ΔΑΝΑΗ ΜΩΡΑΪΤΟΥ (1923-2019)

Η Δανάη Μωραΐτου ή αλλιώς η "Δανάη του Πολυτεχνείου", όπως έμεινε γνωστή στα χρόνια της Κατοχής, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1923 στην Αθήνα.

Ολοκληρώνοντας τα μαθητικά της χρόνια στο Αρσάκειο, περνά το 1940 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, η Δανάη εντάσσεται και αναπτύσσει έντονη δράση στις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, συχνά με κίνδυνο της ίδιας της ζωής της.

Την ίδια περίοδο αναπτύσσει έντονη δράση και στο Λόχο Σπουδαστών "Λόρδος Μπάυρον"", από κοινού με τον Φοίβο Τσέκερη, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα των φοιτητών του ΕΜΠ.

Τόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, αλλά και μετέπειτα στην περίοδο του Δεκέμβρη του 1944 και στα επόμενα χρόνια, που έμεινε γνωστή ως η "Δανάη του Πολυτεχνείου".

Η Δανάη Μωραιτου, παραχώρησε πριν μερικά χρόνια χειρόγραφες εφημερίδες της Α.Σ. οι οποίες ανήκαν στο συζυγό της Γιώργο Μωραΐτη μέλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής και στέλεχος της Αντιφασιστικης Στρατιωτικης Οργάνωσης (ΑΣΟ).

Οι εφημερίδες γράφτηκαν στην Ασμάρα της Ερυθραίας στο οποίο οι Εγγλέζοι είχαν φυλακίσει τους Έλληνες αντιφασίστες και διατηρήθηκαν μυστικά επί 70 χρόνια, θαμένες στο έδαφος.

Η σύζυγος του Γιώργου Μωραΐτη, Δανάη, συνοδευόμενη από τον Πλάτωνα, παρέδωσε στον ιστορικό Περικλή Καπετανόπουλο, μια δέσμη σπάνιων και μοναδικών χειρόγραφων εφημερίδων για τον εμπλουτισμό του αρχείου ιστορικής τεκμηρίωσης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Στις 11 Νοεμβρίου 2019 η "Δανάη του Πολυτεχνείου" πέρασε στις γραμμές της "αόρατης στρατιάς" της ΕΠΟΝ, μαζί με τον Φοίβο και τον Απόλλωνα, την Παναγιώτα και την Λίλη, τον Κλέαρχο και την Ηρώ και τόσες άλλες ηρωικές μορφές του Αγώνα.

Στις φωτογραφίες χειρόγραφες εφημερίδες από το αρχείο του Γιώργου Μωραϊτη, που εκτίθενται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με βαθιά θλίψη αποχαιρετά την συναγωνίστρια Δανάη Μωραΐτου, που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα, 11 Νοέμβρη 2019, σε ηλικία 96 ετών.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ αναφέρει:

«Η Δανάη Μωραΐτου ή αλλιώς η “Δανάη του Πολυτεχνείου”, όπως έμεινε γνωστή στα χρόνια της Κατοχής, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1923 στην Αθήνα.

Ολοκληρώνοντας τα μαθητικά της χρόνια στο Αρσάκειο, περνά το 1940 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, η Δανάη εντάσσεται και αναπτύσσει έντονη δράση στις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, συχνά με κίνδυνο της ίδιας της ζωής της.

Την ίδια περίοδο αναπτύσσει έντονη δράση και στο Λόχο Σπουδαστών "Λόρδος Μπάυρον"”, από κοινού με τον Φοίβο Τσέκερη, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα των φοιτητών του ΕΜΠ.

Τόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, αλλά και μετέπειτα στην περίοδο του Δεκέμβρη του 1944 και στα επόμενα χρόνια, που έμεινε γνωστή ως η "Δανάη του Πολυτεχνείου".

Παράλληλα με την επαγγελματική της ενασχόληση είτε ως ελεύθερη επαγγελματίας αρχιτέκτων, είτε αργότερα ως υπάλληλος στο υπουργείο Γεωργίας (απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1986), η συναγωνίστρια Δανάη δεν έλειψε από κανέναν αγώνα του κλάδου της, αλλά και συνολικά του λαϊκού κινήματος.

Ανάμεσα σε όλη την υπόλοιπη δράση της, αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά της στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας, στην ΕΕΔΥΕ.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και το 2011, για περισσότερα από 30 χρόνια, η Δανάη Μωραΐτου υπηρέτησε αδιάκοπα το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αρχικά ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και από το 1991 έως και το 2011 ως μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Στη δύσκολη περίοδο του 1991, όταν δόθηκε σκληρή μάχη για να διατηρηθούν τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της ΕΕΔΥΕ και να μη μετατραπεί σε πασιφιστικό κίνημα, η Δανάη κράτησε ανυποχώρητη στάση αρχής συμβάλλοντας στο να διατηρήσει η ΕΕΔΥΕ τη γραμμή πάλης της ενάντια στις πραγματικές αιτίες που γεννάνε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την προσφυγιά, το σάπιο, δηλαδή, εκμεταλλευτικό σύστημα.

Στην επόμενη περίοδο της ανασυγκρότησης και επαναλειτουργίας της ΕΕΔΥΕ, η συμβολή της Δανάης μαζί και άλλων συναγωνιστών ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα, για την ανάπτυξη της πολύμορφης δράσης της ΕΕΔΥΕ στις μεγάλες κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ.

Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, με αισιοδοξία, πείσμα και μαχητικότητα, με δημιουργικό προβληματισμό, ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή μοχθούσε και πάλευε για να δυναμώσει το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, η ΕΕΔΥΕ, συνολικά το λαϊκό κίνημα.

Μέσα από τη δράση της, αλλά προπαντός μέσα από την ίδια τη μαχητική στάση της ζωής της η Δανάη Μωραΐτου έδειξε το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα μέχρι την τελική νίκη των λαών, για να οικοδομήσουν έναν κόσμο δίχως φτώχεια, ανταγωνισμούς, πολέμους, αλλά με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη μεταξύ τους, με τους ίδιους νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Αποχαιρετάμε τη συναγωνίστρια Δανάη Μωραΐτου, δίνοντας την υπόσχεση να συνεχίσουμε αταλάντευτα την πάλη μας για το δίκιο του λαού. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους συγγενείς της»

Προβλήθηκε 374 φορές

ΤΙΜΗ στους Αγωνιστές του 1821 - 16 Ιουλίου 1825: Οι γυναίκες της Ανδραβίδας γράφουν Ιστορία. (Περικλής Καπετανόπουλος)

Κατά το έτος 1825 η πεδινή Ηλεία υπέφερε από τις επιδρομές των Πατρινών Τούρκων που εξορμούσαν, κάθε τόσο, για να συλλέξουν γεννήματα και ζώα, για την διατροφή του υπεράριθμού μουσουλμανικού πληθυσμού που είχε συγκεντρωθεί για ασφάλεια στο κάστρο της Πάτρας και πέριξ αυτού.

Εξαφανίζεται το χρήμα - Αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ρευστότητα για τους μικρομεσαίους διαπιστώνει η Grant Thornton (Γιώργος Καλούμενος)

Την αποτυχία του κυβερνητικού έργου για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας προς τις ελληνικές, κυρίως μικρομεσαίες, επιχειρήσεις προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο της πανδημικής κρίσης αναδεικνύει μελέτη της Grant Thornton.

Ο κορωνοιός είναι εδώ, με σχολαστική ευλάβεια αλλά η κυβέρνηση είναι ακόμα στις δάφνες της! (Πάνος Σώκος)

Τα τελευταία 24ωρα μετράμε τα κρούσματα κατά δεκάδες. Κάθε μέρα αυξάνονται (151 Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) και δεν έχει καμία σημασία αν τα πιο πολλά από αυτά είναι εισαγόμενα.

Σχολικά κυλικεία - πως θα ζήσουμε εμείς; (Μυρτώ Δεμίρη)

Είμαι η Μυρτώ Δεμίρη. Ιδιοκτήτρια Σχολικού Κυλικείου, επί 8 έτη, μονογονέας, και ΑΜΕΑ με 50% ποσοστό αναπηρίας. Κάνω αυτό τον πρόλογο, για να επισημάνω ότι σε αυτές τις κοινωνικές αλλά και ευπαθείς ομάδες , ανήκει μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων μου...

Το ωράριο της Βιολογικής αγοράς και οι ώρες κοινής ησυχίας!!! (Σιμόπουλος Γιώργος)

Βλέποντας τις νέες ώρες λειτουργίας της «Βιολογικής αγοράς» που γίνεται στο μεγάλο οικόπεδο της πλ. Παλαιών Πατρών Γερμανού, αναρωτιόμαστε όλοι εμείς που κατοικούμε στους γύρω δρόμους από αυτήν, ποιος «εγκέφαλος» καθόρισε το ωράριο.

Η νόσος COVID-19, είναι ακόμη εδώ! Και θα την πάθουμε από σαυλοπρωκτιάν και γραψαρχιδισμό (Ελευθέριος Ανευλαβής)

Αφιονισμένοι, ο εγχώριος ελληναράς κι ελληναρού, και οι εξωχώριοι τουρίστες, του «ότι φάμε ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας», κορδακίζουν, ο ένας πάνω στον άλλον, «πατείς με πατώ σε»,στα ασφυκτικά γεμάτα μπιτσόμπαρα των νησιών και αλλαχού, αρχιδογράφοντας. κάθε μέτρο προφύλαξης για τη νόσο COVID-19.