Νίκος Ι. Καραβέλος
Δικηγόρος - Συγγραφέας
nkaravelos@gmail.com

Προοδευτικός είναι το άτομο που υπερμάχεται για την πρόοδο, ήτοι την προκοπή, τη βελτίωση των συνθηκών, γενικά για την εξέλιξη προς το καλύτερο.

Η λέξη φαίνεται να προέρχεται από την μεσαιωνική προοδευτής, κι εκείνη από την πρόοδο.

Πρόοδος, τέλος, είναι η επίπονη και ασταμάτητη πορεία του ανθρώπου να γίνει κάποτε (μάλλον αμφίβολο) άνθρωπος.

Αντίθετη λέξη είναι ο συντηρητικός, δηλαδή εκείνος που κατέχεται από παλιές και μουχλιασμένες αντιλήψεις.

Ορισμένοι όμως σοφότεροι, έχουν την άποψη ότι προοδευτικός είναι εκείνος που απλώς και μόνον ψηφίζει ή μετέχει σε κόμμα ή κομματικό σχηματισμό, το οποίο αριστίνδην και αυτοδικαίως τυγχάνει αριστερό.

Με την μέθοδο, δηλαδή, της αυτοχρίσεως ή της επιφοιτήσεως κάποιου Κομματικού Πνεύματος ή με την παράδοση των Πινακίδων με τις "δέκα" εντολές για την ορθή κομματική ζωή. Να σημειωθεί δε πως γι αυτούς η ζωή αποκτά νόημα όταν οικονομήσει τον επιθετικό προσδιορισμό "κομματική"!

Αντίθετα συντηρητικός ή άλλως οπισθοδρομικός είναι εκείνος που στη ζωή του είχε την ατυχία να μην συναντηθεί στο δρόμο ή σε μανάβικο με τον Λένιν ή τον Στάλιν ή έστω με κάποιο "τιμημένο" παράρτημά τους, με συνέπεια, κι αν ακόμη προσφέρει στην κοινωνία και τους συνανθρώπους του, να μένει πάντα μετεξεταστέος στις σχολές του "προοδευτικού" καθωσπρεπισμού, που διευθύνουν με το "έτσι θέλω" οι εν λόγω περισπούδαστοι δερβεναγάδες.

Κι εδώ τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:.

-Πού θα κατατάξουμε
-Κάποιον που κρίνει τους γύρω του με κριτήριο την κομματική ταυτότητα;
-Κάποιον που αγνωμονεί;
-Κάποιον που προσβάλλει;
-Κάποιον δήμαρχο, παραδείγματος χάριν, που κάποτε είχε την απρέπεια να ξύσει και να σβήσει από την προτομή του Βενιζέλου στην Ηλιούπολη, τα ονόματα της ερανικής επιτροπής, επειδή οι πολίτες αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία (ένας εκ των οποίων ήταν ο πατέρας του γράφοντος), δεν ήταν, λέει, προοδευτικοί;

Υπείκων, προφανώς, σε κομματικές εντολές.

Σβήνοντας με την πράξη του αυτή, στα μάτια μου τουλάχιστον, το δικό του όνομα. 

Προβλήθηκε 422 φορές

ΚΙΝΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Κ.Α.Μ.ΕΚΠ) : ''Όταν η μαθηματικά αναμενόμενη ωφελιμότητα   είναι κραυγαλέα αρνητική...''

''Ιατρικές ιστορίες συμβαίνουν τακτικά'' έγραφαν σε άρθρο τους στο περιοδικό NOTICES OF THE AMERICAN MATHEMATICAL SOCIETY οι D. Rockmoreκαι J.L. Snell, «και είναι επόμενο σε συζητήσεις για τη διαφορά ανάμεσα στις τυχαιοποιημένες (randomized) κλινικές περιπτώσεις και τα επιδημιολογικά πειράματα»

ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ (του Νίκου Ι.  Καραβέλου)

Ο αγαπητός μου φίλος, Περικλής Καπετανόπουλος, ιστορικός- δημοσιογράφος, που αποτελεί την ψυχή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, είχε την ευαισθησία και την καλωσύνη να αναρτήσει ένα σπάνιο. τουλάχιστον για μένα, ντοκουμέντο που αναφέρεται στην Μάχη της Κρήτης.

ΠΑΝΟΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ (ΜΕΡΟΣ 1ο)

Με μια μακροσκελή και «βαρύγδουπη» ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης προσπαθεί να ανατρέψει το αρνητικό σε βάρος του κλίμα που επικρατεί στο δήμο μας, ύστερα από την αποκάλυψη μέσω ενός δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αλίμου ότι προωθεί την κατασκευή ενός Διαδημοτικού Νεκροταφείου στην Ηλιούπολη και συγκεκριμένα, στον χώρο του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

Όλα τα είχε ο Υμηττός... Τα μόνοπάτια του έλλειπαν... (του Πάνου Τότσικα)

Στιγμιότυπα από την σημερινή φιέστα στην Αργυρούπολη. Προφανώς, κανένας από τους συμμετέχοντες στην σημερινή φιέστα, δεν άκουσε για τα χιλιάδες αυθαίρετα του Υμηττού, για τους καταπατητές του δημόσιου δασικού χώρου, για τους παράνομους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, για τα παράνομα Νεκροταφεία που αυξάνονται και πληθύνονται, για τις αυθαίρετες εκκλησίες και μοναστήρια, για..για..για

Άγαμοι θήτες, μιτροφόροι σπουδαρχίδες. Εμπαίζεται θρησκεία και εκκλησία, δι έν αρχίδιον εξουσίας (Ελευθέριος Ανευλαβής)

Δολοφονείτε τον λόγο της αγάπης της Χριστιανικής θρησκείας και Εκκλησίας, με λόγους μίσους, και απομακρύνετε, και τους νοήμονες πιστούς, εσείς, οι θεομπαίχτες, αργυραμοιβοί της πίστης, από την εκκλησία σας, την καθεστωτική εκκλησία σας.