Νίκος Ι. Καραβέλος
Δικηγόρος - Συγγραφέας
nkaravelos@gmail.com 


Πολλά θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος, κρίνοντας τους "κριτές". Του Συμβουλίου της Επικρατείας, ας πουμε.

Του Ανωτάτου εκείνου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε πλειστάκις στηρίξει τη "νομιμότητα" της Χούντας. Το ίδιο που μετά την πτώση της, αντιθέτως αποφαινόταν.

Τα αυτά ισχύουν και για τον Αρειο Πάγο, αποφάσεις του οποίου αποτελούν εσαεί μνημεία δικαστικής δουλοφροσύνης.
Για το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρέλκει πάσα, έστω στοιχειώδης, αναφορά!

Τα δικαστήρια, ιδίως τα ανώτατα, είναι τα ιερά οικήματα, εντός των οποίων εναποθέτει τα "προικιά" της, η τρίτη γεροντοκόρη του δημοκρατικού πολιτεύματος, η δικαστική εξουσία.

Κάποιοι ανώτατοι δικαστές, (όχι όλοι βεβαίως,καθώς υπάρχουν λαμπροί λειτουργοί), έχουν μια μοναδική ικανότητα, που απαντάται και στο ζωικό βασίλειο, ιδίως στους χαμαιλέοντες και σε ορισμένα ευγενή ερπετά, την ικανότητα να αντιλαμβάνονται αμέσως τις μεταβολές του περιβάλλοντος και του κλίματος και να προσαρμόζονται προς αυτές με μοναδική γρηγοράδα και ευχέρεια!

Θυμίζουμε ενδεικτικώς την περίοδο της Βαυαροκρατίας, την περίοδο της Κατοχής και εκείνη της Χούντας.

Δικαστικοί λειτουργοί που είχαν προαχθεί επί επταετίας, καθώς γι' αυτούς το καθεστώς, προφανώς, παρήγαγε Δίκαιο, μετά την πτώση της, όχι μόνο αποφαίνονταν πως η χούντα δεν παρήγαγε Δίκαιο, αλλά επιπροσθέτως δίκαζαν τους χουντικούς, με τον ίδιο ζήλο που θα δίκαζαν αντιστασιακούς αν δεν έπεφτε το καθεστώς και έπεφταν εκείνοι στα χέρια τους..

Λένε πως όχι ευάριθμοι λειτουργοί είναι υποκριτές και ρευστοί.
Εμείς διαφωνούμε.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν απλώς την σταθερότητα που έχει το βούτυρο εκτός ψυγείου, τον Αύγουστο!

Αυτοί παραμένουν σταθεροί. Σε τι;
Στην εξυπηρέτηση των ισχυρών ανά τους αιώνες.

Κάποτε στην Αγγλία τους είχε ανατεθεί και η είσπραξη των φόρων, εκείθεν και η αντιπάθεια των φτωχών προς αυτούς, αντιπάθεια που επεκτείνεται δικαίως και προς τους έτερους "Καππαδόκες" της υποκρισίας, τους δικηγόρους.

Ο δε Ησίοδος αναφέρει πολλούς εξ αυτών ως "δωροφάγους".

Λαμπροί Δικαστές ήσυχα κι αθόρυβα πράττουν το καθήκον τους, απονέμουν δικαιοσύνη και κάθε βράδυ κοιμούνται καθαροί. Και μόλις έρθει η ώρα να αποχωρήσουν πηγαίνουν στο σπίτι τους.

Κάποιοι άλλοι δικαστές (με δέλτα μικρό) αφού αφιππεύσουν, τρέχουν να παραστήσουν του υπουργούς και ό,τι άλλο θες, υποτιμώντας το λειτούργημά τους.

Πάντως ένα δεν θα πρέπει να λησμονούμε:
Υπάρχουν καλοί και κακοί δικαστές, αλλά η Δικαιοσύνη είναι ακόμη έννοια ανύπαρκτη ή έστω προς αναζήτηση.
Ακόμη καλύτερα, έννοια ταξική.

Κατόπιν αυτών, μένει να εγκωμιάσουμε την σπουδαία, για τα δικαστικά χρονικά, απόφαση του ΣΤΕ (τι ωραία βραχυγραφία!), σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να κρίνουμε το σκεπτικό της ως ανόητο και παιδαριώδες, άμα δε και νηπιακώς θλιβερό.

Εμείς θα πούμε απλώς πως τέτοιες ή ανάλογες περί της "νομιμότητας των μνημονίων" αποφάσεις, είναι αρμονικά προσαρμοσμένες στο Κατοχικό περιβάλλον που ζει η πατρίδα και ο λαός μας.

Τέτοιο καθεστώς, τέτοιες και οι αποφάσεις του..!

Για να τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις πως η δικαιοσύνη μπορεί να μας σώσει από τα μνημόνια, τις επαχθείς δανειακές συμβάσεις και το πλαστό χρέος που δένει πισθάγκωνα τη χώρα.

Πως η δικαιοσύνη θα ξαναφέρει στο κράτος και τον λαό την περιουσία που τους άρπαξαν οι κατοχικές κυβερνήσεις.

Αν η δικαιοσύνη ήταν τόσο ικανή και συνεπώς τόσο επικίνδυνη, θα είχε καταργηθεί..

Προβλήθηκε 324 φορές

Μια νύχτα γεμάτη ήχους και χρώματα... (Περικλής Δ. Καπετανόπουλος)

Πέρασε κι' αυτό. Έμεινε μια γλυκειά ζεστή ανάμνηση στο μέρος της καρδιάς, εκεί που φωλιάζουν οι ελπίδες και απαγκιάζει η θλίψη. Ήταν μια νύχτα από τις «Χίλιες και δυο», που βρεθήκαμε μαζί, άνθρωποι αγαπημένοι που στο διάβα της ζωής βαδίσαμε σε πολλά μονοπάτια, αλλά δεν ξεχάσαμε ποτέ από που ξεκινήσαμε ως παιδιά να κατακτήσουμε τα όνειρα μας, με ακριβό εφόδιο τις ευχές των τίμιων ανθρώπων που μας μεγάλωσαν.

Η Ηλιούπολη τον Δεκέμβρη του 1944 (του Περικλή Καπετανόπουλου)

«Γυναίκες και μωρά παιδιά με μπόμπες τα χτυπάνε Πάντα οι Άγγλοι τόλεγαν ότι μας αγαπάνε… Με πείνα οι Άγγλοι φίλοι μας μάχονται την πατρίδα Μα δω που η δάφνη φύτρωσε, βγαίνει κι΄η λαχανίδα». Από σατυρική μαντινάδα του Δεκέμβρη 1944

3 Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: ώρα για δράση και κοινωνική αφύπνιση (Βαγγέλης Αυγουλάς)

Και φέτος, στις 3 Δεκέμβρη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Όπως κάθε χρόνο. Και όπως κατ’ επανάληψη υπογραμμίζουν οι ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και φορέων «Η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία...