Του Στάθη (www.topontiki.gr)

Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι εκφράζονται με έναν κάπως ιδιαίτερο (για τους Δυτικούς) τρόπο – έναν τρόπο «ανατολίτικο» καθώς λέμε κι εμείς , ο οποίος συχνά κινείται μεταξύ ποιητικότητας και αφέλειας.

Ακόμα και κατά την (μακρά) περίοδο που οι Κεμαλιστές προσπαθούσαν να δώσουν ένα λούστρο «δυτικότητας» στην τούρκικη κοινωνία, συχνά το ανατολίτικο ιδιόλεκτο έκανε την εμφάνισή του στον Τύπο, στην πολιτική, ακόμα και στα διεθνή έγγραφα.

Σήμερα, αυτή η ανατολίτικη ρητορική έχει απενοχοποιηθεί σε μια κοινωνία που άλλωστε (κατά τον βασικό κορμό της) επιστρέφει στην εποχή των αγάδων (δια των χοτζάδων) και σε ένα κράτος που η ιδεολογία του τείνει προς την οθωμανική εποχή.

Μιλώντας προσφάτως προς τους στρατιωτικούς η ιδεολογία αυτού του κράτους, τους επαίνεσε για την αφοσίωσή τους στην ιδέα της αξίας του «θανάτου για την πίστη» (κοινώς: τζιχάντ). Ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Ερντογάν δια των φερεφώνων του διαβεβαίωνε την Οικουμένη ότι «η Τουρκία είναι η μοίρα της περιοχής»!

Καλό λοιπόν, θα ήταν να θυμόμαστε κι εμείς ότι «μοίρα» δεν είναι η θέληση του Θεού, αλλά τα έργα των ανθρώπων. Και από έργα τελευταίως το ρωμαίικο δεν τα πάει και τόσο καλά…

Άγρια Εποχή

Το «κοριτσάκι με τα σπίρτα» υπήρξε για δεκάδες δεκαετίες μία από τις πιο θλιβερές και ταυτοχρόνως (δια της μαγείας της) πιο ανθρωπιστικές ιστορίες της δυτικής κουλτούρας.

Αυτό το γλυκύτατο (και σκληρό) παραμύθι …είχε ενταχθεί στο κλίμα θαλπωρής που υποτίθεται ότι βιώνουν (ή, όντως βιώνουν) οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των γιορτών (στο παρελθόν για να «βγάλουν» τον χειμώνα, τώρα για τη χαρά μιας εκκοσμικευμένης πίστης των πολλών, ου μην αλλά και τη χαρά της κατανάλωσης).

Σήμερα πια, είναι πολλές οι γενιές που δεν έχουν πλέον «επαφή» με τέτοιες ιστορίες, που βιώνουν τον απομαγευμένο κόσμο μας, καγχάζοντας εξ απαλών ονύχων. Μιας άλλης, «νέας, θαυμαστής» παιδικής ηλικίας...

Email: stathispontiki@gmail.com 

Προβλήθηκε 168 φορές

O KΗΝΣΩΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Είναι δυνατόν να κρίνεις ένα βιβλίο χωρίς να το διαβάσεις; Να κατακρίνεις ένα βιβλίο, έχοντας διαβάσει μόνο το οπισθόφυλλό του; Καθένας θα απαντούσε πως είναι αδύνατον. Να, όμως, που ο φωτεινός παντογνώστης κ. Παντελής Μπουκάλας τα κατάφερε.

H ''Δανάη του Πολυτεχνείου'' (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με βαθιά θλίψη αποχαιρετά την συναγωνίστρια Δανάη Μωραΐτου, που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα, 11 Νοέμβρη 2019, σε ηλικία 96 ετών. Η Δανάη Μωραΐτου ή αλλιώς η ''Δανάη του Πολυτεχνείου'', όπως έμεινε γνωστή στα χρόνια της Κατοχής, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1923 στην Αθήνα.

25 Νοεμβρίου 1942 - Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και η σημασία της.  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Είναι γεγονός, ότι τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν γραφεί πολλά για την στρατιωτική σημασία της επιχείρησης του Γοργοπόταμου. Με την απόσταση των 77 χρόνων που μας χωρίζουν από την κοινή επιχείρηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τον Αρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και των Βρετανών με τον συνταγματάρχη Ε.Μάγιερς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα είναι βέβαιο

''Οι Μύγες'' (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Μύγες οι κοινές ή αλλιώς οικιακές (Muscae domesticae) είναι τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα, με τα οποία είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώνουμε. Αναπαράγονται με ευκολία λόγω της ικανότητάς τους να τοποθετούν τα αυγά τους πάνω σε υλικά που αποσυντίθενται και λόγω της ταχύτητας αναπαραγωγής τους.