Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία προβλήθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, με θέμα το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης "Παύλου Μελά" στην Θεσσαλονίκη, στην εναρκτήρια προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης για το 2020.

Η ταινία του Γιώργου Κεραμιδιώτη με τίτλο: "Από τον τρόμο στην Αντίσταση-Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη 1941-1944", καθήλωσε το σινεφίλ κοινό που πλημμύρισε την αίθουσα και είχε την τύχη να απολαύσει μια κινηματογραφική δημιουργία υψηλής αισθητικής, με θεατρική ματιά στα δραματικά γεγονότα και γέφυρες λόγου μεταξύ του σήμερα με το χθες, μέσα από την ματιά ανθρώπων που ανήκαν σε τρεις διαφορετικές γενιές.

Η ταινία αφηγείται γεγονότα που συνέβησαν στο στρατόπεδο εγκλεισμού Ελλήνων πατριωτών "Παύλου Μελά" στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το καθημερινό ημερολόγιο του κρατούμενου Λεωνίδα Γιασημακόπουλου από την Κατερίνη. Εκτός από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες μελών της Εθνικής Αντίστασης που καταγράφονται, συνεισφέρουν οι ιστορικοί Γιώργος Μαργαρίτης, Enzo Traverso και Μαρία Καβάλα.

Ταυτόχρονα η ταινία αναδεικνύεται σε "κιβωτό μνήμης" αναδεικνύονται όλα τα τοπόσημα που συνδέονται με εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ελληνόφωνους συνεργάτες τους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, με εισηγητές τον Γιώργο Κεραμιδιώτη σκηνοθέτη της ταινίας, Αλκη Μπαλτά συνθέτη και δημιουργό της μουσικής της ταινίας και Μανόλη Αρκολάκη ιστορικό κινηματογράφου με συντονιστή τον πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης Δημήτρη Καλαντίδη.

Περικλής Καπετανόπουλος
δημοσιογράφος-ιστορικός 

Προβλήθηκε 768 φορές