Τα χαμένα παιδιά που δεν ψάχνουμε... (Γιώργος Τζεδάκις)

Αρθρογραφία 22 Φεβρουαρίου 2021

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΕΔΑΚΙ

  • Ας δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων.
  • Το τράφικινγκ παιδιών παγκοσμίως αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στους διακινητές και εκμεταλλευτές τους.
  • Και αποτελεί μία από τις πιο προσοδοφόρες «επιχειρήσεις» στον παγκόσμιο εγκληματικό ιστό.
  • Τα κέρδη από το εμπόριο παιδιών μόνο στην Ευρώπη για το 2019 ήταν έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Σκεφτείτε ότι για 9000 αγόρια και κορίτσια 7-15 ετών από τη Νιγηρία που πουλήθηκαν σε κυκλώματα της Ρώμης, το κέρδος των διακινητών ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αυτά τα παιδιά, όπως και όλα τα άλλα που έχουν την ίδια μοίρα, προωθούνται στην πορνεία, πωλούνται σε διεστραμμένους λεφτάδες και τα πιο… τυχερά μπαίνουν στην παράνομη εργασία.
  • Εκτινάσσοντας στα ύψη τα κέρδη των κυκλωμάτων, που σπανίως αποκαλύπτονται, αφού μέρος από τα ματωμένα λεφτά τους πηγαίνει στις τσέπες επίορκων δημόσιων λειτουργών για να κλείνουν τα μάτια.
  • Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF, τα κυκλώματα τράφικινγκ ανηλίκων αγοράζουν τη σιωπή τόσο των αρχών από τις χώρες που φέρνουν τα παιδιά, όσο και αυτών όπου καταλήγουν.
  • Τελωνειακοί, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, δικαστικοί, πολιτικοί και στελέχη ΜΚΟ δωροδοκούνται για να αφήνουν ανενόχλητους τους εμπόρους ανθρώπινων ζωών.
  • Που και πώς, όμως, βρίσκουν και παίρνουν αυτά τα παιδιά;
  • Από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, από όπου είτε τα αγοράζουν από τους γονείς τους, είτε τα απάγουν.
  • Και με ένα τρίτο τρόπο, που αγγίζει κι εμάς.
  • Από τα καραβάνια προσφύγων.
  • Με συνεργούς χρηματιζόμενους εργαζόμενους σε ΜΚΟ και κρατικούς υπαλλήλους αρπάζουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από καταυλισμούς και τα διακινούν σε χώρες της Ευρώπης.
  • Μόνο από την Ελλάδα έχουν χαθεί από το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής προσφύγων δέκα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά.
  • Δέκα χιλιάδες αθώες ψυχές αγνοούμε τι απέγιναν.
  • Κι όμως, δεν έχει διαταχθεί καμιά έρευνα για την αναζήτησή τους.
  • Δηλαδή, κανείς δεν ασχολείται με το τι τους συνέβη από τη στιγμή που έφτασαν στη χώρα μας.
  • Λες κι αυτά τα προσφυγόπουλα δεν υπήρξαν ποτέ.
  • Λες και είναι απόλυτα φυσιολογικό να εξαφανίζονται δέκα χιλιάδες παιδιά.
  • Και μάλλον, ήρθε η ώρα να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού με την ανάληψη των καθηκόντων του είχε αναλάβει προσωπικά και την ευθύνη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
  • Διότι, η εποχή της σιωπής έχει παρέλθει…

πηγή

Προβλήθηκε 539 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.