Η συνταγή της ημέρας: ''Arepas, πίτες από καλαμπόκι και τυρί''

Άρτος και Θεάματα 10 Ιουλίου 2023

Οι λαχταριστές πίτες αρέπας είναι ένα παραδοσιακό κολομβιανό συνοδευτικό, όπως η δική μας πίτα για το σουβλάκι ή το ψωμί. Τις καταναλώνουν πρωί, μεσημέρι βράδυ, με το φαγητό ή σαν σνακ, αλμυρό ή γλυκό.

Βιβή Κωνσταντινίδου

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Οι arepas (αρέπας) είναι το παραδοσιακό συνοδευτικό του carne asada, όπως η δική μας πίτα για το σουβλάκι. Για τους Κολομβιανούς είναι επίσης ό,τι το ψωμί για εμάς: τις καταναλώνουν πρωί, μεσημέρι βράδυ, με το φαγητό ή σαν σνακ, αλμυρό ή γλυκό.

Οι arepas δεν είναι σαν τις μεξικάνικες τορτίγιας: είναι πιο μικρές, πιο αφράτες και περιέχουν τυρί στο βασικό μείγμα. Το κύριο υλικό τους είναι το πλιγούρι καλαμποκιού.

Είναι ωστόσο υλικό ιδιαίτερα σπάνιο στη χώρα μας, γι’ αυτό το αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα πολέντας, την οποία βράζουμε τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία της, τη στραγγίζουμε και, όταν κρυώσει και σφίξει, την ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

10' προετοιμασία
4' τηγάνισμα
15' αναμονή
Σύνολο: 29'

Υλικά - Τεμάχια: 8
  •  2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο φρέσκο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό
  •  6 κοφτές κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος πολύ μαλακωμένο
  •  λίγο αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις arepas (πίτες από καλαμπόκι και τυρί), ξεκινάμε βράζωντας τη πολέντα για τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία και αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
  2. Αδειάζουμε τη πολέντα στον κάδο του μίξερ μαζί με το τυρί, το νερό, το βούτυρο και το αλάτι.
  3. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.
  4. Πλάθουμε 8 μπάλες από το μείγμα, τις πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν (να αποκτήσουν πάχος περίπου 1 εκ., όχι λεπτότερες, και διάμετρο περίπου 10 εκ.) και τις τηγανίζουμε σε δόσεις, σε αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Μοιράζουμε τις arepas σε πιάτα, βάζουμε από πάνω τους το κομμένο κρέας και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 596 φορές

Τα ζώδια το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025

Η Σελήνη σήμερα στο Σκορπιό σχηματίζει τρίγωνο με τον Βόρειο Δεσμό στους Ιχθύες. Είναι η ιδανική στιγμή να στραφούμε στο συναισθηματικό μας κόσμο και να αφουγκραστούμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.