Με μια γκανάς «ενισχυμένη» με πολτό από αχλάδια και λίγο λικέρ αχλάδι για μεγαλύτερη ένταση, γίνονται αυτές οι εύκολες τρούφες. Η έμπνευση έρχεται από τη κλασική συνταγή «αχλάδια belle Hélène», δηλαδή ποσαρισμένα αχλάδια σερβιρισμένα με σιρόπι σοκολάτας.
- 90 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 270 γρ. πολτοποιημένα αχλάδια χωρίς τη φλούδα (καθαρό βάρος πούλπας)
- 25 γρ. λικέρ αχλάδι
- 420 γρ. κουβερτούρα μπίτερ με 65% κακάο, ψιλοκομμένη
- 575 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. κουβερτούρα της αρεσκείας μας (γάλακτος ή μαύρη), λιωμένη
- 180 γρ. άχνη ζάχαρη
- 180 γρ. νισεστές
- Για τις τρούφες αχλάδι, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την πούλπα αχλαδιού μέχρι να κάψουν και αποσύρουμε.
- Παράλληλα, λιώνουμε μαζί τις δύο κουβερτούρες σε μπεν μαρί (δηλαδή τις βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ το οποίο στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει – το μπολ να μην ακουμπάει στο νερό).
- Όση ώρα λιώνουν οι σοκολάτες, τις ανακατεύουμε και, μόλις είναι έτοιμες, αποσύρουμε από το μπεν μαρί. Εναλλακτικά, τις λιώνουμε στα μικροκύματα, στα 600 W, ανακατεύοντάς τες κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσουν.
- Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από το ζεστό μείγμα κρέμας-αχλαδιού μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και με αργές κινήσεις ανακατεύουμε. Θα αρχίσει να σφίγγει η σοκολάτα, αλλά δεν μας ανησυχεί – συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα και να ανακατεύουμε αργά μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή και ομοιογενής γκανάς.
- Όταν προσθέσουμε πια όλο το μείγμα της κρέμας, ρίχνουμε και το λικέρ και σκεπάζουμε την γκανάς με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα, λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη και κοσκινίζουμε σε ένα ταψί μαζί την άχνη με τον νισεστέ.
- Φορώντας πλαστικά γάντια μιας χρήσης, πλάθουμε μικρά μπαλάκια από την γκανάς περίπου 20 γρ.
- Βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με τη λιωμένη σοκολάτα της επικάλυψης, «τυλίγουμε» ένα ένα τα τρουφάκια έτσι ώστε να καλυφθούν παντού με ένα πολύ λεπτό στρώμα λιωμένης σοκολάτας.
- Αμέσως, τα βουτάμε στο ταψί με την άχνη και κουνάμε πέρα δώθε να καλυφθούν καλά.
- Τα τινάζουμε να φύγει η περίσσεια άχνης και τοποθετούμε σε φοντανιέρα ή σε άλλο σκεύος. Διατηρούνται στο ψυγείο έως 10 ημέρες.
Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε τις τρούφες εκτός ψυγείου για 15 λεπτά, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.






























































































