Μία νέα προσπάθεια απαγόρευσης του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος NPD επιχειρεί η Άνω Βουλή της Γερμανίας, θέτοντας το αίτημα στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Το επιχείρημα που προβάλουν είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ και συνεπώς αποτελεί απειλή για την Δημοκρατία. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια να απαγορευθεί το Εθνικό Κόμμα της Γερμανίας, καθώς το 2003 το Δικαστήριο απέρριψε ανάλογη προσφυγή, εκτιμώντας ότι πολλές πληροφορίες και αποδείξεις προέρχονταν από μέλη του κόμματος που ενεργούσαν ως επ? αμοιβή πράκτορες των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η προσφυγή είχε τότε υποστηριχθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Κάτω Βουλή.

Αυτή τη φορά η Μπούντεσρατ ενεργεί μόνη της και δίνει περισσότερο βάρος στις αντισυνταγματικές τάσεις του κόμματος και λιγότερο στον ξενοφοβικό του χαρακτήρα. Στον σχετικό φάκελο περιλαμβάνονται μόνο δημοσιευμένα στοιχεία, καθώς και δύο εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς. Στις εισηγήσεις αυτές γίνεται λόγος για «συνέχεια της ιδεολογικής κατεύθυνσης» από τον ιστορικό Εθνικοσοσιαλισμό στο NPD, αλλά και για ενέργειες εκ μέρους του NPD που «έχουν ήδη οδηγήσει στα όρια την δημόσια δημοκρατική ζωή σε τοπικό επίπεδο».

Η νυν αλλά και η υπό σχηματισμό κυβέρνηση δεν σκοπεύει πάντως να εμπλακεί στην προσφυγή. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι το κόμμα θα πρέπει να πολεμηθεί με κάθε μέσο, αλλά και ότι δεν θεωρεί μια δεύτερη προσφυγή απαραίτητη.

Το Εθνικό Κόμμα της Γερμανίας έλαβε 1,3% στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη του ξεπερνούν τα 5.000. Σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή, όλα τα γραφεία του κόμματος θα πρέπει να κλείσουν, ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του θα χάσουν την λαϊκή εντολή. Επίσης, θα είναι το τρίτο κόμμα που κρίνεται αντισυνταγματικό στην μεταπολεμική Γερμανία, μετά το νεοναζιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράιχ το 1952 και το Γερμανικό Κομμουνιστικό κόμμα το 1956.

Και εφαρμογή για κινητά, που εντοπίζει νεοναζί

Εφαρμογή για χρήση σε έξυπνα τηλέφωνα, που αναγνωρίζει τραγούδια ακροδεξιού περιεχομένου, ανέπτυξε η γερμανική αστυνομία. Το πρόγραμμα που θυμίζει τη διάσημη εφαρμογή αναγνώρισης μουσικής Shazam, εξ ου και το «παρατσούκλι» Nazi Shazam, μπορεί να εντοπίσει το νεοναζιστικό περιεχόμενο σε τραγούδια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το νέο λογισμικό θα βοηθήσει την αστυνομία να αναγνωρίζει τη νεοναζιστική μουσική σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο διαδίκτυο ή σε συγκεντρώσεις, επιτρέποντας τη διεξαγωγή ερευνών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι γερμανικές Αρχές εκτιμούν ότι η μουσική συνιστά ένα μέσο προσηλυτισμού στη νεοναζιστική ιδεολογία, ειδικά σε νέους κάτω των 18 ετών. Οι αρμόδιοι φορείς, τον περασμένο χρόνο εντόπισαν 79 τραγούδια νεοναζιστικής ή ρατσιστικής ιδεολογίας και τα συμπεριέλαβαν σε έναν κατάλογο προκειμένου να επιβάλλονται περιορισμοί στην πώλησή τους και να μην είναι προσβάσιμα σε ανηλίκους.

 

theguardian

Προβλήθηκε 1049 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…