Α. Ζαμπούκας

Κάθε φορά που η επικαιρότητα μπερδεύει πρόσωπα, αφορισμούς και «προδοσίες», μαζεύω υλικό από αναμνήσεις.

Όποιος μεγάλωσε σε χωριό, ελεύθερος και ανεξέλεγκτος δεν περίμενε να βγει το facebook για να μάθει τον κόσμο.

Τα καφενεία των ακατέργαστων «σοφών» είναι τα καλύτερα σχολεία. Μιλάω για εποχές που η τηλεόραση είχε δύο κανάλια, που οι γυναίκες πήγαιναν στο γήπεδο γιατί δεν υπήρχαν άλλα θεάματα και που η ακατάσχετη φλυαρία, γινόταν στην «αγορά» δια ζώσης και όχι μέσα από τις οθόνες. Με φραπέδες, μπύρες, τσίπουρα και λεμονάδες «Κλιάφα»…

Όσο και να πέρασαν τα χρόνια, όσο και να άλλαξαν οι Έλληνες την επικοινωνία τους, πάντα θα κρύβουν μέσα τους την ίδια ανωριμότητα σε απόψεις και πεποιθήσεις. Σαν να μην πέρασαν τόσες εικόνες και τόσα πρότυπα από τις καινούριες πλατείες τους.

Είτε ακούω τον καφενόβιο να αγορεύει στο χωριό για την ανωριμότητα των άλλων είτε τον Στέλιο Ράμφο να κάνει κήρυγμα, τα ίδια «νήπια» βλέπω μπροστά μου…

Το πιο ωραίο που κυκλοφόρησε χθες, ήταν ένα σκίτσο με τον Προφήτη του Αρκά: «Οι κάθε μορφής ολοκληρωτισμοί εξασκούν μια έντονη γοητεία στους μη ολοκληρωμένους ανθρώπους». Ο Πλάτωνας πάλι, στον «Τίμαιο», βάζει έναν Αιγύπτιο ιερέα να λέει στον Σόλωνα «Έλληνες αεί παίδες εισί».

Και ως «παίδες» οι Έλληνες θέλουν πάντα τον «Γερμανό» τους. Έναν Χίτλερ, έναν Στάλιν ή έστω ένα Αντετοκούμπο… Κάποιον που να γεννιέται μέσα από τους θρύλους και τις δοξασίες του αναπάντεχου και γρήγορα, πριν τον αρπάξει η νόρμα της συνήθειας να καίγεται, κατά βούληση, στην πυρά της καταδίκης ή έστω της φλυαρίας.

Όλη η χώρα θυμίζει παιδότοπο που τα μικρά παίζουν με τις εντυπώσεις, απολαμβάνοντας την ασφάλεια των κηδεμόνων τους. Και μέσα στο πάρτι του Αυγούστου, σκέφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθούν ότι είναι «δημοκράτες» κομμουνιστές, πολέμιοι του Ναζισμού, ιππότες, ιεραπόστολοι και γενικώς και αορίστως, κληρονόμοι επαναστάσεων!

Αποφάσισαν να κηρύξουν έναν νέο πόλεμο στον Χίτλερ και ταυτόχρονα να «τις μετρήσουν» με του Στάλιν ποιος «την έχει μεγαλύτερη»! Στην περίπτωση μας, «μικρότερη» την δολοφονική διάθεση μαζικών εγκλημάτων…

Λίγο πιο πέρα, σε άλλο «καφενείο» στην Ομοσπονδία του μπάσκετ, τους προέκυψε θέμα με τον Αντετοκούνμπο. Ο άνθρωπος τραυματίστηκε και δεν θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ.

Αυτοί όμως, θύμωσαν και άρχισαν την συνομωσιολογία. Οι σκοτεινοί κύκλοι (Εβραίοι, Μασόνοι κλπ) πήραν τα μυαλά του μέχρι χθες ηρωικού Έλληνα, Γιάννη, να μην παίξει στην Εθνική!

Και να οι καυγάδες στο ίντερνετ για τον Χίτλερ και τον Στάλιν και να τα σενάρια και οι αμφιβολίες για τον Αντετοκούνμπο. Ξαφνικά εμφανίστηκαν «Εαμίτες», «Αντάρτες», «Ελασίτες», «Καπεταναίοι», έτοιμοι να ξαναβγούν στο βουνό, αποδεικνύοντας πως ο Στάλιν μπροστά στον αιμοσταγή Χίτλερ κρατούσε σφεντόνα. Γιατί σαν μικρά παιδιά που είναι, δεν έμαθαν ακόμα για το σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντροπ ούτε για την κοινή εισβολή Σοβιετικών και Ναζί, στην Πολωνία…

Εν τω μεταξύ, κάποιοι είναι έτοιμοι για αποκαθήλωση του Αντετοκούμπο. Πώς τολμάει και δεν παίζει για μερικές ώρες δικής τους ψυχαγωγίας, αρνούμενος τα εκατομμύρια των Αμερικάνων;

Ποιοι πατριώτες τα λένε αυτά; Αυτοί που δεν θα ξόδευαν από το μισθό τους ούτε ένα ευρώ για το δημόσιο ταμείο, αν μπορούσαν. Αλλά από τον επαγγελματία παίκτη του ΝΒΑ, θέλουν να τα παρατήσει για χάρη τους.

Ανεξήγητο.

Πώς μας προέκυψε τόσο αλαζονεία, τόση ιστορική άγνοια, τόση έπαρση και εγωκεντρισμός, δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Δύσκολα αλλάζει κάτι σ΄αυτόν τον τόπο.

Αλλά τι λέω; Εδώ ο Πλάτωνας είχε βρει το πρόβλημα, χιλιάδες χρόνια πριν, θα άλλαζαν οι Έλληνες σε λίγες δεκαετίες;

http://www.liberal.gr 

Προβλήθηκε 1325 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.