Κυριακάτικο φαγητό, γιορτινό, με κρέας «χοντρό», συνήθως από ζυγούρι (χρονιάρικο αρνί) ή πρόβειο.

Χριστίνα Παπαλαζάρου

Φωτογραφία: Γιώργος Μποζούρης


15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά  - Μερίδες: 6
  •  1½ κιλό ζυγούρι (χρονιάρικο αρνί) ή πρόβειο, από μπροστινό πόδι, σε μερίδες
  •  3 ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα
  •  1 πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
  •  500 γρ. μακαρόνια Νο 6
  •  αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας κόκκινο γλυκό πιπέρι
  •  200 ml συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για το ζυγούρι με μακαρόνια στον φούρνο, ζεσταίνουμε το λάδι, στην χύτρα και τσιγαρίζουμε το ζυγούρι με το κόκκινο πιπέρι μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 2 λίτρα νερό, σκεπάζουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι να γίνει το κρέας.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  5. Κόβουμε τα μακαρόνια στα τρία.
  6. Τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί ή στο μεγάλο ταψί του φούρνου και αδειάζουμε προσεκτικά τον ζωμό από το ζυγούρι, που θα καλύψει σχεδόν μέχρι επάνω το ταψί.
  7. Βάζουμε στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μακαρόνια.
  8. Ανακατεύουμε λίγο, προσθέτουμε και το ζυγούρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
  9. Στο τέλος, όταν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, θα έχει πιει τα υγρά του, αλλά θα πρέπει να είναι ακόμη αρκετά ζουμερό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 619 φορές