Του Ανδρέα Ζαμπούκα (www.liberal.gr)

Αυτό το κράτος που ιδρύθηκε το 1830 χωρίς την υπογραφή των Ελλήνων, δεν θεωρήθηκε ποτέ δημιούργημα των πολιτών του. Και γι αυτό, δεν αποτέλεσε παρά μία «εγγυήτρια δύναμη» για ικανοποίηση προσωπικών, φυλετικών ή συντεχνιακών συμφερόντων. Με παραγωγικό προπύργιο «εξυπηρέτησης» το Δημόσιο.

Σε όλες τις περιόδους, υπάρχει κάτι κοινό. Σε κυβερνήσεις, πολιτικά συστήματα και ιδεολογίες: η διαχρονική ομηρεία των δημοσίων υπαλλήλων από το κάθε κόμμα που καταλαμβάνει ως φέουδο την εξουσία. Ειδικά, τις τελευταίες δεκαετίες, που οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις προσέφεραν κάλυψη και νέες «ευκαιρίες» η αρχή του Δημοσίου διαιωνίζεται με την ανοχή του «λαού» που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.

To συμπέρασμα είναι λίγο πολύ, πως η ιδεολογία στη χώρα, είναι ο κρατισμός. Αυτή η συγκεκαλυμμένη μορφή ολοκληρωτισμού που κρύβεται πίσω και από τις ημιμαθείς καρικατούρες της δήθεν αριστεράς.

Και για την επαλήθευση της ιστορίας, η κυβέρνηση των «Συριζανέλ» ετοιμάζει μπαράζ προσλήψεων για μόνιμο και για εποχικό προσωπικό παρά την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον δημόσιο τομέα.

Στα σχέδιά της, βρίσκονται δεκάδες προκηρύξεις μονίμων και εποχικών σε φορείς όπως δήμοι, υπουργεία, νοσοκομεία, ΕΡΤ και ΔΕΚΟ. Κάποιοι μιλούν για χιλιάδες προσλήψεις ενώ εκκρεμούν ακόμα οι δικαστικές υποθέσεις χιλιάδων συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την άμεση μονιμοποίησή τους.

Εκτός από την αμφιβολία για την αναγκαιότητα τόσων θέσεων εργασίας στη στελέχωση υπηρεσιών, προκύπτουν άλλα τεράστια ζητήματα.

Πόσο συμμετέχει ας πούμε, κάθε κρατικός υπάλληλος στο ΑΕΠ της χώρας. Ή ακόμα χειρότερα, σε τι βαθμό εμποδίζει την αύξηση του ΑΕΠ, με τα τείχη που συνεχώς ορθώνει απέναντι στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Αναρωτιέμαι πως υπολογίζεται η υπεραξία της προσφοράς ενός υπαλλήλου της πολεοδομίας, μιας ΔΟΥ, ενός υπαλλήλου ΟΤΑ ή ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Ανάπτυξης που εγκρίνει κονδύλια για αναπτυξιακά προγράμματα.

Θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι δανειστές και οι απαιτήσεις της επενδυτικής ανάπτυξης που τόσο πολύ μας ενδιαφέρει για την ισορροπία της οικονομίας; Θα βρουν τρόπο! Θα ανακαλύψουν παραθυράκια. Θα καταφύγουν σε μεθοδεύσεις. Και ας μην μείνει σάλιο από το περίφημο «μαξιλάρι» που το υπερπλεόνασμα εξυπηρετεί, εξαιτίας της υπερφορολόγησης.

Kάποτε είχα αναρωτηθεί αν πρέπει να απολυθεί ένας Θανάσης από το Δημόσιο. Ήταν πράγματι, μια περίπτωση γνωστού που έφευγε ως πλεονάζον προσωπικό, με τα πρώτα μνημόνια.

Τώρα αναρωτιέμαι αν πρέπει κάποιος άλλος Θανάσης, εν μέσω ανεργίας και κρίσης, να διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κομματικό Δημόσιο.

Και τότε και τώρα, έχω την ίδια απάντηση: Η χώρα θα σωθεί όταν τα «δημόσια» συναισθήματά μας για τους συνανθρώπους μας μοιραστούν δίκαια σε όλους.

Όταν θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, ρεαλιστικό που θα κάνει σαφές στους πολίτες του τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Και κυρίως, την βασική αρχή της ανταποδοτικότητας σε όλες τις οικονομικές σχέσεις τους με τις υπηρεσίες.

Ως τότε, ο Θανάσης θα παραμένει «οικότροφος» της νεοελληνικής «πρόνοιας» και αποδέκτης των πιο τρυφερών συναισθημάτων μας. Όσων από μας τον γνωρίζουν βέβαια. Γιατί για το κράτος θα είναι πάντα σύμβολο και πελάτης μαζί. Χρήσιμος «όμηρος» δηλαδή, στον πόλεμο για την εξουσία.

Η κυβέρνηση αυτή και κάθε άλλη λαϊκίστικη κυβέρνηση θα επιχειρεί πάντα να διορίζει, εις βάρος του μέλλοντος των παιδιών μας, επειδή εμείς οι ίδιοι θα «συμπονούμε» Θανάσηδες.

Όπως εκείνον τον Θανάση, που τον «περιέθαλψε» επαναπροσλαμβάνοντας πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ταυτόχρονα έναν νέο και παραγωγικό πτυχιούχο στο εξωτερικό... 

Προβλήθηκε 180 φορές

ΕΡΤ (του Στάθη)

Μικρός άκουγα ραδιόφωνο – όλοι ακούγαμε ραδιόφωνο. Η πιο δημοφιλής εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πύργου ήταν (και όχι μόνον στον Πύργο) η «ώρα των ακροατών μας»

Ένας Κολοκοτρώνης που (επίτηδες) ξεχάσαμε (του Δημήτρη Καμπουράκη)

Ο θάνατος του αδερφού του Γέρου του Μωριά από προδοσία καλογέρου. Το πατριαρχικό επιτίμιο και η κατάρα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Το κόψιμο του μεγάλου πλατάνου και η τελική συγχώρεση του ήρωα του 1821.

Η εμπάθεια, ο φόβος, το μίσος και άλλα πάθη της ανθρώπινης φύσης (Κώστας Κωσταντινίδης)

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του “Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst”, ο Robert Sapolsky περιγράφει τους βιολογικούς μηχανισμούς των αισθήσεων και των αισθημάτων του ζώου αλλά και του ανθρώπου.

Ολοκαύτωμα πάλι; (του Στάθη)

Κρύο, χειμώνας βαρύς. Από τους ανθρώπους απόμεναν οι βαλίτσες τους. Μοναχές. Τις μάζευαν τα σκυλιά οι ναζιστές κι έκαναν διαλογή. Γυαλιά, τσατσάρες, πορτοφολάκια, ρούχα, κάπου-κάπου παπούτσια, λίγα βιβλία, αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ανοιχτή επιστολή του Κώστα Σεφτελή στους πολίτες της Ηλιούπολης.

Αγαπητοί συμπολίτες. Είναι η δεύτερη φορά που απευθύνομαι σε εσάς, με αυτό τον τρόπο, μετά την παραίτηση που υπέβαλα στις 13/10/2016 από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και από την Παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ», της οποίας υπήρξα το πρώτο συνιδρυτικό της μέλος.

Δημοτικοί άρχοντες οραματιστές ή Δημοκράτες με πίστη στη συλλογική προσπάθεια και τον  επιστημονικά «Δημοκρατικό  σχεδιασμό» ; (του Γιώργου Μπαλτά)

Στο οργανόγραμμα του Δήμου Ηλιούπολης ξεχωριστή θέση κατέχει η διεύθυνση «Προγραμματισμού και Οργάνωσης» με δύο τμήματα, αυτό του «Προγραμματισμού και ανάπτυξης» και αυτό της «αποτελεσματικότητας Ποιότητας και οργάνωσης»!