του Θάνου Κατσώνη

Στα παιδικά μας χρόνια η μόνιμη ανησυχία στο παιχνίδι μας στα πάρκα και τις αλάνες, ήταν μην πέσουμε στις τσουκνίδες, γιατί ακολουθούσε δράμα κανονικό!
Τσούξιμο, πόνος και κλάμα!

Όσο και να έτριβες ή να έπλενες το σημείο, δεν γινόταν τίποτα.

Οι μανάδες είχαν όμως το αντίδοτο, την μολόχα!

Δεν ξέρω πώς γινόταν και κοντά στις τσουκνίδες υπήρχαν πάντα μολόχες, αλλά υπήρχαν!

Έπρεπε γρήγορα να κόψεις φύλλα μολόχας και να τρίψεις μ’ αυτά, τα επίμαχα σημεία κι η φαγούρα με έναν μαγικό τρόπο μειωνόταν και χανόταν.

«Μπες μολόχα, βγες τσουκνίδα», έπρεπε να λες για να πιάσει το γιατρικό. Το κάναμε πάντα και πάντα λειτουργούσε…

Το Πάρκο της Πικροδάφνης και το Πάρκο Καλαβρύτων στην Ηλιούπολη είναι γεμάτα τσουκνίδες. Πελώριες, κάποιες ψηλότερες κι από μέτρο. Δεν ξέρω αν την σημερινή εποχή υπάρχουν «θύματα» της τσουκνίδας.

Παιδιά σπάνια βλέπει κανείς να παίζουν στα πάρκα.

Στους περιπάτους μας βλέπουμε την κατάσταση εγκατάλειψης και μας πιάνει θλίψη και θυμός.

Αφροντισιά και αδιαφορία από τους αρμόδιους, που «δεν έχουν» χρήματα να διαθέσουν για αυτά τα δευτερεύοντα.

Ούτε προσωπικό για να κάνει κάτι για το περιβάλλον μας.

Κρύβονται πίσω από τα «μέτρα της κρίσης, που δεν αφήνουν περιθώριο δαπανών» για την περιποίηση των πάρκων και των πλατειών.

Δεν λείπουν μόνο πόροι, το ενδιαφέρον τους λείπει…

Αυτά σκεφτόμουν παρακολουθώντας την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βλέποντας να πέφτουν σαν βροχή οι αποφάσεις δαπανών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για «ευφάνταστες» εκδηλώσεις εντυπωσιασμού της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν τις κάλπες.

Ναι, είναι αλήθεια, «αφήσαμε» τις τσουκνίδες να θεριέψουν…

Μας ερεθίζουν, μας πονάνε, αλλά δεν θα τους περάσει…

Έχουμε το αντίδοτο, στο χέρια μας!

Η απάντηση θα έρθει σύντομα!

Είναι οι «τσουκνίδες» και είμαστε οι «μολόχες»!!!

Προτάσεις για την προστασία της Φύσης στην πόλη μας:

- Ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου κατά μήκος του ρέματος Πικροδάφνης.

- Διαμόρφωση της παρόχθιας περιοχής, σε χώρο περιπάτου και ανάπαυσης.

- Αποκατάσταση της "μαντρωμένης" κοίτης από το μπασκετάκι, μέχρι το γεφυράκι.

- Αποκατάσταση και στήριξη της ελεύθερης κοίτης έως την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, χωρίς σαραζανέτια (συρματοκιβώτια) με χρήση φυσικών μεθόδων και υλικών.

- Δημιουργία περιπατητικής διαδρομής που θα - συνδέει τα πάρκα και άλση της πόλης μας (Ναυαρίνου-Καλαβρύτων-Ρέμα Πικροδάφνης).

- Διαρκής φροντίδα και συντήρηση του πρασίνου της περιοχής, από τον Δήμο σε συνδυασμό με εθελοντικές δράσεις των κατοίκων.

- Επισκέψεις των σχολείων με ομιλίες ειδικών επιστημόνων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών.

- Ενημερωτική καμπάνια για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία του ρέματος Πικροδάφνης και του Πρασίνου γενικά. 

Προβλήθηκε 268 φορές

25 Νοεμβρίου 1942 - Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και η σημασία της.  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Είναι γεγονός, ότι τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν γραφεί πολλά για την στρατιωτική σημασία της επιχείρησης του Γοργοπόταμου. Με την απόσταση των 77 χρόνων που μας χωρίζουν από την κοινή επιχείρηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τον Αρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και των Βρετανών με τον συνταγματάρχη Ε.Μάγιερς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα είναι βέβαιο

''Οι Μύγες'' (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Μύγες οι κοινές ή αλλιώς οικιακές (Muscae domesticae) είναι τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα, με τα οποία είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώνουμε. Αναπαράγονται με ευκολία λόγω της ικανότητάς τους να τοποθετούν τα αυγά τους πάνω σε υλικά που αποσυντίθενται και λόγω της ταχύτητας αναπαραγωγής τους.

Βγάλτε την ουρά σας απ' έξω... (Μανιάτης Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος με την ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη)

Όλη η ενότητα του έθνους, μαζεύεται στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης για να υποδείξει στους "ιθαγενείς" πώς τα συμφέροντα των αφεντικών τους ταυτίζονται με την καθημερινή μιζέρια της ζωής τους και σημαίνουν καταστροφή λαών, μαζικές δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα του κράτους και στρατόπεδα συγκέντρωσης σε κάθε δεύτερο νησί ή κάθε τρίτη επαρχιακή πόλη.

Ηρακλής Τσιμέκας προς την Δημοτική Αρχή: ''Κάντε πράξεις που θα δώσουν χαμόγελα σε μικρούς αλλά και μεγάλους κατοίκους''

Πριν αρκετό καιρό η νέα διοίκηση ανακοίνωσε μέσω ενός δελτίου τύπου ότι τα προβλήματα της πόλης μας δεν λύνονται μέσω FB η προβολής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο ενεργός πολίτης θα πρέπει να ενημερώνει την δημοτική αρχή για τα προβλήματα και αυτή να τα δρομολογεί με την σειρά της προς επίλυση ανάλογα με την περίπτωση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα..

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - YΠOMNHMA στον Δήμο Ηλιούπολης

Όπως σας είναι γνωστό, εδώ και 2 χρόνια έχει καταργηθεί για μια σειρά λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού και υπάρχει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών στο σύνολο του βουνού.

ΜΕ ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ  (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, να δώσει το όνομα της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη σε αίθουσα του θεάτρου Ρεξ, προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.