή του, της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών.
  • Γίνεται αναφορά σε κάποια ρέματα, μεμονωμένα, χωρίς να αναφέρονται τα μεγάλα υδατικά συστήματα στα οποία ανήκουν. Τα μεγάλα ρέματα της Αττικής πηγάζουν από τον Υμηττό, οι λεκάνες απορροής τους καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις του βουνού, όπως είναι το ρέμα Ραφήνας, ο Ερασίνος, το ρέμα της Πικροδάφνης, ο Ιλισσός κ.ά., δεν πηγάζουν από τις πόλεις! Πηγάζουν από τον Υμηττό, τον διατρέχουν και τροφοδοτούνται  τους κλάδους που εκβάλλουν σ΄αυτά! Τα έχουμε απόλυτη ανάγκη και πρέπει να προστατέψουμε ό,τι έχει απομείνει από αυτά σε φυσική κατάσταση. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει η σαφής περιγραφή τους με αναφορά στις πηγές τους, στους κλάδους που τα τροφοδοτούν και στις λεκάνες απορροής τους, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία τους…
  • Παράνομα κτίσματα που πρέπει να κατεδαφιστούν, όπως ο Ναός του Προφήτη Ηλία που περιβάλλει το παλιό εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, η αποθήκη δίπλα στο εξωκκλήσι, το αυθαίρετο και κατεδαφιστέο κτίσμα του  Δήμου Ηλιούπολης προς τα δεξιά του, το οποίο κρίθηκε παράνομο και κατεδαφιστέο από το ΣΤΕ το 2015 και ‘κατοικία’ στα αριστερά του…
  • Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 150 kv που λειτουργεί δίπλα στο σταθμό μεταφόρτωσης του Δήμου Ηλιούπολης, δίπλα σε γήπεδο 5Χ5 και πολύ κοντά σε κατοικίες και σχολικό συγκρότημα. Το ΚΥΤ κρίθηκε από το ΣΤΕ παράνομο και επικίνδυνο για τους περίοικους, επιδικάστηκε αποζημίωση στους κατοίκους των κοντινών κατοικιών και ζητήθηκε η μεταφορά του. Οχι μόνο δε μεταφέρθηκε αλλά με το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ. σχεδιάζεται η κατασκευή ενός ακόμη ΚΥΤ 400 kv, στον ίδιο χώρο! 
  • Επιπλέον στο χώρο του ΚΥΤ προτείνεται η δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου. Ενός νεκροταφείου για τους Δήμους Ηλιούπολης και Αλίμου, ενώ η περιοχή βρίσκεται στη δασική περιοχή του Υμηττού, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Η χωροθέτηση κοιμητηρίου είναι ασύμβατη με το πνεύμα επιβολής αυστηρότερου καθεστώτος προστασίας του Υμηττού και αφετέρου αντιτίθεται σ’ αυτή και ο Δήμος Αργυρούπολης…


Ευαγγελία Δημητρίου

      Κι.Π.Η.-  Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
      Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη  
      Τ.:2109730215-K.:6944683652
      F.: 2118005508, 2109718162
      Facebook: Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης(Κι.Π.Η.)


Προβλήθηκε 687 φορές

Ηλιούπολη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον οδοντοτεχνίτη που παρίστανε τον οδοντίατρο

Το πραγματικό επάγγελμα του ήταν οδοντοτεχνίτης, ωστόσο είχε ανοίξει παράνομα οδοντιατρείο και εργαζόταν ως οδοντίατρος κάτι που ο άτυχος ασθενής δεν γνώριζε, όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.