Μια πίτα είναι πάντα καλοδεχούμενη στο οικογενειακό τραπέζι. Πόσω μάλλον όταν είναι σχετικά εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη. Η δική μας δεν έχει φύλλο, έχει όμως μπόλικα αρωματικά και ξινό, αλευρένιο τραχανά.
- 1 κιλό σπανάκι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο και λεπτοκομμένο
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
- 4 αυγά
- 100 ml γάλα φρέσκο
- 350 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. τραχανάς ξινός
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε σπανακόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο, αρχικά προθερμαίνουμε τoν φούρνο στους 200°C.
- Στη συνέχεια, λαδώνουμε το ταψί.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά, αλάτι και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να μαραθούν.
- Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο.
- Τα ανακατεύουμε με το γάλα, το γιαούρτι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε τον τραχανά, τα στραγγισμένα χορταρικά, τη φέτα και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Σκορπίζουμε το βούτυρο.
- Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να σφίξει η πίτα και να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.






























































































