Στην Ελλάδα της κρίσης, η Περιφέρεια Αττικής για λογαριασμό του Δήμου Ηλιούπολης και σε σύμπραξη μαζί του το έτος 2014 αποφάσισε να δαπανήσει το εξωφρενικό ποσό των 11.000.000 ευρώ !!! για δήθεν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου – Αυγούστου 1998!!!

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1998 και ενώ το δάσος του Υμηττού είχε πλήρως αναγεννηθεί επιτελώντας πλήρως τη φυσική του λειτουργία διατήρησης της ισορροπίας του μικροκλίματος και των υδάτων, ο Δήμος της Ηλιούπολης που είχε ανέκαθεν φυσική θωράκιση από πλημμύρες λόγω ακριβώς της επικλινούς θέσης του, εφηύρε ότι πλημμυρίζει από νεροποντές, ότι δήθεν κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, κι αυτό εξαιτίας των πυρκαγιών του 1998 !!

Μεθόδευσε λοιπόν (άραγε με τι αντάλλαγμα) να δαπανηθεί ζεστό χρήμα, με σκοπό ο ίδιος να σβήσει από το χάρτη το Ρέμα της Πικροδάφνης, το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι του Λεκανοπεδίου που έχει απομείνει ακόμα ανοιχτό και είναι προστατευμένο οικοσύστημα .

‘Αρχισε να κατασκευάζει θηριώδεις τσιμεντένιους υπόγειους αγωγούς για να συλλέγουν όμβρια ύδατα από ευρύτερη περιοχή της Ηλιούπολης και να τα διοχετεύουν στο Ρέμα της Πικροδάφνης και τούτο με κόστος 11.000.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ηλιούπολης άρχισε σταδιακά το 2014 την υλοτομία και τον αφανισμό αιωνόβιων δέντρων παραπλεύρως του Ρέματος, κατέστρεψε χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών στη περιοχή όπου μέχρι και σήμερα, τρία χρόνια μετά, είναι πλήρως αποψιλωμένοι, για να θυμίζουν, ότι εκεί που άλλοτε υπήρχε δάσος, τώρα φυτρώνουν μόνον υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων και εργοταξιακά σκουπίδια!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο ίδιος Δήμος σκοπεύει να παροχετεύσει στο Ρέμα Πικροδάφνης χωρίς οιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όμβρια ύδατα τα οποία δημιουργούν σοβαρούς πλημμυρικούς κινδύνους στις χαμηλότερες περιοχές και ειδικά σε αυτές των εκβολών .

Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει, επειδή τα όμβρια ύδατα ανήκουν σε άλλη λεκάνη απορροής από αυτή του Ρέματος Πικροδάφνης , δηλαδή αυξάνεται σε υπέρμετρο βαθμό η ροή και η ποσότητα των υδάτων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από πλημμύρες οι κατάντη περιοχές.

Ο κίνδυνος γρήγορα έγινε αντιληπτός από το Συμβούλιο της Επικρατείας που σταμάτησε το έργο με προσωρινή απόφασή του.

Πώς, όμως, όλως παραδόξως, κατά τη διάρκεια της διακοπής των εργασιών το καλοκαίρι του 2015 , καταστροφική πυρκαγιά κατέκαψε και πάλι τον Υμηττό; 

Τα έργα αυτά που συνεχίζουν να εξελίσσονται έως και σήμερα στο Δήμο της Ηλιούπολης αποτελούν ασέλγεια στην ισορροπία της φύσης, ασέλγεια σε ένα προστατευόμενο και σπάνιο οικοσύστημα με πυκνή βλάστηση και σπάνια ορνιθοπανίδα, το οποίο έχει ανάγκη η τσιμεντούπολή μας . Παράλληλα, αποξηραίνουν σοβαρά το Ρέμα των Τραχώνων από τη λεκάνη απορροής του οποίου αντλούν τα επιπλέον ύδατα.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά :

Θα καταλήξει σε πόρισμα η εισαγγελική έρευνα που ήδη διενεργείται για το θέμα πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, την ενεργοποίηση του έργου και τη πρόκληση πλημμυρών στις χαμηλότερες περιοχές των εκβολών του Ρέματος;

‘Εχουν το δικαίωμα να κομπάζουν οι αιρετοί αξιωματούχοι της αυτοδιοίκησης, όταν βιαιοπραγούν κατ’ αυτό τον τρόπο σε βάρος του περιβάλλοντος, σπαταλώντας ιλλιγγιώδη ποσά για τα οποία στην Ελλάδα της κρίσης ζωτικοί τομείς, όπως η υγεία ή η κοινωνική ασφάλιση έχουν ανάγκη;

‘Εχουν το δικαίωμα οι ίδιοι αιρετοί αξιωματούχοι να αλλοιώνουν ιστορικά στοιχεία περί των πλημμυρών, παρουσιάζοντας ως θύματα πλημμυρών, τα θύματα των δικών τους αποκλειστικά εγκληματικών ενεργειών και αμελειών φύλαξης με κιγκλιδώματα, όπως στην περίπτωση της άτυχης Στυλιανής Τσώτα για την οποία άλλωστε ο Δήμος της Ηλιούπολης καταδικάσθηκε στο παρελθόν σε αποζημίωση;

Μπορεί άραγε κανείς, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να εμπιστευθεί τους ίδιους αξιωματούχους ως θεματοφύλακες της αλήθειας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής;

Επίλογος
Σε πρόσφατο «Ενημερωτικό Δελτίο» που απηχεί τις απόψεις του Δήμου Ηλιούπολης, με τίτλο «Ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ηλιουπολη», αναφέρεται μεταξύ άλλων: « …Ο Δήμος Ηλιουπολης κατόρθωσε να ξεπεράσει δεκάδες εμπόδια, ακόμη και αυτά των ενστάσεων από διάφορες ομάδες μεμψίμοιρων πολιτών που πάνω από το δημόσιο συμφέρον, την αξία της ζωής και της περιουσίας προέταξαν τα δικά τους προσωπικά πολιτικά συμφέροντα…».

Προφανώς, οι συντάκτες του «Ενημερωτικού Δελτίου» δεν έχουν υπόψιν την απόφαση 1915/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δικαιώνονται κάποιοι «μεμψίμοιροι πολίτες», οι οποίοι ζητούσαν να σταματήσει η καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης στα τελευταία 200 μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα διασωθεί.

Αλλά γι΄αυτό, θα χρειαστεί να επανέλθουμε…
7. 9. 2017

Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

e-mail: [email protected]
F/B: facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS
 

Προβλήθηκε 1515 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.