H συνταγή της ημέρας, Σάββατο 09.08.2025: ''Τα πιο απλά γραβιεροψωμάκια''

Άρτος και Θεάματα 31 Ιουλίου 2025

Μια πικάντικη γραβιέρα είναι η καλύτερη επιλογή για αυτά τα πασπαλισμένα με σουσάμι τυροψωμάκια, που είναι τέλεια για κολατσιό.

Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Food styling: Tina Webb

25' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: για περίπου 1.300γρ.
  •  250 γρ. βούτυρο, λιωμένο + λίγο ακόμη για το ταψί
  •  200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  •  1 αυγό + 1 κρόκος
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι πιπέρι
  •  500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  250 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  •  σουσάμι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα γραβιεροψωμάκια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι (ίσως να μη χρειαστεί όλο).
  4. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και ζυμώνουμε ελαφρώς, να ενσωματωθεί στη ζύμη.
  5. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα μικρό αντικολλητικό ταψί.
  6. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  7. Τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήνουμε κενά.
  8. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με 4-5 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε την επιφάνεια των ψωμιών.
  9. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε τα ψωμάκια για 40-45 λεπτά.
Μυστικά

Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας μας (π.χ. θυμάρι, ρίγανη κ.ά.).


Προβλήθηκε 630 φορές