Ο φέρλεπις Δομέστιχος του Ναού μας, συνέταξε το παρακάτω κείμενο το οποίο και Σας κοινολογούμε.

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Ο Κλήρος σε θέσεις κρατικής εξουσίας.

 

Του Εμμανουήλ Κ. Τσακίρη,

Φοιτητή Θεολογίας, Δομέστιχου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Η Εκκλησία εόρτασε στις 13 Νοεμβρίου, τον μεγάλο πατέρα της, Άγιο Ιωάννη Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, τον ονομασθέντα Χρυσόστομο. Εκείνον που δεν φοβήθηκε καμία εξουσία εκκλησιαστική ή πολιτική, και παρουσίαζε την αλήθεια χωρίς φόβο και ιδιοτέλεια. Ελέγχοντας εν λόγοις και γράμμασι την εξουσία, κατέληξε, όπως και ο μεγαλύτερος στην ιστορία που γεννήθηκε από γυναίκα Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής, να διωχθεί και τελικά έχασε την ζωή του από αυτό.

Με αυτήν την αφορμή, θέλουμε να αναφερθούμε σε πρόσωπα της εκκλησιαστικής ιστορίας τα οποία από την διακονία του λαού του Θεού ως κληρικοί, βρέθηκαν στην υπηρεσία των πολιτών ως Πολιτειακά και Πολιτικά στελέχη του Κράτους.

Έχουμε λοιπόν την περίπτωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Νικόλαου Μυστικού (925), όπου έγινε Αντιβασιλέας, όπως και του Ιωάννη ΙΔ΄ Καλέκα (1347), όπου έγινε επίτροπος στην αντιβασιλεία.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως υπήρξαν ταυτόχρονα Εθνάρχες των Ορθοδόξων. Κατ' αναλογία και όλοι οι τοπικοί Επίσκοποι, ασκούσαν πολιτική και δικαστική εξουσία στην επαρχία τους, ως εκπρόσωποι των Ρωμιών.

Ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, που με την ιδιότητα του πληρεξούσιου Πελοποννήσου -εκλεγμένος από την Πελοποννησιακή Γερουσία- συμμετείχε στην Α΄ και τη Β΄ Εθνοσυνέλευση ως μέλος της βουλευτικής επιτροπής.

Η Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος της Κυνουρίας εκλέγει τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίο (Παπαφλέσσα), Υπουργό των Εσωτερικών, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι τον θάνατό του. Ως Υπουργός των Εσωτερικών καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των πολιτών προς το Έθνος.

Από τους 168 αντιπροσώπους που πήραν τελικά μέρος στην Γ' Εθνοσυνέλευση οι 10 ήταν ιερωμένοι. Στην πρώτη ελληνική Κυβέρνηση υπήρχαν κληρικοί στο Υπουργείο Θρησκείας και Δικαιοσύνης , ο επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ, και διάδοχός του υπουργός, ο επίσκοπος Δαμαλών Ιωνάς.

Ο Θεόφιλος Καΐρης, ένας απλός κληρικός από την Άνδρο, έλαβε μέρος ως βουλευτής στη Β΄, τη Γ΄ και την Δ΄ Εθνοσυνέλευση, ενώ είχε παρουσία και στα πεδία των μαχών, όπου και τραυματίστηκε.

Στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου η Κρήτη είχε εκπροσωπηθεί με έξι βουλευτές, ένας εκ των οποίων ήταν ο κληρικός Νεόφυτος Οικονόμος, ο οποίος ταυτοχρόνως μετείχε στην Προσωρινή Διοίκηση Κρήτης.

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε διατελέσει ο Επίσκοπος Ταλαντίου Θεόφιλος, ο οποίος στην Α΄ Εθνοσυνέλευση είχε εκλεγεί πληρεξούσιος της ανατολικής Στερεάς, όπως και μέλος του Βουλευτικού.

Στη μετεπαναστατική Ελλάδα, επί της βασιλείας του Όθωνα, έχουμε περιπτώσεις δύο ιερέων, οι οποίοι ανέπτυξαν αξιόλογη δράση προτού εκλεγούν βουλευτές. Αυτοί είναι ο παπα-Κώστας Τζαμάλας και ο Ζηνόβιος ή Ζαφείρης Βάλβης, ο οποίος έγινε και πρωθυπουργός.

Στο διάστημα από 14 έως 27 Μαΐου του 1944, στο ορεινό χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας, διεξήχθησαν οι εργασίες ενός εκλεγμένου, λαϊκού αντιπροσωπευτικού σώματος, μοναδικού στη νεοελληνική ιστορία.

Πρόκειται για το Εθνικό Συμβούλιο, τη λαϊκή δηλαδή Βουλή, του μαχόμενου για την απελευθέρωσή του από τη ναζιστική κατοχή ελληνικού λαού. Μεταξύ των 176 εκλεγμένων εθνοσυμβούλων υπήρξαν 4 κληρικοί.

Η σύγχρονη ιστορία καταγράφει Αντιβασιλέα και αργότερα Πρωθυπουργό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό, καθώς και την διπλή ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄ που ήταν ταυτόχρονα και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τελευταία, ορθόδοξος ιερέας της Εκκλησίας της Φινλανδίας εξελέγη το 2009, με περισσότερες από 71.000 ψήφους, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολλές φορές σύγχρονοι Ιεράρχες, σε συζητήσεις που προκαλούν οι, με εμμονή, θέσεις κάποιων με ιδεολογικές παρωπίδες σχετικά με το θέμα χωρισμού Εκκλησίας Πολιτείας έχουν δηλώσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχουν στο εξής μερικές δεκάδες κληρικών ως Βουλευτές, Δήμαρχοι και μέλη των Συμβουλίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Προβλήθηκε 837 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...