Ο δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω Θεόδωρος Μαντάς εξηγεί στο newsit.gr πόσα θα είναι τα πραγματικά χρόνια που θα μείνουν στην φυλακή οι καταδικασθέντες στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μπορεί οι ποινές για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής να ανακοινώθηκαν, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει, μεταξύ του κατά πόσο ήταν κοντά στα ανώτατα όρια που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, αλλά και πόσο τελικά θα παραμείνουν στη φυλακή.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς πολλά είναι αυτά που μπορεί να καθορίσουν την πραγματική έκτιση μιας ποινής η οποία αφορά τον κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά καθώς έχει προσωποπαγή χαρακτήρα.

Οι ποινές 

«Αφετηριακά δυο παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε σχετικά με το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν», εξηγεί ο κ. Μαντάς. «Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός πως το δικαστήριο φαίνεται να ευθυγραμμίζεται κατά κάποιο τρόπο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ως προς το ύψος των ποινών που τελικά επιβλήθηκαν. Η δεύτερη έχει να κάνει καθαρά με το ότι οι ποινές που τελικά το δικαστήριο επέβαλε κινούνται ως προς τους καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης κοντά στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο της ποινικής μεταχείρισης». 

Και συνεχίζει: «Από την άλλη πλευρά οι ποινές στους καταδικασθέντες για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικές περιστάσεις θα μπορούσε να πει κανείς ότι μάλλον κινούνται στο χαμηλότερο όριο της προβλεπόμενης ποινικής μεταχείρισης. Ενώ για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης είμαστε περίπου κοντά στο ύψος των 15 ετών που είναι η οροφή. Για την ένταξη και την συμμετοχή είμαστε στα 5 και 6 χρόνια που είναι κοντά στο χαμηλότερο πλαίσιο, αφού εδώ ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινή καθείρξεως μεταξύ 5 και 10 ετών». 

Από 4,5 μέχρι 8 χρόνια θα μείνουν στη φυλακή 

«Με βάση τις ποινές που έχουν επιβληθεί και επειδή το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να πάρει και να εφαρμόσει τον ευμενέστερο για τους καταδικασθέντες νόμο, ενώ οι ποινές επιβάλλονται με το νέο ποινικό κώδικα, ο τρόπος έκτισης των ποινών καθορίζεται από τον προηγούμενο ποινικό κώδικα γιατί ήταν σ’ αυτό το σκέλος ευμενέστερος από τον κώδικα που ισχύει σήμερα», λέει ο γνωστός ποινικολόγος. 

Και συνεχίζει: «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πούμε ότι για τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση στους οποίους επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 13 ετών, ο μικτός χρόνος για την έκτιση της ποινής είναι κάτι λιγότερα από τα 8 χρόνια και σε καμία περίπτωση η πραγματική έκτιση ποινής όσα ευεργετήματα και αθροιστικά σωρευτούν δεν μπορούν να μείνουν πραγματικά στη φυλακή λιγότερο από 4,5 χρόνια». 

Τα ευεργετήματα 

«Το μέγεθος του χρόνου που πραγματικά θα εκτίσουν στην ποινή καθείρξεως δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τα 4,5 περίπου χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8 περίπου χρόνια.

Αυτό καθορίζεται και δεν μπορούμε να έχουμε ένα ακριβές μέγεθος γιατί διαφέρει κατά περίπτωση, ανάλογα με τα ευεργετικά ημερομίσθια που πραγματοποιεί ο κάθε ένας από τους καταδικασμένους μέσα στη φυλακή, σημαντική παράμετρος είναι η ηλικία του καταδικασθέντος δηλαδή κάποιοι που θα συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους εφόσον είναι κρατούμενοι θα έχουν μεγαλύτερο ευεργέτημα και σίγουρα επηρεάζει πάρα πολύ η διαγωγή και η συμπεριφορά μέσα στη φυλακή.

Άρα δεν είναι καθόλου απίθανο μάλλον είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ότι, ενώ στους καταδικασθέντες έχει επιβληθεί η ίδια ποινή κάθειρξης 13 ετών για τους 6 από τους 7 διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, εντούτοις μπορεί ανάμεσα τους να υπάρξει διαφοροποίηση και μάλιστα σημαντική γιατί πλέον το κριτήριο είναι αυστηρά προσωποπαγές και να έχουμε διαφοροποίηση ανάμεσα του στο πόσο τελικά θα μείνει ο κάθε ένας εντός της φυλακής».

Προβλήθηκε 824 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).