Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, η δύναμη που καθόριζε τις εξελίξεις για τη Δημοτική Περιουσία ήταν ο λαϊκός παράγοντας.

Ήταν ο λαός της Ηλιούπολης που με την αγωνιστική του παρουσία έδωσε την πολιτική δύναμη στον υφυπουργό Δημοσθενόπουλο σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κιντή, το 1983, να πάρει τη μοναδική και κρίσιμη πολιτική απόφαση, να κατοχυρώσει τα καταπατημένα οικόπεδα ως Δημόσια περιουσία.

Ήταν ο λαϊκός παράγοντας που με την έξυπνη καθοδήγηση του Δημήτρη Κιντή προχώρησε άμεσα στην πρώτη «αξιοποίηση» των οικοπέδων με περιφράξεις, παιδικές χαρές, διαμόρφωση χώρων αναψυχής αλλά και με απλές πινακίδες που δηλώνανε την ιδιοκτησία του χώρου.

Η δυναμική που δημιούργησε ο λαϊκός παράγοντας συνόδευσε και επηρέασε αποφασιστικά και τη δικαστική διαδικασία, μέχρι που η δικαιοσύνη το 2016, μετά από 40 χρόνια αγώνων, απέβαλλε τους καταπατητές και έληξε νικηφόρα ο αγώνας του Ηλιουπολίτικου λαού.

Η νικηφόρα κατάληξη «τιμήθηκε» με μια κοινή συνεδρίαση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου το Μάρτη του 2016.

Παρακολούθησα το κοινό αυτό Δημοτικό Συμβούλιο και δημοσίευσα ένα άρθρο με τις εντυπώσεις μου, με τον τίτλο: ''Αγχωμένη συνεδρίαση Διαδημοτικού Συμβουλίου για τη δικαίωση στη Δημόσια Περιουσία!'' (Βλέπε εδώ)

Έγραφα τότε: «Όπως εξελίχθηκε η εκδήλωση, είχαμε να κάνομε με μια στοχευμένη διανομή-κατανομή της επιτυχίας! Δια της εκδήλωσης λοιπόν «διαμοίρασαν την επιτυχία (του λαού της Ηλιούπολης) και επί των πτυχών της έβαλαν κλήρο»!

Ο μεγάλος κίνδυνος, η επιτυχία να γίνει δέσμευση και παρακαταθήκη για το μέλλον και για άλλα και για μεγαλύτερα θέματα, αποφεύχθηκε επιτυχώς»!

Στην ουσία από την ημέρα εκείνη επιλέχθηκε ο λαϊκός παράγοντας να αγνοηθεί, να μπει στο περιθώριο!

Κανένας των συμμετεχόντων δεν ανέδειξε τη δύναμη του λαϊκού παράγοντα και την ανάγκη όχι μόνο να τιμηθεί αλλά και να κινητοποιηθεί εκ νέου για την επιβολή οριστικής λύσης. Λύσης, με μια δεύτερη πολιτική απόφαση, από μια κυβέρνηση που παρουσιάζονταν ως αριστερή και που θα μεταβίβαζε τα οικόπεδα στο Δήμο!

Τότε, σε εκείνη τη κοινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η επιλογή να περάσει στο περιθώριο ο λαϊκός παράγοντας πολιτική επιλογή για την οποία ευθύνεται προσωπικά ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασόπουλος.

Να το μεγάλο λάθος που πληρώνουμε σήμερα, που φτάσαμε στην κατάπτυστη Επιστολή της ΕΤΑΔ!!

Το ερώτημα που γεννιέται είναι, αν ήταν λάθος ή συνειδητή πολιτική επιλογή.

Ότι και να είναι, σημασία έχει πως έγινε πολιτική επιλογή του Δήμου και με ένα Δημοτικό Συμβούλιο κατώτερο των περιστάσεων, οδηγηθήκαμε «ενωμένοι» να συζητάμε ένα πολιτικό θέμα με την αναρμόδια, όπως θάπρεπε να είναι κατ εμάς, ΕΤΑΔ και μάλιστα πίσω από κλειστές πόρτες!

Με την επιλογή μας αυτή «αποπολιτικοποιήσαμε» το θέμα, μη διεκδικώντας μια συνολική πολιτική λύση που ήταν ο βασικός στόχος του αγώνα 40 χρόνων.

Εγκαταλείψαμε την επιλογή να είμαστε συζητητές με την πολιτική εξουσία, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα άλλα κόμματα και πολιτικούς φορείς, για να μην στενοχωρήσουμε την «αριστερή» κυβέρνηση την ώρα που τα έδινε όλα και υπέγραφε ότι της φέρνανε οι ξένοι.

Παραλείψαμε να τεκμηριώσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, καταφεύγοντας στην δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα δικαιώματά του Δήμου Ηλιούπολης ενισχύοντας την προοπτική πολιτικής λύσης!

Η επιλογή να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της δικαστικής διεκδίκησης των οικοπέδων, φαίνεται να μην απασχόλησε την Διοίκηση του Δήμου η οποία εγκατέλειψε «αμαχητί» τα δικαιώματα επί των οικοπέδων και προχώρησε στην επιλογή της «επαιτείας» προς το κράτος.

Ένα κράτος που το ίδιο δήλωνε περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Η Διοίκηση Βαλασόπουλου «έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο»!

Το άτυπο διαπραγματευτικό δίδυμο Βαλασόπουλου _ Κοκοτίνη συνεπικουρούμενο και από την ισχυρή παρουσία του Παναγιώτη Πατσαβού στη Περιφέρεια Αττικής, κάνει τα λάθη, το ένα το άλλο!

Δυστυχώς στη φάση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο αποδείχτηκε «μικρότερο» των συνθηκών.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην γνωστή πρόταση της ΕΤΑΔ για να αποκαλυφθεί η βαρύτητα που αποδίδει ο κ. Βαλασόπουλος στην «ενότητα».

Προσέξτε μια αποκαλυπτική κατάσταση! Συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το Σάββατο 20 Απριλίου.

Γιατί ο κ. Βαλασόπουλος απάντησε στην ΕΤΑΔ μια ημέρα νωρίτερα τη Παρασκευή 19 Απριλίου;

Είναι θέμα χαρακτήρα του κ. Βαλασόπουλου;

ΟΧΙ ! Είναι θέμα μιας καλά οργανωμένης μεθόδευσης για την οποία θα επανέλθουμε στο επόμενο!

 

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 3 Μαίου 2019

(Σε επόμενο άρθρο θα καταδείξουμε τη «μεθόδευση» που ακολουθείται στην υπόθεση των Δημοτικών οικοπέδων).
 

Προβλήθηκε 996 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...