Νίκος Ι. Καραβέλος
Δικηγόρος - Συγγραφέας
nkaravelos@gmail.com

Προοδευτικός είναι το άτομο που υπερμάχεται για την πρόοδο, ήτοι την προκοπή, τη βελτίωση των συνθηκών, γενικά για την εξέλιξη προς το καλύτερο.

Η λέξη φαίνεται να προέρχεται από την μεσαιωνική προοδευτής, κι εκείνη από την πρόοδο.

Πρόοδος, τέλος, είναι η επίπονη και ασταμάτητη πορεία του ανθρώπου να γίνει κάποτε (μάλλον αμφίβολο) άνθρωπος.

Αντίθετη λέξη είναι ο συντηρητικός, δηλαδή εκείνος που κατέχεται από παλιές και μουχλιασμένες αντιλήψεις.

Ορισμένοι όμως σοφότεροι, έχουν την άποψη ότι προοδευτικός είναι εκείνος που απλώς και μόνον ψηφίζει ή μετέχει σε κόμμα ή κομματικό σχηματισμό, το οποίο αριστίνδην και αυτοδικαίως τυγχάνει αριστερό.

Με την μέθοδο, δηλαδή, της αυτοχρίσεως ή της επιφοιτήσεως κάποιου Κομματικού Πνεύματος ή με την παράδοση των Πινακίδων με τις "δέκα" εντολές για την ορθή κομματική ζωή. Να σημειωθεί δε πως γι αυτούς η ζωή αποκτά νόημα όταν οικονομήσει τον επιθετικό προσδιορισμό "κομματική"!

Αντίθετα συντηρητικός ή άλλως οπισθοδρομικός είναι εκείνος που στη ζωή του είχε την ατυχία να μην συναντηθεί στο δρόμο ή σε μανάβικο με τον Λένιν ή τον Στάλιν ή έστω με κάποιο "τιμημένο" παράρτημά τους, με συνέπεια, κι αν ακόμη προσφέρει στην κοινωνία και τους συνανθρώπους του, να μένει πάντα μετεξεταστέος στις σχολές του "προοδευτικού" καθωσπρεπισμού, που διευθύνουν με το "έτσι θέλω" οι εν λόγω περισπούδαστοι δερβεναγάδες.

Κι εδώ τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:.

-Πού θα κατατάξουμε
-Κάποιον που κρίνει τους γύρω του με κριτήριο την κομματική ταυτότητα;
-Κάποιον που αγνωμονεί;
-Κάποιον που προσβάλλει;
-Κάποιον δήμαρχο, παραδείγματος χάριν, που κάποτε είχε την απρέπεια να ξύσει και να σβήσει από την προτομή του Βενιζέλου στην Ηλιούπολη, τα ονόματα της ερανικής επιτροπής, επειδή οι πολίτες αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία (ένας εκ των οποίων ήταν ο πατέρας του γράφοντος), δεν ήταν, λέει, προοδευτικοί;

Υπείκων, προφανώς, σε κομματικές εντολές.

Σβήνοντας με την πράξη του αυτή, στα μάτια μου τουλάχιστον, το δικό του όνομα. 

Προβλήθηκε 198 φορές

Είσαι λαγός; - Ναι, ναι αμέ, έχω και απόδειξη!!! (του Γιώργου Σιμόπουλου)

Δεν μπορείς να μην μπεις στον πειρασμό να σχολιάσεις αυτούς που εργολαβικά προωθούν τις κυβερνητικές επιλογές, αναλαμβάνοντας να παίξουν το ρόλο του "λαγού", όπως στην περίπτωση του παρακάτω κυρίου, που προτείνει, μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την δημιουργία δημοψηφίσματος...

Αρκεί όντως η προσπάθεια, κυρία Κεραμέως; | της Έλενας Ακρίτα

Κυρία Υπουργέ, με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει την επιλογή σημαιοφόρου στο Δημοτικό με βάση την επίδοση, είπατε αυτό: «Προκρίνεται η προσπάθεια έναντι της τύχης» Και το αιτιολογήσατε ως εξής:

Ο Προφήτης Ηλίας να χαρακτηριστεί  διατηρητέος! (του Γιώργου Μπαλτά)

Διατηρητέο χαρακτηρίζεται ένα κτίσμα και όχι μόνο, όταν οι «ζώντες» ενδιαφέρονται να κληρονομήσουν στους απογόνους τους στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια προηγούμενη εποχή, όπως αυτή έφτασε σ αυτούς και εκφράζεται στο συγκεκριμένο διατηρητέο!

Επείγει ο διάλογος με την κοινωνία στην Ηλιούπολη, όχι μόνο η καθημερινότητα! (του Γιώργου Μπαλτά)

Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια ανακοίνωση της παράταξης της απελθούσας διοίκησης για τα «αδιέξοδα» της νέας Διοίκησης του Δήμου με τον κ. Γιώργο Χατζηδάκη.