Με καταγωγή από τη Γένοβα, η λαχταριστή αυτή ψαρόσουπα είναι σπεσιαλιτέ του Σαν Φρανσίσκο και αγαπητή σε όλους, Ιταλο-Αμερικανούς, Αμερικανούς και άλλους.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
Για τον ζωμό
  •  1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  1 κουτ. γλυκού βασιλικός ξερός, τριμμένος
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί, ξηρό
  •  500 ml ζωμός γαρίδας ή λαχανικών, ζεστός
  •  800 γρ. (2 κονσέρβες) ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
  •  4 κλωνάρια μαϊντανού, ολόκληρα
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σούπα
  •  1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  800 γρ. μύδια (ή μύδια ανάμεικτα με κυδώνια και αχηβάδες), πολύ καλά πλυμένα
  •  1/4 φλιτζ. τσαγιού ξηρό, λευκό κρασί
  •  450 γρ. φιλέτο λαβράκι, σε κομμάτια 1-2 εκ.
  •  450 γρ. γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη και «εντεράκι» (αφήνουμε τις ουρές)
  •  60 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  4-5 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Ζωμός
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 8 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον βασιλικό, τη ρίγανη και το μπούκοβο και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  2. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον ζωμό, τον μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης και 8 φλιτζάνια ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε τα κλωνάρια μαϊντανού και τις δάφνες και αποσύρουμε.
Σούπα
  1. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα όστρακα και το κρασί. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
  3. Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  4. Προσθέτουμε το λαβράκι και τις γαρίδες και κλείνουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, ίσα να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπίπερο (αλάτι με μέτρο) και ανακατεύουμε.
  5. Μοιράζουμε την ψαρόσουπα σε μπολ, προσθέτουμε μαϊντανό και σερβίρουμε με ψητό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 169.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 216 φορές

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Κυριακή με μπερδεμένες και συγχυσμένες διαθέσεις μέχρι και το μεσημέρι, όπου η υπεκφυγή, το δίλημμα και η αναβλητικότητα δημιουργούν μπερδέματα. Καθώς η Σελήνη περνά στο ζώδιο του Αιγόκερω, το υπόλοιπο της ημέρας μας επιφυλάσσει ότι θα κυριαρχήσει η λογική!