Βιάζεσαι; Φτιάξε μια σπαγκετάδα κα μάλιστα με αχνιστά μύδια και τραγανή μαραθόριζα. Η επιτοµή του γρήγορου φαγητού!
Στο νέο τεύχος του Γαστρονόμου θα βρεις 70 συνταγές όχι μόνο για μακαρονάδες, αλλά και για όσπρια, για πίτες, για μαγειρευτά, για φιλετάκια και αυγά, που ετοιμάζονται ώσπου να πεις κύμινο.
Γαστρονόμος Οκτωβρίου, σε 30΄ τρώμε! Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με την Καθημερινή.
- 1½ κιλό μύδια, καλά πλυμένα και βουρτσισμένα (πετάμε όσα είναι μισάνοιχτα)
- 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι ή σπαγγετίνι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 150 ml ούζο
- 2 μαραθόριζες καθαρισμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά στο μαντολίνο)
- 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε μυδομακαρονάδα με ούζο και μαραθόριζα, αρχικά βράζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
- Παράλληλα, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τις μαραθόριζες και το σκόρδο για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γυαλίσουν.
- Σβήνουμε με το ούζο.
- Σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για 4-5 λεπτά και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
- Ελέγχουμε προσεκτικά και πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα μύδια σε μεγάλο μπολ.
- Με μια λαβίδα παίρνουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα τους και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζουμί από τα μύδια, μαζί με το λιγοστό νερό που θα παρασύρουν μαζί τους.
- Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε τα μύδια (με όσο ζουμί έχουν αφήσει στο μπολ), τις μαραθόριζες, τον μάραθο, τον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως τη μυδομακαρονάδα με ούζο και μαραθόριζα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.