Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που έπεσαν στην αντίληψή μου σχετικά με τον Νίκο Καραβέλο, αισθάνθηκα την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση να αναφερθώ στον ξεχωριστό άνθρωπο και επιστήμονα, όπως εγώ τον γνώρισα, αλλά και όλο το σύνολο του κοινού μας περίγυρου πιστεύει, εκφράζεται και αναφέρεται γι' αυτόν.

Τον Νίκο τον γνώριζα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ως συνάδελφο μέσα από τις δικαστικές αίθουσες με αφορμή κάποιες περιστασιακές συγκρούσεις που είχαμε για θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικοϊδεολογικά, μέσα από κοινές αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. 


Στις επαφές μας αυτές αλλά και από τον τρόπο άσκησης της δικηγορίας στο βαθμό που έπεφτε στην αντίληψή μου, γινόταν άμεσα αντιληπτό το ήθος του, η εντιμότητά του, ο ακέραιος κώδικας δεοντολογίας που τον δέσμευε σε κάθε ενέργειά του, αλλά και το ιδιαίτερο αίσθημα ουσιαστικής δικαιοσύνης που τον διακατείχε σε κάθε έκφανση της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής και συνόδευε πάντοτε τις ενέργειές του, ως νομοτελειακή συνέπεια του χαρακτήρα του.


Ακόμη γνώριζα κι ένα σημαντικό τμήμα του σημαντικού λογοτεχνικού του έργου, που πολλές φορές αποτελούσε και τον καθρέφτη της προσωπικότητάς του χωρίς κανένα ψιμύθιο.


Οι σχέσεις μας όμως σφυρηλατήθηκαν ουσιαστικότερα με την κοινή συμμετοχή μας ως δικηγόρων πολιτικής αγωγής επί δυόμισι χρόνια περίπου στην ποινική δίκη των Δήμων Ηλιούπολης - Αργυρούπολης-Ελληνικού και Αλίμου κατά των Νάστων -όπως και στην αντίστοιχη αστική υπόθεση στον Άρειο Πάγο- όπου διαπίστωσα την τεράστια μαχητικότητά του, τη νομική του εμβρίθεια, την αφαιρετική-μοναδική προσήλωσή του σε ό,τι αφορούσε το συμφέρον των πόλεων Ηλιούπολης - Αργυρούπολης-Ελληνικού και Αλίμου, καθώς και τον τεράστιο χρόνο που δαπανούσε για την αναίρεση, στοιχειοθέτηση, κωδικοποίηση και παρουσίαση στοιχείων αναφορικά με τα συμφέροντα των δήμων, γεγονός που για το χρονικό αυτό διάστημα μου έδωσε την βαθειά πεποίθηση ότι αποτελούσε έργο ζωής γι' αυτόν, επιβεβαιώνοντας όσα εκ των προτέρων είχα αντιληφθεί για τον ίδιο. 


Μετά τα παραπάνω θεωρώ ότι κάποιες αναφορές στο πρόσωπό του σε κάποια τοπικά δημοσιεύματα, όχι μόνο τον αδικούν αλλά παρουσιάζουν ένα πρόσωπο που καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό Νίκο. 


Παναγιώτης Ρουμελιώτης


Δικηγόρος ε.τ 


μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων


Προβλήθηκε 441 φορές

Αφού μιλάμε για τηλεκπαίδευση (Φώτης Χρυσουλάκης - Εκπαιδευτικός - Κοινωνιολόγος, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης)

Αφού μιλάμε για τηλεκπαίδευση είναι ολοφάνερο ότι τα δημόσια σχολεία χρειάζονται ενίσχυση σε ψηφιακές υλικοτεχνικές υποδομές. Οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται tablets, laptops, συνδέσεις internet, επιμόρφωση, προστασία προσωπικών δεδομένων.

Rapid test Covid: Aσύλληπτα κέρδη, αδιαφανείς διαγωνισμοί, οφσόρ ανάδοχοι (Κώστας Ζαφειρόπουλος)

Διαγωνισμοί για τρία εκατ. γρήγορα τεστ ύψους 15 εκατ. ευρώ γεννούν υποψίες για αδιαφάνεια και πιθανές μεθοδεύσεις, καθώς δεν δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια» και κατοχυρώθηκαν με φωτογραφικές διαδικασίες σε ανάδοχο με έδρα την Κύπρο και διασυνδέσεις με παράκτιες εταιρείες.

Κατά φαντασίαν επίταξη...(Γιώργος Τζεδάκις)

Στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών διαβάζουμε στη λέξη επίταξη: διοικητική πράξη κατά την οποία το κράτος στερεί προσωρινά κάτι από τον ιδιοκτήτη του, για να εξυπηρετήσει επείγουσες δημόσιες ανάγκες. Και στην απόφαση του υπουργού Υγείας διαβάζουμε: «η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση κλινικών από το δημόσιο, θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας».

Δικαιον της Πανώλους - όπως Δίκαιον του Πολέμου (Αλέξανδρος Αρδαβάνης)

Κάποιοι μάχονται, εθελοντικά ή επιτεταγμένοι, ως κυματοθραύστες, με όσα ξέρουν και όσα υλικά έχουν, να αναχαιτίσουν τα πλήγματα του Κοβιντιώνος. Τα πλήγματα του ίδιου του Κοβίντιου και συνέπειες από την «αντίδρασή μας» στα πλήγματά του: νοσήματα διαχειρίσιμα ή ιάσιμα, «παραγκωνισμένα» και ανεμπόδιστα στη φονική τους ικανότητα -είναι αναπόφευκτο;

Για τις ''δίκες των γιατρών'' (στο εγγύς μέλλον) - του Νίκου Καραβέλου

Δεν είναι μόνο κουτοί . Γι αυτό συμπεριφέρονται ως ανθρώπινη αγέλη. Γι αυτό έλαβαν τον "τίτλο''. Γι αυτό τους όρισαν να διδάσκουν το μάθημα της Γενικής Αποχαύνωσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Για τα 75 ΧΡΟΝΙΑ από την έναρξη της Δίκη της Νυρεμβέργης

Σε Ανακοίνωσή της για τα 75 χρόνια από την Δίκη της Νυρεμβέργης η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ υπενθυμίζει: «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όσα στελέχη φασίστες εγκληματίες καταδικάστηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης, δεν παρέμειναν για πολύ στις φυλακές...