Η προσφυγική Αθήνα στην μηχανή του Χρόνου. Η εκπομπή καταγράφει τη «γέννηση» του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Νέας Ιωνίας και του Περιστερίου και τη ζωή των πρώτων προσφύγων που έζησαν εκεί.
Την απότομη επέκταση της Αθήνας και τους νέους προσφυγικούς δήμους που δημιουργήθηκαν περιμετρικά της πρωτεύουσας μετά το 1922, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ από το Cosmote History.
Σε επανάληψη Κυριακή στις 5 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα. Όταν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής έφτασαν στην Αθήνα, το κράτος ήταν ανήμπορο να τους βοηθήσει.
Αν και αρχικά επιτάχτηκαν δημόσια κτήρια και κατοικίες, η πόλη γέμισε σκηνές και άστεγους πρόσφυγες. Για τη στέγασή τους επιλέχτηκαν δασικές εκτάσεις, χωράφια και βοσκότοποι σε απόσταση 4 – 6 χιλιομέτρων από το κέντρο, όπου σε λίγα χρόνια κατασκευάστηκαν νέοι οικισμοί με σπιτάκια και παράγκες.
Έτσι, δημιουργήθηκαν οι πρώτες γειτονιές της πόλης, αποκλειστικά για πρόσφυγες. Η προσφυγική Αθήνα στη «Μηχανή του Χρόνου» Η Μηχανή του Χρόνου καταγράφει τη «γέννηση» του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Νέας Ιωνίας και του Περιστερίου και τη ζωή των πρώτων προσφύγων που έζησαν εκεί.
Η εκπομπή δείχνει το «στήσιμο» των περιοχών με σπίτια και δρόμους, αλλά και πως οι πρόσφυγες έστηναν παράγκες και παραπήγματα για να βρουν καταφύγιο. Οι συνθήκες διαβίωσης στις παραγκουπόλεις ήταν τραγικές καθώς νερό, ρεύμα και αποχετευτικό δεν υπήρχα.
Οι ασθένειες θέριζαν και η κατάσταση δεν άλλαζε για δεκαετίες.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Μιχάλης Βαρλάς, Αντώνης Κλάψης και Έλσα Κοντογιώργη, ο πανεπιστημιακός Σπύρος Τζόκας, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Νέας Ιωνίας Λουκάς Χριστοδούλου, ο κάτοικος Βύρωνα Μιχάλης Τοπούζης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ντόνας, ο συγγραφέας Γεώργιος Χριστοφιλόπουλος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου....
Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.
Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.
Η ημέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρυ Τσώτσερ και το ποίημα του «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών»