H ''Μαύρη πουτίγκα'' (του Νίκου Καραβέλου)

Αρθρογραφία 26 Μαρτίου 2019

Νίκος Ι. Καραβέλος
Δικηγόρος-Συγγραφέας
[email protected]

''Για ποιά επανάσταση μιλάτε;''

Πόσοι " κάλαμοι" θα χαίρονταν να διδαχθεί επιτέλους πως η Γενική Εξέγερση των Ελλήνων στα 1821, δεν ήταν παρά μια στάση κατά του δίκαιου και ανεξίκακου κράτους των Οσμανλήδων, που οι Μεγάλες Δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν προς ίδιον όφελος!

"Επαναστάτες ήταν αυτοί οι λήσταρχοι, ετούτοι οι κατσαπλιάδες;"

Πόσοι "πανεπιστημιακοί", άλλοι ευθέως, άλλοι κουτοπόνηρα δεν έχουν διασπείρει τον κυνισμό και την επιστημονική τους μικρότητα, αναμεμειγμένη με περισσό θράσος και απρέπεια;

Ποιός λαός επαναστάτησε;

"Ένας λαίσκος σλάβων" αποφάνθηκε στα νιάτα του ακόμη κι ο Κ. Μαρξ (βλ. Κονδύλης Η Ελλάς , η Τουρκία και τι Ανατολικό Ζήτημα), επηρεασμένος από τον Φαλμεράγιερ, που τόσο θαυμάζουν ακόμα αρκετοί αποδομητές της Ιστορίας.

ΚΙ όμως οι σοβαροί μελετητές μένουν με προσοχή μπροστά στο μέγα γεγονός. Ακόμη και οι Οθωμανοί, όπως ο Σουλειμάν Πενάχ Εφέντης, καλούν το 21 Επανάσταση! (Νεοκλής Σαρρής,Προεπαναστατική Ελλάδα και Οσμανικό Κράτος),

Επανάσταση μέσα στη μεγαλύτερη νύχτα! Όταν η Ευρώπη είναι στα νύχια της Απολυταρχίας, κόντρα σε κάθε λογική, σε κάθε θεωρία περί εφικτού, παρασύροντας παρασυρόμενοι , με μεγαλείο και μικρότητες, σε όλη την οθωμανική "Ελλάδα", για πρώτη φορά, με θυσίες και "καπάκια", με πισωπατήματα, με λαικούς και παπάδες, άλλους δειλούς η προσκυνημένους κι άλλους γίγαντες άλλοτε κι άλλοτε φοβισμένους.

Όμως Επανάσταση.

''Η πιό στοιχειώδης λογική αντιστάθηκε στην άγια ετούτη παραφροσύνη, μια φούχτα άνθρωποι ξαρμάτωτοι... σε μια Ευρώπη λυσσαλέα αντιδραστική, μπορούσαν να σηκώσουν κεφάλι και να ελπίσουν ελευθερία;'' ( Ν. Καζαντζάκης, ομιλία στο BBC 1946 ).

Αυτός ο ''λαίσκος'' επαναστάτησε γιατί δεν άντεξε κάποτε να είναι ο πολτός. Το φαγώσιμο υλικό.

''Στην "Μαύρη πουτίγκα" των Δυνατών.

Άλλο βεβαίως αν οι ηγέτες του το επιτρέπουν, πλην εξαιρέσεων.  

Προβλήθηκε 807 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.