Νίκος Ι. Καραβέλος
Δικηγόρος-Συγγραφέας
[email protected]

''Για ποιά επανάσταση μιλάτε;''

Πόσοι " κάλαμοι" θα χαίρονταν να διδαχθεί επιτέλους πως η Γενική Εξέγερση των Ελλήνων στα 1821, δεν ήταν παρά μια στάση κατά του δίκαιου και ανεξίκακου κράτους των Οσμανλήδων, που οι Μεγάλες Δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν προς ίδιον όφελος!

"Επαναστάτες ήταν αυτοί οι λήσταρχοι, ετούτοι οι κατσαπλιάδες;"

Πόσοι "πανεπιστημιακοί", άλλοι ευθέως, άλλοι κουτοπόνηρα δεν έχουν διασπείρει τον κυνισμό και την επιστημονική τους μικρότητα, αναμεμειγμένη με περισσό θράσος και απρέπεια;

Ποιός λαός επαναστάτησε;

"Ένας λαίσκος σλάβων" αποφάνθηκε στα νιάτα του ακόμη κι ο Κ. Μαρξ (βλ. Κονδύλης Η Ελλάς , η Τουρκία και τι Ανατολικό Ζήτημα), επηρεασμένος από τον Φαλμεράγιερ, που τόσο θαυμάζουν ακόμα αρκετοί αποδομητές της Ιστορίας.

ΚΙ όμως οι σοβαροί μελετητές μένουν με προσοχή μπροστά στο μέγα γεγονός. Ακόμη και οι Οθωμανοί, όπως ο Σουλειμάν Πενάχ Εφέντης, καλούν το 21 Επανάσταση! (Νεοκλής Σαρρής,Προεπαναστατική Ελλάδα και Οσμανικό Κράτος),

Επανάσταση μέσα στη μεγαλύτερη νύχτα! Όταν η Ευρώπη είναι στα νύχια της Απολυταρχίας, κόντρα σε κάθε λογική, σε κάθε θεωρία περί εφικτού, παρασύροντας παρασυρόμενοι , με μεγαλείο και μικρότητες, σε όλη την οθωμανική "Ελλάδα", για πρώτη φορά, με θυσίες και "καπάκια", με πισωπατήματα, με λαικούς και παπάδες, άλλους δειλούς η προσκυνημένους κι άλλους γίγαντες άλλοτε κι άλλοτε φοβισμένους.

Όμως Επανάσταση.

''Η πιό στοιχειώδης λογική αντιστάθηκε στην άγια ετούτη παραφροσύνη, μια φούχτα άνθρωποι ξαρμάτωτοι... σε μια Ευρώπη λυσσαλέα αντιδραστική, μπορούσαν να σηκώσουν κεφάλι και να ελπίσουν ελευθερία;'' ( Ν. Καζαντζάκης, ομιλία στο BBC 1946 ).

Αυτός ο ''λαίσκος'' επαναστάτησε γιατί δεν άντεξε κάποτε να είναι ο πολτός. Το φαγώσιμο υλικό.

''Στην "Μαύρη πουτίγκα" των Δυνατών.

Άλλο βεβαίως αν οι ηγέτες του το επιτρέπουν, πλην εξαιρέσεων.  

Προβλήθηκε 658 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...