Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2025: ''Μυδομακαρονάδα με ούζο και μαραθόριζα''

Άρτος και Θεάματα 10 Οκτωβρίου 2025

Βιάζεσαι; Φτιάξε μια σπαγκετάδα κα μάλιστα με αχνιστά μύδια και τραγανή μαραθόριζα. Η επιτοµή του γρήγορου φαγητού!  

Στο νέο τεύχος του Γαστρονόμου θα βρεις 70 συνταγές όχι μόνο για μακαρονάδες, αλλά και για όσπρια, για πίτες, για μαγειρευτά, για φιλετάκια και αυγά, που ετοιμάζονται ώσπου να πεις κύμινο.

Γαστρονόμος Οκτωβρίου, σε 30΄ τρώμε! Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με την Καθημερινή. 

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: THE EATERS STUDIO/Δημήτρης Αλβανός

20' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  1½ κιλό μύδια, καλά πλυμένα και βουρτσισμένα (πετάμε όσα είναι μισάνοιχτα)
  •  1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι ή σπαγγετίνι
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  150 ml ούζο
  •  2 μαραθόριζες καθαρισμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά στο μαντολίνο)
  •  1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένο
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε μυδομακαρονάδα με ούζο και μαραθόριζα, αρχικά βράζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  2. Παράλληλα, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  3. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τις μαραθόριζες και το σκόρδο για 3-4 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γυαλίσουν.
  5. Σβήνουμε με το ούζο.
  6. Σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της και μετριάζουμε τη φωτιά.
  7. Βράζουμε για 4-5 λεπτά και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
  8. Ελέγχουμε προσεκτικά και πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα μύδια σε μεγάλο μπολ.
  11. Με μια λαβίδα παίρνουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα τους και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζουμί από τα μύδια, μαζί με το λιγοστό νερό που θα παρασύρουν μαζί τους.
  12. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
  13. Προσθέτουμε τα μύδια (με όσο ζουμί έχουν αφήσει στο μπολ), τις μαραθόριζες, τον μάραθο, τον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  14. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως τη μυδομακαρονάδα με ούζο και μαραθόριζα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 414 φορές

Τα ζώδια την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025

Η Σελήνη σε σύνοδο με τον Δία και τρίγωνο με Κρόνο και Ποσειδώνα φέρνει αισιοδοξία, στήριξη και έμπνευση. Το απόγευμα η μετάβαση στον Λέοντα φέρνει περισσότερη αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα και διάθεση για έκφραση.

Τα ζώδια την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025

Ο Ερμής ξεκινά την ανάδρομη πορεία του στον Τοξότη, δημιουργώντας καθυστερήσεις σε σχέδια και ταξίδια. Η Σελήνη στον Καρκίνο σε τρίγωνο με τον Ήλιο από τον Σκορπιό ενισχύει την εσωτερική ισορροπία και τη συναισθηματική αρμονία.