Με μάραθο, φρέσκα κρεμμυδάκια και φασκόμηλο, αυτοί οι γίγαντες γίνονται εξαιρετικά αρωματικοί. Οι γαρίδες είναι ένα επιπλέον μπόνους σε αυτή τη συνταγή, ταιριάζουν πολύ και αναβαθμίζουν το όλον.
- 350 γρ. γίγαντες Πρεσπών, μουλιασμένοι σε νερό αποβραδίς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κονσέρβα (420 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια, ελαφρά λιωμένα με το πιρούνι
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
- 600 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες
- 60 ml ούζο
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε γίγαντες με γαρίδες και ούζο, αρχικά βράζουμε τους γίγαντες με 1,3 λίτρα κρύο νερό και το φασκόμηλο, σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι, το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) ανακατεύοντας ώσπου να μαλακώσουν, για 7-8 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ούζο, την ντομάτα μαζί με 200 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε τον ζωμό.
- Τα βάζουμε σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί ή γάστρα.
- Ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε από τον ζωμό των φασολιών που έχουμε κρατήσει όση ποσότητα χρειάζεται για να τα καλύψουμε.
- Σκεπάζουμε το ταψί με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε αρκετό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον μάραθο.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε για λίγο, τακτοποιούμε τις γαρίδες πάνω στους γίγαντες και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Στο τέλος τα φασόλια θα πρέπει να είναι χυλωμένα, αλλά ελαφρά ξεροψημένα από πάνω.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 231.