Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025: ''Σπανακόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο''

Άρτος και Θεάματα 23 Οκτωβρίου 2025

Μια πίτα είναι πάντα καλοδεχούμενη στο οικογενειακό τραπέζι. Πόσω μάλλον όταν είναι σχετικά εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη. Η δική μας δεν έχει φύλλο, έχει όμως μπόλικα αρωματικά και ξινό, αλευρένιο τραχανά.

Γωγώ Δελογιάννη
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά - Τεμάχια: για ταψί 34 x 20 εκ.
  •  1 κιλό σπανάκι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο και λεπτοκομμένο
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2 πράσα, ψιλοκομμένα
  •  200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
  •  4 αυγά
  •  100 ml γάλα φρέσκο
  •  350 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  •  2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  •  200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  100 γρ. τραχανάς ξινός
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σπανακόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο, αρχικά προθερμαίνουμε τoν φούρνο στους 200°C.
  2. Στη συνέχεια, λαδώνουμε το ταψί.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  4. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  5. Ρίχνουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά, αλάτι και ανακατεύουμε.
  6. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να μαραθούν.
  7. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  8. Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο.
  9. Τα ανακατεύουμε με το γάλα, το γιαούρτι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  10. Προσθέτουμε τον τραχανά, τα στραγγισμένα χορταρικά, τη φέτα και ανακατεύουμε.
  11. Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  12. Σκορπίζουμε το βούτυρο.
  13. Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να σφίξει η πίτα και να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 85 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025: ''Μοσχαρίσια μπριζολάκια με κολοκύθα, μέλι και λεμόνι''

Η γλυκιά κόκκινη ή κίτρινη κολοκύθα είναι τώρα στην εποχή της και απολαμβάνουμε την ελαφρώς γλυκιά και γήινη γεύση της σε συμμαγειρέματα με ρωμαλέα κρέατα, όπως αυτά τα μοσχαρίσια μπριζολάκια.

Τα ζώδια το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025

Ο Ερμής σε τρίγωνο με Κρόνο είναι μία όψη που χαρίζει σήμερα σταθερότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αποφάσεις. Η μέρα ευνοεί ώριμες συζητήσεις και σχέδια με διάρκεια και ουσιαστική προοπτική.