Παράκρουση (του Στάθη)

Αρθρογραφία 30 Απριλίου 2018

Από το «πειρατικό του Στάθη» στο Ποντίκι, 26-4-2018

Παράκρουση

Αλβανός ο Αχιλλέας; Γιατί όχι! Η Ιστορία μας έχει για όλους, για Αλβανούς, για Σκοπιανούς, για όλους. Άλλωστε ο ελληνισμός ήταν κάποτε οικουμενικός, κιμπάρης! Θέλουν τον Όμηρο δικόν τους οι Τούρκοι; πάρτε, παιδιά! έχουμε κι άλλους.

Για να σοβαρευτούμε όμως (αν και κάπως δύσκολο). Τα περί Αλβανού Αχιλλέα διακινούνται στη γείτονα από περιθωριακές ομάδες. Περιθωριακές ομάδες υπάρχουν παντού. Η παρα-ιστορία δεν έχει πατρίδα.

Τα ζόρικα αρχίζουν όταν η παρα-ιστορία υιοθετείται από κράτη και άλλους διεθνείς μηχανισμούς με πολιτικές σκοπιμότητες και γεωπολιτικούς στόχους – όπως συνέβη με τη FYROM.

Τα δε πιο ζόρικα αρχίζουν όταν ένα έθνος επιτρέπει (ή το υποχρεώνουν να αποδεχθεί) την αποδόμησή του μέσω της παρα-ιστορίας επίσης. Που όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν φαντάζει τόσο χοντροκομμένη, αλλά πιο σοφιστικέ.

Σε αυτήν την περίπτωση το κακό ξεκινάει από τα σχολεία, διαδίδεται μέσω των ΜΜΕ και θεριεύει στο διαδίκτυο. Έτσι, οι ανοησίες που ελέχθησαν κάποτε για «συνωστισμό στη Σμύρνη», σήμερα έχουν μετουσιωθεί στη διδασκαλία της Επανάστασης του 1821 μόνον σε οχτώ όλες κι όλες σελίδες, στα εγχειρίδια του Δημοτικού!

Σήμερα, πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι το έθνος μας είναι ασυνεχές, ότι ο χορός του Ζαλόγγου δεν υπήρξε ποτέ και άλλα τέτοια, που μας προετοίμασαν ψυχικώς για τα μνημόνια και τα λοιπά ραγιαδιλίκια.

Αν λοιπόν ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζεται εθνικιστής, γιατί να μη μας προκύψει ο Αχιλλέας Αλβανός και οι Έλληνες του κλώτσου και του μπάτσου;

Πατάτες

Εν τέλει το συντριπτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν οι γαλλικές φρεγάτες FREEM είναι ότι είναι αόρατες. Πλέουν και ουδείς μπορεί να τις δει.

Πράγμα που αναμένεται να φέρει σε εξόχως δυσχερή θέση τον Τούρκο Καπουδάν Πασά! Θα αγναντεύουν το πέλαγο οι μούτσοι, «φρεγάτες γιοκ, καπετάνιο μου» θα του λένε, κι εκείνος θα βαλαντώνει.

Όσο για μας, μπορεί να μην διαθέτουμε, για την ώρα, γαλλικές φρεγάτες, αλλά έχουμε πατάτε να καθαρίζει ο κυρ-Κουβέλης για τους ναύτες που θα υπηρετήσουν στις φρεγάτες. Έτσι είναι! Πρώτα απ’ όλα οι υποδομές! Δεν εννοούνται φρεγάτες χωρίς πατάτες…

e-mail: [email protected]
 

Προβλήθηκε 446 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.