Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης (Ε.Ο.Δ.Π.Η.), είναι μία από τις πιο ιστορικές εθελοντικές ομάδες της Αττικής στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. 

Όλα ξεκίνησαν το 1999, με πρωτοβουλία μιας «χούφτας» ανθρώπων και τη στήριξη του Δήμου Ηλιούπολης. Τότε δημιουργήθηκε η Ομάδα μας,  με την επωνυμία “Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Ηλιούπολης”. Η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε στα απόνερα  της πυρκαγιάς του Υμηττού το 1998, μίας καταστροφικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της όχι μόνο οικολογική καταστροφή, αλλά και τέσσερα θύματα.

Λίγα χρόνια αργότερα

Μετά από κάποια χρόνια, οι συνθήκες και οι διευρυμένοι πλέον τομείς δράσης, μεταξύ άλλων και η πυρόσβεση, οδήγησε στην αλλαγή του ονόματος της Ομάδας σε «Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ηλιούπολης». Με την ονομασία αυτή παρέμεινε γνωστή για 15 ολόκληρα  χρόνια.


Αναγνωρισμένη πλέον στον τομέα δράσης της, το 2017 γίνεται σωματείο και αποκτά τη δική της νομική υπόσταση, έχοντας την επωνυμία “Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Ηλιούπολης”, με την οποία πορεύεται μέχρι και σήμερα.

Ανθρωπιστική Δράση

Η δράση μας δεν περιορίζεται μονάχα στον τομέα της Δασοπυρόσβεσης. Πολλές φορές έχει χρειαστεί να δείξουμε την κοινωνική μας ευαισθησία, έχοντας στο ενεργητικό μας, συνεργασίες και με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, όπως τους Γιατρούς του Κόσμου και τον Ερυθρό Σταυρό, παρέχοντας τις υπηρεσίες μας για τη συγκέντρωση και διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας.


Κοιτάζοντας το μέλλον

Ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει ως ομάδα, είναι να πρασινίσουμε τον Υμηττό μας, όπως και όπου αλλού οι πυρκαγιές στέρησαν τον φυσικό πλούτο με τη συμμετοχή μας σε αναδασώσεις. Επιπλέον, προσπαθούμε να εμφυσήσουμε και στους μικρούς μας φίλους την αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος με ημερίδες και παρουσιάσεις σε σχολεία.


Αυτά και άλλα πολλά είναι αποτυπωμένα μέσα στο site της Ομάδας (εδώ).

Τώρα είναι ο καιρός όλοι μας να συμβάλουμε όπως μπορούμε έτσι ώστε η Ομάδα να γίνει πιο δυνατή, πιο έτοιμη για όλες τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.


Γιατί όπως και οι ίδιοι αναφέρουν: ''Για να γίνει κάποιος εθελοντής δασοπυροσβέστης δεν «του πετάμε» μια στολή και ένα κράνος και είναι έτοιμος για τη «μάχη», χρειάζονται αρκετές ώρες εκπαίδευσης και εξοικείωσης με το αντικείμενο για να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικός στο έργο του αλλά πάνω από όλα ασφαλής.

Χρειάζεται εκπαίδευση, κατάλληλος εξοπλισμός (Μέσα ατομικής προστασίας, ειδικός ρουχισμός, κατάλληλα υλικά) που εάν δεν έχει κάποιος μπορεί να ρισκάρει την υγεία του, την ασφάλειά του αλλά και την ασφάλεια της ομάδας που συνδράμει''.


Έτσι λοιπόν ας δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς της Ομάδα αυτή.

Όποιοι θέλουν μπορούν να κάνουν κατάθεση  στον λογαριασμό: IBAN: GR59 0171 0400 0060 4014 4643 571 ή αν θέλουν, η Ομάδα μπορεί να στείλει επιστολή στους ενδιαφερόμενους για το τι  ακριβώς τι χρειάζεται από εξοπλισμό.
Προβλήθηκε 1205 φορές

Βασίλης Σπανάκης : ''Δεν μπορούμε να μιλάμε για την επένδυση του Ελληνικού χωρίς την Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης και την αναβάθμιση της Λ. Βουλιαγμένης''

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλειου – Πέτρου Σπανάκη, για την επίσπευση του έργου της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚO ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν την αίτησή τους καθημερινά, από την Παρασκευή 01/07/202 έως την Παρασκευή 15/07/2022 και ώρες 9:00 π.μ. – 02:00 μ.μ. στο κτίριο που στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηλιούπολης επί της οδού Ηρώς Κωνσταντοπούλου 45.

Γ.Σ.Ηλιούπολης: Οι όμιλοι στην Γ. Εθνική και στην Α.2 γυναικών.

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (28/6) η κλήρωση για την ανακατανομή των ομάδων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στους ομίλους του Νότου της Γ' Εθνικής (1ος, 2ος, 3ος) αλλά και στο πρωτάθλημα της Α2 Γυναικών (1ος, 2ος, 3ος, 4ος).