Του Περικλή Καπετανόπουλου
δημοσιογράφου-ιστορικού

Μετά την επίθεση της χιτλερικής Γερμανίας στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, το αλβανικό μέτωπο ανατράπηκε.

Ο στρατηγός Τσολάκογλου και ορισμένοι άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, με υποκινητή τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα αποφάσισαν, άνευ εγκρίσεως της προϊσταμένης τους στρατιωτικής Αρχής-μη λαμβάνοντάς την υπόψην εν καιρώ πολέμου-για συνθηκολόγηση, κρίνοντας πως κάθε αντίσταση προς τους εισβολείς θα ήταν μάταιη.

Έτσι ο Τσολάκογλου διοικητής του Γ σώματος στρατού στις 20 Απριλίου 1941 υπέγραψε πρωτόκολλο ανακωχής με τον διοικητή της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Ες-Ες, υποστράτηγο Σεπ Ντίτριχ, στο Βοτονόσι Ιωαννίνων.

Ο αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, σε τηλεγράφημά του προς το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, κατήγγειλε την πρωτοβουλία του Τσολάκογλου ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της πατρίδας, διέταξε την αντικατάσταση του Τσολάκογλου και αγώνα «μέχρι εσχάτου ορίου δυνατοτήτων».

Την επόμενη ημέρα 21 Απριλίου στην Λάρισα ο Τσολάκογλου, υπέγραψε ως διοικητής της Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς.

Εκ μέρους των Γερμανών, το πρωτόκολλο της παράδοσης συνυπέγραψε ο αρχηγός των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στρατηγός φον Γκράιφφενμπεργκ.

Ο ίδιος μοιραίος άνθρωπος δυο δεκαετίες πριν, στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, κατά την οπισθοχώρηση του ελληνικού στρατού, εγκατέλειψε τον διοικητή του Α΄Σώματος Στρατού στρατηγό Νικόλαο Τρικούπη που λιποθύμησε και τον έπιασαν οι Τούρκοι.

Ο Τσολάκογλου ήταν ο επιτελάρχης του Τρικούπη. Ανέφερε μάλιστα ψευδώς στη στρατιά ότι ο στρατηγός Τρικούπης σκοτώθηκε και τον έθαψε ρίχνοντας και τις τιμητικές αποχαιρετιστήριες βολές ως είθισται. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

Είχε το θράσος να ειδοποιήσει και τη γυναίκα του στρατηγού ότι ο σύζυγος της σκοτώθηκε.

Οταν το 1923 έγινε η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο στρατηγός Τρικούπης επέστρεψε στην Ελλάδα και η γυναίκα του κόντεψε να πάθει συγκοπή όταν τον αντίκρισε. Αλλά εδώ ο Τσολάκογλου πρόδωσε ένα ολόκληρο λαό και ένα στρατό νικητή, στο στρατηγό Τρικούπη θα κολλούσε;

Ο Τσολάκογλου έγινε ο πρώτος κατοχικός πρωθυπουργός, υπηρέτης της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» που ήθελε να επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη.

Τον υποστήριξαν αρκετοί ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, παίρνοντας υπουργικές καρέκλες στην κυβέρνηση του.

Τον Απρίλιο του 1941 Η Ευρώπη βρισκόταν κάτω από την γερμανική μπότα, πλην της Σοβιετικής Ένωσης.

Δυο δρόμοι ξανοίγονταν τότε μπροστά στον ελληνικό λαό: Ο δρόμος της υποταγής και ο δρόμος της Αντίστασης.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), η νέα Φιλική Εταιρεία, ξεσήκωσε, συσπείρωσε και οδήγησε τον ελληνικό λαό στον αγώνα για την λευτεριά και την λαοκρατία. Η διακήρυξη του ΕΑΜ, τα συνθήματα του, η εκλαϊκευμένη μπροσούρα του «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», του μεγάλου δάσκαλου Δημήτρη Γληνού βρήκαν μεγάλη απήχηση.

Συνέβαλλαν στο να πάρει τεράστια ανάπτυξη το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, να οργανωθούν μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις, να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Πατρίδας μας, και να δημιουργηθεί η αθάνατη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, το νέο 1821.

Το ΚΚΕ στάθηκε ο οργανωτής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ηρωικής πάλης ενάντια στην ξένη κατοχή. Όπως είχε μεταδώσει τότε το BBC: «Προς αιωνίαν των τιμήν οι κομμουνισταί ήρχισαν πρώτοι τον αγώνα».

Δυστυχώς οι ηγεσίες των μεγάλων αστικών κομμάτων-βάσει των εκλογών του 1936- απέρριψαν τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για την οργάνωση Εθνικής Αντίστασης κατά των κατακτητών με την εκτίμηση ότι κάθε προσπάθεια ανυποταγής θα ήταν «τυχοδιωκτική».

Ετσι, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, ενώ είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος από την αναμονή απάντησης από τα «μεγάλα» κόμματα, υπογράφτηκε η ίδρυση του ΕΑΜ από το ΚΚΕ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΚΕ), την Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΕ).

Μέσα στους λίγους μήνες που μεσολάβησαν από την έναρξη του πολέμου με την Ιταλία, κάτω από τις συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις συνειδήσεις των Ελλήνων της εποχής εκείνης.

Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ σάλπισαν τον παιάνα της Αντίστασης.

«Ω,παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ', ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών».

Ο Τσολάκογλου, και οι μετά από αυτόν πρωθυπουργοί της περιόδου της Κατοχής, επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας και της υποταγής στους Γερμανούς, με ένα μέρος της κεφαλαιοκρατικής τάξης της χώρας να βαδίζει ανοιχτά τον δρόμο της προδοσίας.

Τον πρώτο χρόνο της Κατοχής ο καθένας από τους απλούς Έλληνες, στην πόλη και το χωριό έκανε τις επιλογές του. Με βάση αυτές τις επιλογές καθορίστηκε και η στάση που οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, τόσο σε ατομικό, όσο και συλλογικό επίπεδο, κράτησαν απέναντι στα δραματικά γεγονότα, που συνέβαιναν τότε καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.

Κάποιοι υπάκουσαν στις διαταγές της «Ελληνικής Πολιτείας» ησύχασαν, αδιαφόρησαν και κοίταξαν την «δουλειά τους».

Κάποιοι άλλοι πέρασαν στην ανοιχτή συνεργασία με τον εχθρό και πλαισίωσαν τα ελληνικά SS, τα Τάγματα Ασφαλείας και τις άλλες οργανώσεις που εντάχθηκαν στην υπηρεσία των Γερμανών.

Πρωταθλήτρια στην υπηρεσία των Γερμανών καταχτητών, από τις δομές του σκληρού πυρήνα του μεταξικού κράτους, αναδείχτηκε η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή με ποσοστό 90% και ταυτίστηκε μαζί τους.

Η πλειονότητα όμως των Ελλήνων πολέμησε τους καταχτητές, με κάθε τρόπο, γιατί μπορεί η πατρίδα τους να είχε σκλαβωθεί, αλλά οι καρδιές τους παρέμειναν ανυπόταχτες.

Αυτή είναι η δική μας, εθνική κληρονομιά. Από όποια σκοπιά και αν το δει ο καθένας, όπως τότε, έτσι και σήμερα έχει τις επιλογές του. 

Προβλήθηκε 240 φορές

ΚΙΝΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Κ.Α.Μ.ΕΚΠ) : ''Όταν η μαθηματικά αναμενόμενη ωφελιμότητα   είναι κραυγαλέα αρνητική...''

''Ιατρικές ιστορίες συμβαίνουν τακτικά'' έγραφαν σε άρθρο τους στο περιοδικό NOTICES OF THE AMERICAN MATHEMATICAL SOCIETY οι D. Rockmoreκαι J.L. Snell, «και είναι επόμενο σε συζητήσεις για τη διαφορά ανάμεσα στις τυχαιοποιημένες (randomized) κλινικές περιπτώσεις και τα επιδημιολογικά πειράματα»

ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ (του Νίκου Ι.  Καραβέλου)

Ο αγαπητός μου φίλος, Περικλής Καπετανόπουλος, ιστορικός- δημοσιογράφος, που αποτελεί την ψυχή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, είχε την ευαισθησία και την καλωσύνη να αναρτήσει ένα σπάνιο. τουλάχιστον για μένα, ντοκουμέντο που αναφέρεται στην Μάχη της Κρήτης.

ΠΑΝΟΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ (ΜΕΡΟΣ 1ο)

Με μια μακροσκελή και «βαρύγδουπη» ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης προσπαθεί να ανατρέψει το αρνητικό σε βάρος του κλίμα που επικρατεί στο δήμο μας, ύστερα από την αποκάλυψη μέσω ενός δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αλίμου ότι προωθεί την κατασκευή ενός Διαδημοτικού Νεκροταφείου στην Ηλιούπολη και συγκεκριμένα, στον χώρο του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

Όλα τα είχε ο Υμηττός... Τα μόνοπάτια του έλλειπαν... (του Πάνου Τότσικα)

Στιγμιότυπα από την σημερινή φιέστα στην Αργυρούπολη. Προφανώς, κανένας από τους συμμετέχοντες στην σημερινή φιέστα, δεν άκουσε για τα χιλιάδες αυθαίρετα του Υμηττού, για τους καταπατητές του δημόσιου δασικού χώρου, για τους παράνομους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, για τα παράνομα Νεκροταφεία που αυξάνονται και πληθύνονται, για τις αυθαίρετες εκκλησίες και μοναστήρια, για..για..για

Άγαμοι θήτες, μιτροφόροι σπουδαρχίδες. Εμπαίζεται θρησκεία και εκκλησία, δι έν αρχίδιον εξουσίας (Ελευθέριος Ανευλαβής)

Δολοφονείτε τον λόγο της αγάπης της Χριστιανικής θρησκείας και Εκκλησίας, με λόγους μίσους, και απομακρύνετε, και τους νοήμονες πιστούς, εσείς, οι θεομπαίχτες, αργυραμοιβοί της πίστης, από την εκκλησία σας, την καθεστωτική εκκλησία σας.