Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021 αποφάσισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. 

Η Υπουργός αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.”

Η Υπουργική απόφαση για τα ΓΕΛ

Η Υπουργική απόφαση για ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ σε μορφή pdf

Πανελλήνιες 2021 – Μειωμένη κατά 20-30% η Εξεταστέα Ύλη

Μειωμένη κατά 20-30%, σε σχέση με την αρχική, είναι η νέα εξεταστέα ύλη που ανακοινώθηκε στις 08/01 από το Υπουργείο Παιδείας.

Το ποσοστό μείωσης της εξεταστέας ύλης θεωρείται μεγάλο, συγκρινόμενο με τη μείωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο σχολικό έτος, δεδομένου ότι η χρονική διάρκεια της τηλεκπαίδευσης μέχρι σήμερα είναι μικρότερη, σε σχέση με πέρσι.

Πανελλήνιες 2021: Η μειωμένη εξεταστέα ύλη ανά επιστημονικό πεδίο & μάθημα

Στα Μαθηματικά, παρατηρείται μείωση της ύλης κατά 30% και σε όγκο γίνεται σχεδόν ίδια με πέρσι, με μια ανεπαίσθητη αύξηση.

Στη Χημεία, η ύλη είναι μειωμένη περίπου 20 με 25%.

Στη Φυσική, μειώθηκε κατά 25% και σε όγκο γίνεται ίδια με πέρσι.

Κατά 25%, μειώθηκε η ύλη και στη Βιολογία, ενώ υπάρχει ένα Κεφάλαιο επιπλέον σε σχέση με πέρσι.

Στα Αρχαία Ελληνικά, από το Διδαγμένο αφαιρείται το 25 με 30%. Η ύλη είναι ίδια με πέρσι.

Στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας η ύλη μειώθηκε κατά 25-30%, ενώ υπάρχει ένα Κεφάλαιο επιπλέον από πέρσι.

Στην Κοινωνιολογία, η ύλη μειώθηκε κατά 25%. Ο όγκος της ύλης γίνεται ίδιος με πέρσι.

Στην Ιστορία αφαιρέθηκε περίπου το 15% της ύλης, αφαιρέθηκαν μόλις 22 σελίδες σε σύνολο 160, ενώ πέρσι είχαν αφαιρεθεί κοντά στις 50.

Στο μάθημα της Πληροφορικής, η ύλη μειώνεται κατά 30% και διαμορφώνεται στα περσινά επίπεδα.

Η μείωση της ύλης είναι αναλογική σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης .

Ειδικότερα, η μείωση της ύλης είναι βασισμένη στην ύλη που έχει διδαχθεί στα Λύκεια, με βάση τις δηλώσεις που κλήθηκαν να κάνουν οι καθηγητές έως 16-12-2020.

Η πρώτη φάση δήλωσης της δειδαχθείσας ύλης έχει ήδη γίνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και για τις επόμενες τέσσερις φάσεις έχουν δοθεί οι ακόλουθες προθεσμίες, σύμφωνα με το esos:

27-01-2021,

24-02-2021,

24-03-2021 και

12-05-2021

πηγή

Προβλήθηκε 81 φορές
Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο ανήλικοι

Μετά την απολογία τους ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, τα αδέλφια 17 και 15 ετών, αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ καλούνται να παρουσιάζονται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά στους τρεις μήνες.