Την οργάνωση συλλαλητηρίου στις 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των παιδιών και των εργαζομένων. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας, εκπρόσωποι των οποίων τοποθετήθηκαν στη σημερινή συνέντευξη.

Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συνδικάτο την Κυριακή 18 Οκτώβρη με Σωματεία και φορείς, στα γραφεία του, στην Ηλιούπολη.

Ο Σπύρος Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου, επεσήμανε στη συνέντευξη πως η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία είναι απαράδεκτη με ευθύνη της κυβέρνησης και των δημάρχων, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων αλλά για το πώς θα μειώσουν το κόστος. (Δείτε πάνω Video).

Αναφερόμενος στις οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, όπως αυτές αποτυπώνεται στο σχετικό ΦΕΚ, επισήμανε πως «από τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει δεν τηρείτε σχεδόν τίποτα» όπως ο διαχωρισμός των παιδιών σε μικρές ομάδες που δεν θα αναμειγνύονται μεταξύ τους, ο συστηματικός καθαρισμός των χώρων και των παιχνιδιών.

Για την πλειοψηφία των παιδικών σταθμών, σημείωσε πως δεν υπάρχουν οι χώροι που απαιτούνται (αίθουσες, αυλές κ.ά.), ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των παιδιών. Ούτε υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό «έτσι ώστε κάθε παιδαγωγός να φροντίζει συγκεκριμένα ομάδα παιδιών» ή να αντικαθίσταται οι εργαζόμενοι που ασθενούν, παίρνουν άδειες μητρότητας κ.ά.

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στην καθαριότητα

Μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζονται και στο προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με την καθαριότητα των παιδικών σταθμών «με αποτέλεσμα, το προσωπικό της καθαριότητας να εξαντλείται και να μην προλαβαίνει, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι στους περισσότερους Σταθμούς, ανάλογα με το μέγεθός τους, υπάρχουν 1-2 άτομα. Πολλές φορές μάλιστα, χωρίς να τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)», όπως σημείωσε ο Σπ.  Κωσταντάς. 

Ως προς την διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων ανέφερε πως «δεν υπάρχει στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών πιο εξειδικευμένη ενημέρωση - εκπαίδευση του προσωπικού. (...) Αναδεικνύεται και εδώ η μεγάλη αδυναμία για την ύπαρξη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές) (...). Στους περισσότερους σταθμούς δεν υπάρχει καν κατάλληλος χώρος απομόνωσης. Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι οι οδηγίες που μας έρχονται, "πετάνε το μπαλάκι" στους εργαζόμενους για την εφαρμογή των μέτρων».  

Υπογράμμισε επίσης, πως η γύμνια του συστήματος υπάρχει εδώ και χρόνια σε προσωπικό, σε κτιριακές υποδομές, στον εξοπλισμό ενώ συνεχώς υποβαθμίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των υπηρεσιών καθώς όλες οι κυβερνήσεις «"σπρώχνουν" τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και σε προγράμματα τύπου "νταντάδες της γειτονιάς" (...). Με αυτόν τον τρόπο, απαλλάσσεται το κράτος από την δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών, την πρόσληψη επιστημονικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού».

Κοινός αγώνας με τους γονείς και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Ο Βαγγέλης Φιλέρης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων, μιλώντας συνολικά για την κατάσταση σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία επεσήμανε ότι η καθαριότητα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, από τα σημαντικότερα. Τώρα στον καιρό της πανδημίας η κυβέρνηση προσέλαβε τον ίδιο αριθμό καθαριστών/στριών με όσους προσέλαβε όταν δεν υπήρχε πανδημία. Ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι ο μισός σε σχέση με όσους ζήτησαν οι διευθυντές των σχολείων και έτσι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. (Δείτε Εδώ Video).


Η Ελένη Γιαννούλη, μέλος της Επιτροπής Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας, αναφέρθηκε στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί για ένα μεγάλο τμήμα των καθαριστών/στριών σημειώνοντας πως πριν τους προσλάμβαναν με συμβάσεις έργου και τώρα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν κτίρια, είπε, 3.000 τετραγωνικών μέτρων τα οποία καλείται να καθαρίσει μία καθαρίστρια! Πρόβαλλε τα αιτήματα για μονιμοποίηση όλων, νέες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά, ένταξη στα ΒΑΕ. (Δείτε Εδώ Video).

πηγή

Προβλήθηκε 106 φορές
Ο καιρός την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και στα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα) και γρήγορη βελτίωση. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις.

Χιόνια και στην Αττική: Κλειστοί δρόμοι σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό

Χιονίζει από το πρωί και στα ορεινά της Αττικής, όπου η Αστυνομία έκλεισε ήδη δρόμους και προχώρησε σε μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που σχεδιάστηκε κατά την χτεσινή μεγάλη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Πολιτική Προστασία.

Επίθεση στο Μετρό: Δυο συλλήψεις ανηλίκων για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη

Δυο αδέρφια οι δράστες της βίαιης επίθεσης στον σταθμάρχη στο Μετρό. Είναι Έλληνες και ταυτοποιήθηκαν από τα αποτυπώματα στο βαγόνι και από τις κάμερες ασφαλείας. Το Σάββατο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ανηλίκων.