Γράφει ο Περικλής Δ.Καπετανόπουλος
 
Ο Πέτρος Θεοφιλόπουλος από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, (επαρχία Καρυταίνης παλιότερα), ήταν αδελφός του πρώτου μπουρλοτιέρη του Αγώνα καπετάν  Ιωάννη Θεοφιλόπουλου του επονομαζόμενου Καραβόγιαννου.
 
Το 1865, επί βασιλείας Γεωργίου του Α, υπέβαλλε αίτηση στην «Επί του Αγώνος Επιτροπή» για την αναγνώριση των υπηρεσιών του κατά την Επανάσταση και την κατάταξη στο Μητρώο των Αγωνιστών. Αυτή ήταν η τελευταία επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει ανάλογα αιτήματα παλιών αγωνιστών.
 
 
Στην αίτηση του, η οποία συντάχθηκε στις 20 Μαΐου 1865 στα Λαγκάδια αναφέρει:
 
«Προς τον κ.Πρόεδρον της επί του Αγώνος Επιτροπής
 
Ευσεβάστως υποβάλλω ενώπιον υμών κ.Πρόεδρε δυο πιστοποιητικά αφορούντα τους αγώνας μου και παρακαλώ να θέσετε ταύτα υπ’ όψιν της Επιτροπής…
 
Με εκτίμηση
 
Κάτοικος Λαγκαδίων του Δήμου Τεύθιδος
 
Πέτρος Θεοφιλόπουλος».
 
Για την αναγνώριση των εκδουλεύσεων και των θυσιών των αγωνιστών της Επανάστασης, είχαν συσταθεί και άλλες επιτροπές στην περίοδο που στην Ελλάδα βασίλευε ο ΄Οθωνας. Οι Επιτροπές αυτές, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των εγγράφων, δεν είχαν προβεί στην βαθμολόγηση και κατάταξη του Πέτρου Θεοφιλόπουλου, όπως και πολλών άλλων αγωνιστών.
 
Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Πολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικές διαφορές σε συνδυασμό με το κλιμα δυσπιστίας και εχθρότητας που διαπνεόταν η βαυαρική καμαρίλα η οποία  κυριαρχούσε, τότε, στο δημόσιο βίο του νεοσυσταθέντος ελληνικού βασιλείου. 
 
Στο φύλλο αξιολόγησης της Επιτροπής του 1865 σημειώνεται ο Αριθμός Μητρώου του Πέτρου Θεοφιλόπουλου (2090) και ο βαθμός που του αποδόθηκε, έστω και καθυστερημένα, (υπαξιωματικός Α τάξεως).
 
Ο Πέτρος Θεοφιλόπουλος πολέμησε επί κεφαλής στρατιωτών υπό τις οδηγίες του αρχιστρατήγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, της Κορίνθου, του Ναυπλίου, των Αθηνών, καθώς και στις εκστρατείες κατά του Δράμαλη και του Ιμπραήμ Πασά, αλλά και όπου η ανάγκη το καλούσε μέχρι τον ερχομό του Καποδίστρια. Ήταν ένας από τους ομήρους (ρεέμια) που δόθηκαν στους Τούρκους του Ναυπλίου, όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση του φρουριακού συγκροτήματος στους Ελληνες. Σε περίπτωση κατά την οποία η ελληνική πλευρά θα παρασπονδούσε, οι Τούρκοι θα θανάτωναν τους ομήρους που είχαν στα χέρια τους.
 
Σε πιστοποιητικό που υπογράφουν στις 29 Απριλίου 1844 στα Λαγκάδια, ο Δημητράκης Δεληγιάννης, ο Ιωάννης Θεοφιλόπουλος και Κανέλλος Δεληγιάννης, αναφέρετε ότι «Πιστοποιείτε δια του παρόντος ότι ο εκ Λαγκαδίων του Δήμου Τεύθιδος της Γορτυνίας Πέτρος Θεοφιλόπουλος, αυτάδελφος του προς… την πατρίδα εγνωσμένου για τα εκδουλεύσεις του Κ.(απετάν) Ιωάννου Θεοφιλόπουλου, έχων ικανότητα στρατιώτου, άμα εκινήθει η ελληνική επανάστασις συνέδραμε και ούτος με τα όπλα εις χείρας. Ως μπουλουχτσής, επί κεφαλής στρατιωτών, υπό την οδηγίαν του αρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ημών και παρευρεθείς εις όλας κατά των εχθρών μάχας, εις την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς, εις τας κατά του Δράμαλη, και κατά των Αράβων,έδειξε ανδρείαν και γεναιότητα εις τους πολέμους…προς δε παραδοθείς και ως ενέχειρον εις τους εν τω φρουρίω Ναυπλίου εχθρούς, ότε η πτώσις του διεπραγματεύετο, διέμεινε αυτός αυτού μέχρι της πτώσεως του, και υπέφερε αρκετά διακινδυνεύοντας και την ιδίαν του ζωήν. Ταύτας λοιπόν τας προς την πατρίδα στρατιωτικάς εκδουλεύσεις του γνωρίζοντες, δίδομεν αυτώ το παρόν πιστοποιητικόν κατ’ αιτησιν του, δια να χρησιμοποιηθεί εν καιρώ τω δεόντι.
 
Δημητράκης Δεληγιάννης
Ιωάννης Θεοφιλόπουλος
Κανέλλος Δεληγιάννης
 
Στο δεύτερο πιστοποιητικό που επισυνάπτει στην αίτηση του ο παλιός Λαγκαδινός αγωνιστής αναφέρετε ότι: 
 
«Ο κ.Πέτρος Θεοφιλόπουλος από αρχής της Ελληνικής Επαναστάσεως εδούλευσε στρατιωτικώς την Πατρίδα υπό τας οδηγίας μου με πατριωτικόν ενθουσιασμόν και προθυμίαν. Επαρευρέθη εις όλας τας κατά των εχθρών μάχας, εις την πολιορκίαν Τριπολιτσάς, Ναυπλίου, Κορίνθου, Αθηνών, εις τας εκστρατείας κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμη, ως και τας λοιπάς κρισίμους περιστάσεις μέχρι της ελεύσεως του Κυβερνήτου. Εις όλον αυτό το διάστημα εδούλευσε πιστώς έως τέλους. Οθεν του δίδεται το παρόν, δια να του χρησιμεύση εις ότι χρειαστεί.
 
Εν Καρυταίνη τη 20 Μαΐου 1833.
 
Ιωάννης Θ.Κολοκοτρώνης »
 
Πρόκειται περι του Γενναίου Κολοκοτρώνη, στον οποίο ο πατέρας του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου, παρά το μικρό της ηλικίας του, ανέθετε δύσκολες αποστολές, πολλές φορες καταδρομικές και του οποίου το στρατιωτικό σώμα το αποτελούσαν στρατιώτες από της επαρχία Καρυταίνης, όπου ανήκαν και τα Λαγκάδια. Σε ολες τις μάχες και τις πολιορκίες που περιγράφει που αναφέρονται στο πιστοποιητικό του Γενναίου πήρε μέρος ο Λαγκαδινός αγωνιστής, μένοντας πιστός στο χρέος του προς την Πατρίδα μέχρι τέλους.
 
Ο καπετάν Πέτρος Θεοφιλόπουλος ήταν ένας από τους σιωπηλούς εκείνους ήρωες που παρέμειναν αφανείς και ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου. Και δεν είναι ο μόνος αδικηθείς. Αυτή ήταν η κοινή μοίρα των μεγάλων της Πατρίδας προμάχων, που κατέβηκαν στον τάφο πικραμένοι και αδικαίωτοι.
 
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το Εικοσιένα, είναι χρέος να τινάξουμε την σκόνη της λησμονιάς από τα ονόματα εκείνων που με το σπαθί και το αίμα τους μας έδωσαν ελεύθερη Πατρίδα. 

Προβλήθηκε 584 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...