Προχωράμε λοιπόν, με την απλή αναλογική, προς τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού! Στις 8.9.2018 σε άρθρο μου (βλέπε εδώ) έκανα μια πρώτη γενική προσέγγιση για την εφαρμογή της Απλής Αναλογικής στην Ηλιούπολη.

Πριν «Αλέκτωρ φωνήσαι», είμαστε μπροστά σε « διαλυτικές διεργασίες» στη παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» του νυν Δημάρχου κ. Βασίλη Βαλασόπουλου.

Παρά την φαινομενική «κυριαρχία» του κ. Βαλασόπουλου και την παντελή απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Χρήστου Κοκοτίνη, το μεγάλο πρόβλημα το έχει η παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» και προσωπικά ο κ. Βασίλης Βαλασόπουλος!

Προκρίνω να διατυπώσω αυτό το «βιαστικό συμπέρασμα» γιατί είναι «ξεκάθαρο» για κάποιον που παρακολουθεί τα πολιτικά πράγμα της Ηλιούπολης.

Επειδή όμως οι περισσότεροι συνδημότες έχουν κύριο μέλημά τους τον «επιούσιο», που δύσκολα βγαίνει στις μέρες μας, οφείλω να καταθέσω τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που με οδηγούν, πρώιμα ναι , στη παραπάνω διαπίστωση!

Με βάση το νέο εκλογικό νόμο η παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη, πράγμα δύσκολο όπως πάνε τα πράγματα, εάν πάρει τη πρώτη ή τη δεύτερη θέση, για να διεκδικήσει στην επόμενη Κυριακή το Δημαρχιακό αξίωμα.

Αυτό και αν ακόμα συμβεί σημαίνει πως από του 25 δημοτικούς συμβούλους που διαθέτει σήμερα η παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη», θα περιοριστεί, στη καλύτερη περίπτωση, σε ένα αριθμό 8-10 συμβούλων.

Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον δέκα πέντε (αριθμός 15) σύμβουλοι, από τον σημερινό αριθμό, δεν θα εκλεγούν ως συνέπεια εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.

Για την επιτυχία όμως, γιατί περί επιτυχίας θα πρόκειται, του στόχου των 10 συμβούλων θα πρέπει, ο κ. Βαλασόπουλος να εντάξει, στο ψηφοδέλτιό του νέες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα αναπληρώσουν τις απώλειές του και όπως είναι φυσικό θα διεκδικήσουν να εκπροσωπηθούν.

Αυτή η παρουσία των «νέων πολιτικών συμμαχιών» που θα προσπαθήσει να εντάξει ο κ. Βαλασόπουλος στις τάξεις του θα είναι επιτυχής αν στοχεύει στην εκλογή 4-5 από τους 8-10 συμβούλους που συνολικά θα στοχεύει η παράταξή του.

Υπολογίζοντας λοιπόν και την παράμετρο αυτή, από τους σημερινούς Δημοτικούς Συμβούλους πέραν των 18-20 «γνωρίζουν» πως δεν θα εκλεγούν.

Το πρόβλημα όμως του κ. Βαλασόπουλου γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν αναλογιστούμε πως για να εξασφαλιστεί «Δημοτική Πλειοψηφία» που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σχεδόν υποχρεωμένος να παραχωρήσει σημαντικές θέσεις Αντιδημάρχων και άλλων νευραλγικών θέσεων του Δήμου σε «συνεργαζόμενες- πρόθυμες» άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα τον ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της απλής αναλογικής «ως εργαλείου» της κυβερνητικής ιδεολογίας που την επέλεξε!

Αυτό, η «εργαλειοποίηση» του εκλογικού συστήματος, περιορίζει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια του κ. Βαλασόπουλου να χειριστεί τις εσωτερικές αναταράξεις της παράταξής του.

Αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι προσωπικές. Πρόκειται για κοινής λογικής σκέψεις που συζητιούνται πλατιά στην Ηλιούπολη και διαφοροποιούν συνολικά το πολιτικό περιβάλλον της Ηλιούπολης.

Προβληματίζουν έντονα τα στελέχη της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» που βλέπουν πως ο κ. Βαλασόπουλος δεν έχει κανένα λόγο «να τιμήσει» το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, που, «στα πάνω του», τον έκανε Δήμαρχο.

Προφανώς προβληματίζουν και τον ίδιο τον κ. Βαλασόπουλο με πιθανότερη επιλογή του: «Πρώτα ο Βαλασόπουλος»! Με αυτή την αναγκαία επιλογή έχει περιορισμένες δυνατότητες να «ντυθεί» ανάλογα για να έχει ελπίδες επιτυχίας!

Ήρθε η ώρα ο κ. Βαλασόπουλος να «βρίσκει μπροστά» του τον «αυταρχικό τρόπο» με τον οποίο κατηγορείται ότι διοίκησε το Δήμο!

Η «αναδυόμενη μυρωδιά» «συνδιοίκησης» με τη δημοτική ομάδα του κ. Κοκοτίνη δεν προέρχεται από θεσμικό πλάτεμα των Δημοκρατικών λειτουργιών στο Δήμο και κάνει χειρότερα τα πράγματα και για τους δύο!

Έτσι εξηγείται η οργή του κ. Βαλασόπουλου κατά του Σκουρλέτη και του «Κλεισθένη», παρά την τετραετή έμπρακτη συμπαράσταση υποστήριξη των Τοπικών και Περιφερειακών κυβερνητικών πολιτικών δυνάμεων του Σύριζα και κυρίως της παράταξης του κ. Χρήστου Κοκοτίνη!

Μερικές ακόμα, δευτερεύουσες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, πολιτικές επισημάνσεις επηρεάζουν τις εξελίξεις στη παράταξη του κ. Βαλασόπουλου που με τη σειρά τους επηρεάζουν, ακόμα και καθορίζουν τις εξελίξεις στις άλλες παρατάξεις κυρίως αυτής του παραιτηθέντος και πρόσφατα επενακάμψαντος «επικεφαλής» !

Αλλά για αυτές θα επανέλθω!!

Η προεκλογική περίοδος άρχισε και δείχνει ενδιαφέρουσα!

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 7.10.2018
 

Προβλήθηκε 1491 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...