Συντάκτης: Βένα Γεωργακοπούλου

Πριν από έναν χρόνο ο Γιάννης Σμαραγδής ανακοίνωνε τη νέα του, όπως πάντα φιλόδοξη, ταινία με προσωρινό τίτλο «Report to Zorba».

Θα ήταν μία βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, βασισμένη στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο», με ξένο ηθοποιό να υποδύεται τον συγγραφέα σε μεγάλη ηλικία - σε νεαρή ηλικία τον ρόλο είχε ήδη πάρει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ενώ και το υπόλοιπο κάστινγκ ήταν δυνατό.

Και να που η ταινία ξεκινά γυρίσματα στην Κρήτη, στις 26 Σεπτεμβρίου, έστω κι αν στο ενδιάμεσο αρκετά άλλαξαν.

Προς το ελληνικότερο και σεμνότερο. Ο τίτλος της, κατ' αρχάς, από το πιο πιάσαρικο σε διεθνές κοινό «Report to Zorba» έγινε σκέτος «Νίκος Καζαντζάκης».

Και τον ρόλο του συγγραφέα σε μεγάλη ηλικία δεν θα παίξει ξένος σταρ (όπως, για παράδειγμα, ο Σεμπάστιαν Κοχ τον Ιωάννη Βαρβάκη στο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι»), αλλά ένας δικός μας, δημοφιλής αν και αποσυρμένος.

Ο Στέφανος Ληναίος.

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ομοιότητά του με τον Καζαντζάκη στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η παραγωγή.

Νίκος Καζαντζάκης

Ο ίδιος ο Στέφανος Ληναίος χαρακτήρισε τον ρόλο «ένα μεγάλο δώρο», που του ξύπνησε και πολλές μνήμες.

Αριστερά επάνω ο Αλέξανδρος Καμπαξής, κάτω ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και δεξιά ο Στέφανος Ληναίος. | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

Τη γιαγιά του τη Μαριώ, που του μιλούσε «για κάποιους “νεραϊδοπαρμένους”, που πέρασαν κάποτε από τη Στούπα και την Καρδαμύλη και κοιμόντουσαν πάνω στην αμμουδιά της Καλογριάς».

Τους δασκάλους του στη Δραματική Σχολή, Παπανούτσο, Κακριδή, Κίμων Φράιερ και Καραντινό, «να μιλούν για τον Καζαντζάκη και τον Σικελιανό».

Τους καθημερινούς καβγάδες στο ιστορικό πατάρι του Λουμίδη, «με όλους αυτούς που προσπαθούσαν να απομυθοποιήσουν τον Καζαντζάκη, τα έργα του και τα “πιστεύω” του. Και τον Οκτώβρη του 1957, όταν ξεκίνησε το τελευταίο του, μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα κι έγινε Σύμβολο και σημείο αναφοράς για όλη την ανθρωπότητα».

Η γλώσσα της ταινίας θα είναι πια κυρίως τα ελληνικά. Και το καστ, πάλι σε αντίθεση με το «Χαβιάρι», απολύτως ελληνικό: Μαρίνα Καλογήρου (Ελένη Καζαντζάκη), Θοδωρής Αθερίδης (Γιώργης Ζορμπάς), Νίκος Καρδώνης (Αγγελος Σικελιανός), Μαρία Σκουλά (μητέρα Καζαντζάκη), Αργύρης Ξάφης (πατέρας Καζαντζάκη), Ζέτα Δούκα (Μελίνα Μερκούρη).

Θα παίξουν ακόμα οι Πάνος Σκουρολιάκος, Ηλίας Λογοθέτης, Ερση Μαλικένζου, Γιούλικα Σκαφιδά, Αμαλία Αρσένη, Ολγα Δαμάνη και στον ρόλο της καλής μάγισσας Χρυσούλας Πουαριέ η Ελληνοαμερικανίδα Anthoula Katsimatides -ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και έχει συμμετάσχει σε ταινίες με πιο γνωστές την «Επικίνδυνη οικογένεια» του Λικ Μπεσόν με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και το «Taking Woodstock» του Ανγκ Λι.

Στον ρόλο του Ελ Γκρέκο ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης και στου ιερωμένου ο Στάθης Ψάλτης.

Τον Καζαντζάκη σε παιδική ηλικία θα παίξει ο 8χρονος Αλέξανδρος Καμπαξής από το Ηράκλειο.

Γυρίσματα θα γίνουν και στη Γαλλία, στο Παρίσι και στην Αντιμπ στον Νότο, εκεί όπου το ζεύγος Καζαντζάκη έζησε από το 1948 ώς τον θάνατο του συγγραφέα (1957).

Βασικοί συνεργάτες του Γιάννη Σμαραγδή ο διευθυντής φωτογραφίας Αρης Σταύρου και ο ενδυματολόγος-σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας.

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες το 2017, που είναι και Ετος Καζαντζάκη.  

 

https://www.efsyn.gr/

Προβλήθηκε 2873 φορές