Η συνταγή της ημέρας: ''Αγιορείτικος αρακάς λαδερός με πατάτες και καρότα''

Άρτος και Θεάματα 27 Μαϊου 2024

Έτσι ακριβώς μας μαγείρεψε τον λαδερό αρακά ο πατέρας Γεώργιος στην κουζίνα της Αθωνιάδας, του εκκλησιαστικού λυκείου στις Καρυές, πλάι στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Πατέρας Γεώργιος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό αρακάς καθαρισμένος (αν πάρουμε φρέσκο αρακά, θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 2 κιλά - για να μείνει 1 κιλό μετά το καθάρισμα)
  •  1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  •  3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρεδάκια
  •  2 μέτριες πατάτες, σε μεγάλα ζάρια
  •  2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
  •  1 μέτριο ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο (αν θέλουμε)
  •  αλατοπίπερο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  λίγος χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τον αρακά λαδερό με πατάτες και καρότα αν είναι φρέσκος ο αρακάς τον ανακατεύουμε με το χοντρό αλάτι και τον αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ετσι, θα το τραβήξει, θα βγάλει υγρά και θα νοστιμίσει.
  2. Μετά τον ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
  3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
  4. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, να μαραθούν και να γλυκάνουν.
  5. Ρίχνουμε τον αρακά και τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Τις πατάτες τις βάζουμε από την αρχή, για να χυλώσει το φαγητό καλύτερα.
  6. Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπάζει τα υλικά και, μόλις κοχλάσει έντονα το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
  7. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά και να σωθούν τα πιο πολλά υγρά.
  8. Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε τον άνηθο, το κύμινο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  9. Δοκιμάζουμε το αλάτι - μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε. Βάζουμε όσο λεμόνι θέλουμε, είτε στην κατσαρόλα είτε ο καθένας στο πιάτο του.
Μυστικά

Το μυστικό είναι στο αλάτισμα του αρακά προτού τον μαγειρέψουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 646 φορές

Τα ζώδια την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Σήμερα, η Σελήνη από τον Σκορπιό συμμαχεί με τον Ήλιο και τον Βόρειο Δεσμό στους Ιχθείς αλλά και τον Ποσειδώνα, και όλο αυτό μυρίζει… μοίρα, διαίσθηση, όνειρα που μιλάνε, σημάδια που δεν γίνεται να αγνοήσεις.

Τα ζώδια την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Η Σελήνη σήμερα στο Σκορπιό σε βουτάει στα άδυτα της ψυχής σου και σκαλίζει. Αναμνήσεις, έρωτες που δεν έκλεισαν ποτέ σωστά, αποχαιρετισμοί που δεν έγιναν, αποφάσεις που δεν πάρθηκαν.