Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης παραδόθηκε η σημαία του Αρχηγείου του ΕΛΑΣ Παρνασσίδας, πολύτιμο τεκμήριο της περιόδου 1940-1945.

Η σημαία είναι διαστάσεων: 1.30 Χ 1.05, αποτελείται από οχτώ (8) κομμάτια υφάσματος και φέρει εμφανή τα σημάδια φθοράς του χρόνου.

Την σημαία έραψαν η Ασημούλα Δημητρίου και η Λέλα Πατρινοπούλου, συγγενείς των ανταρτών της Παρνασσίδας τους οποίους ακολουθούσαν στα βουνά.

Μετά, την τραγική για το ΕΑΜικό Κίνημα, συμφωνία της Βάρκιζας, την σημαία φύλαξαν τα «πέτρινα χρόνια» η Λέλα και ο Μάνθος Πατρινόπουλος (Προμηθέας).

Στη φωτογραφία του 1943, στην έπαρση της σημαίας, στην Άνω Αγόριανη, διακρίνεται στον ιστό ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Δημήτρης Δημητρίου (καπετάν Νικηφόρος), ενώ όπλα παρουσιάζουν δύο αντάρτες.


Το ζεύγος Πατρινόπουλου διατήρησε επαφή με τον Δημήτρη Δημητρίου όλα τα χρόνια μετά την Κατοχή.

Η σημαία παραδόθηκε στο Μουσείο από τον Γιάννη Αθανασάκη, σύζυγο της Αφροδίτης Πατρινοπούλου, κόρης της Λέλας και του Μάνθου, στην κατοχή της οποίας είχε περάσει μετά τον θάνατο των γονιών της.

Σχετικά με την σημαία του Αρχηγείου Παρνασσίδας ο καπετάν Νικηφόρος διηγείται στο βιβλίο του "ΑΝΤΑΡΤΗΣ στα Βουνά της Ρούμελης":

"Μας έφεραν στη συνάντηση αυτή και τις φωτογραφίες πούχαμε βγάλει στην Απάνω Αγόριανη με τη σημαία, στα Απάνω Αλώνια. Αδημονούσαμε να τις δούμε. Η φάλαγγα είχε κομματιαστεί.

Καθήσαμε λοιπόν ένα-γύρω δυο-τρεις και ανοίξαμε τις χλαίνες μας. Ανάψαμε ένα σπίρτο και τις είδαμε. Άα, ήσαν ωραιότατες φωτογραφίες!

Ένας άναψε ένα φακό. Κυττάζαμε τα μικρά ορθογώνια χαρτάκια με τις φάτσες και τις σιλουέττες μας αποτυπωμένες απάνω, τα φώτιζε το κίτρινο φως, κι ήταν σα να βλέπαμε τους εαυτούς μας από έναν άλλο κόσμο, από άλλους καιρούς, έχοντας ανοίξει μια φωτεινή τρύπα στο σκοτάδι και στο χρόνο".(Νικηφόρου, τόμος Β΄ σ. 334)

Σε άλλο σημείο γράφει: "Κατόπιν φύγαμε κι εμείς για το Δαδί από το δρόμο της Απάνω Σουβάλας.

Πίσω η Αγόριανη έμεινε άδεια ξαφνικά με τον εαυτό της και τη σημαία της που κυμάτιζε νύχτα-μέρα στα Απάνω Αλώνια. (Ξέχασα παραπάνω να το πω. Την είχαμε από το Φλεβάρη ακόμα υψώσει τη σημαία αυτή και δε χόρταινε να την καμαρώνει ο κόσμος, ντόπιοι και περαστικοί".(Νικηφόρου "ΑΝΤΑΡΤΗΣ στα Βουνά της Ρούμελης", τόμος Β΄ σ. 376)


Περικλής Καπετανόπουλος

Δημοσιογράφος-Ιστορικός

Φωτογραφίες:

1. Η σημαία όπως παραδόθηκε στο Μουσείο.

2. Έπαρση της σημαίας στην Άνω Αγόριανη, τον Μάρτιο του 1943.

3. Στην δεύτερη σειρά, όρθιοι από δεξιά, δεύτερος ο Μάνθος Πατρινόπουλος, τρίτος ο Δημήτρης Δημητρίου (καπετάν Νικηφόρος), τέταρτος ο Θ.Καμάρας στέλεχος του ΕΑΜ, πέμπτος ο Γιάννης Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντής).

πηγή


Προβλήθηκε 135 φορές

Δεν γλυτώνουμε από την κυβερνητική πανδημία! (Γιώργος Τζεδάκις)

Ποιο δώρο Χριστουγέννων; Εδώ, δεν έχουν πληρώσει, ακόμα, το δώρο Πάσχα! Και μην αρχίσει να λέει ο υπουργός Βρούτσης ότι όποιος δεν το δώσει θα έχει ποινικές ευθύνες, γιατί θα γελάσουν μέχρι και οι πολυθρόνες των αφεντικών…

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.  ''ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ'' (του Νίκου Καραβέλου)

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε πως με σχετική απόφαση του επί της Δικαιοσύνης υπουργού και της Συγκλήτου της Νομικής Σχολής Αθηνών, ιδρύεται νέα Έδρα νομικών σπουδών, προς εμπλουτισμό των γνώσεων των φοιτητών της Σχολής.