Μια πικάντικη γραβιέρα είναι η καλύτερη επιλογή για αυτά τα πασπαλισμένα με σουσάμι τυροψωμάκια, που είναι τέλεια για κολατσιό.
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο + λίγο ακόμη για το ταψί
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αυγό + 1 κρόκος
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι πιπέρι
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
- σουσάμι
- Για να ετοιμάσουμε τα γραβιεροψωμάκια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι (ίσως να μη χρειαστεί όλο).
- Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και ζυμώνουμε ελαφρώς, να ενσωματωθεί στη ζύμη.
- Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα μικρό αντικολλητικό ταψί.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπάλες.
- Τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήνουμε κενά.
- Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με 4-5 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε την επιφάνεια των ψωμιών.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε τα ψωμάκια για 40-45 λεπτά.
Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας μας (π.χ. θυμάρι, ρίγανη κ.ά.).