Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης και στην προθήκη που αναφέρεται στη Μάχης της Κρήτης, υπάρχει ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού, που πολέμησε στη Κρήτη.

Οι άνδρες του ήταν νεοσύλλεκτοι, αρκετοί εξ΄αναβολής, οι οποίοι σχημάτισαν στο Ναύπλιο τον Μάρτιο του 1941, το 1ο Ανεξάρτητο Τάγμα Ναυπλίου, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε 1ο Σύνταγμα Πεζικού.

Πριν οι Γερμανοί καταλάβουν την αργολική πρωτεύουσα το Σύνταγμα μεταφέρθηκε με πλοία στην Κρήτη και του ανατέθηκε η άμυνα της περιοχής του Κισσάμου.

Το 1ο Σύνταγμα Πεζικού εντάχθηκε στην 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία την οποία αποτελούσαν η αυστραλιανή 19η ταξιαρχία και η βρετανική 14η ταξιαρχία πεζικού. Δίπλα στα εννέα βρετανικά και αυστραλιανά τάγματα, πήραν θέση και το 1ο, 2ο, 6ο και 8ο (Ελληνικά) Συντάγματα Πεζικού και το Έμπεδο Χανίων.

Δυνάμεις του 1ου Συντάγματος απέκρουσαν επίθεση Γερμανών αλεξιπτωτιστών, καταστρέφοντας ένα λόχο που επιχείρησε να καταλάβει ύψωμα της περιοχής.

Στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού υπηρετούσε και ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης Καραβέλος Ιωάννης του Νικολάου από το Μοναστηράκι Αργολίδας.

Πολέμησε στην Κρήτη τους Γερμανούς και όταν η αντίσταση κατέρρευσε και τα βρετανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το νησί, μπόρεσε να επιστρέψει με καΐκι στην Πελοπόννησο.

Το 1946, ο διοικητής του στη μάχη της Κρήτης, αντισυνταγματάρχης Σκορδίλης, του χορηγεί βεβαίωση, στην οποία αναφέρεται ότι πολέμησε τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στη Κρήτη.

Αυτό το τεκμήριο δεν θα υπήρχε στη συλλογή του Μουσείου, αν το 1946, η Στρατολογία της εποχής, δεν ζητούσε από τον πολεμιστή της Κρήτης Ιωάννη Καραβέλο και δημόσιο υπάλληλο πλέον του υπουργείου Παιδείας, να καταταγεί και πάλι στο στρατό ως «αγύμναστος» ή να εξαγοράσει την θητεία του.

Αυτός με την σειρά του ζήτησε από τον τότε διοικητή του βεβαίωση ότι κατετάγη την 31 Μαρτίου 1941 στο Ναύπλιο και πολέμησε υπό τις διαταγές του στη Κρήτη.

Όπως διαπιστώνεται η συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους πολίτες του παραμένει, διαχρονικά, ίδια και απαράλλαχτη.

Παραθέτουμε την βεβαίωση του αντισυνταγματάρχη Σκορδίλη Αλέξανδρου διοικητή του 1ου Συντάγματος Πεζικού (Ναυπλίου), η οποία μας παραχωρήθηκε από τον Νίκο Ιωάννου Καραβέλου, δικηγόρο και λογοτέχνη.

Περικλής Δ.Καπετανόπουλος 

Προβλήθηκε 143 φορές

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: ''Ένα ποτάμι μουσικής και αγώνα την Πέμπτη το βράδυ''

«Ένα πραγματικό ποτάμι από μπάντες, μουσικούς, τραγουδιστές, νότες και ενθουσιασμό για αυτά που μπορούμε θα πλημμυρίσει την Αθήνα, τις συνοικίες αλλά και πλατείες και δρόμους άλλων πόλεων την Πέμπτη το βράδυ!

''Ο κρυμμένος θησαυρός'': Κυκλοφόρησε το νέο παραμύθι του δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα

Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι που μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας στις μεγαλουπόλεις, για τη δύναμη της διαφορετικότητας, για τον σχολικό εκφοβισμό και για το ουράνιο τόξο που κρύβουν μέσα τους τα παιδιά, την ελπίδα για ένα κόσμο γεμάτο χρώματα.

Ραλλία Χρηστίδου: «Οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας εξαιρούνται στην πλειοψηφία τους από τη μέριμνα της πολιτείας»

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νότιου Τομέα Ραλλία Χρηστίδου μίλησε για το θέμα των εργαζόμενων στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία με παρέμβασή της στο χθεσινοβραδυνό δελτίο του KONTRA channel με το Γιώργο Μελιγγώνη.