Γιάννης Καΐλης. (Τα πινέλα του έγραψαν Ιστορία)

Αρθρογραφία 19 Νοεμβρίου 2020

Γιάννης Καΐλης.

Ο φοιτητής στη σχολή Καλών Τεχνών που έγραψε με το πινέλο του τα συνθήματα στους κίονες της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου "Έξω αι ΗΠΑ" και "Έξω το ΝΑΤΟ" .

Ο χουντικός Καραπαναγιώτης, ασφαλίτης και προϊστάμενος του Σπουδαστικού της Γενικής Ασφαλείας, γράφει το Δεκέμβρη του 73: "Μεταξύ των συμμετασχόντων εις τα έκτροπα του Πολυτεχνείου, ο φοιτητής Ιωάννης Καΐλης του Ν. και της Β. γεννηθείς το 1950 εις Δίστομον, όστις παρέμεινε καθ όλην τη διάρκεια των επεισοδίων, επρωτοστάτησεν εις την αναγραφήν συνθημάτων και εσχεδίασεν το πανώ "ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ" ."

22 Φεβρουαρίου του 74, περαστικοί ανακαλύπτουν πτώμα νεαρού άνδρα σε οικόπεδο στη Βαλτετσίου δίπλα σε νεοεγειρόμενη οικοδομή και οι αρχές μιλούν γι αυτοκτονία .

Σπασμένα δάκτυλα, κατακρεουργημένο κρανίο .

Η δικηγόρος Φιλοθέη Ψυρρή διεκδικεί εκταφή κι ιατροδικαστική εξέταση της σορού κι έναν χρόνο μετά ανακαλύπτεται πως ο καταζητούμενος απ τη χούντα φοιτητής χτυπήθηκε μέχρι θανάτου αφού πρώτα πυροβολήθηκε στο κεφάλι κι εν συνεχεία πετάχτηκε στο οικόπεδο ώστε να φανεί ως αυτοκτονία απ την οικοδομή .

Γιάννης Καΐλης 23 ετών, φοιτητής στην Καλών Τεχνών, καταπληκτικό χέρι στη ζωγραφική, εισακτέος άνευ φροντιστηρίου και προπαρασκευής, πεντάρφανος απ τα 3 του χρόνια, φτωχόπαιδο απ το Δίστομο .

Τα πινέλα του έγραψαν Ιστορία .

ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ
ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ
ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Προβλήθηκε 865 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.