Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025: ''Σπαγγετίνι με αντσούγιες και κάππαρη''

Άρτος και Θεάματα 27 Απριλίου 2025

Αυτή η συνταγή θυμίζει στη Δωροθέα Μερκούρη τα καλοκαίρια της στη Νικοτέρα. Στην παραλία του χωριού υπάρχει μια οστερία που φτιάχνει αυτό το πιάτο και το κάνει καταπληκτικά.

Δωροθέα Μερκούρη
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

5' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  320 γρ. σπαγγετίνι
  •  1/2 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  •  4-5 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  8 φιλέτα αντσούγιας, ξεπλυμένα από το αλάτι και στεγνωμένα
  •  3 κουτ. γλυκού τριμμένη φρυγανιά
  •  3 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  •  5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σπαγγετίνι με αντσούγιες και κάππαρη, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια μέτρια κατσαρόλα 4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε την πιπερίτσα, τα ντοματίνια, το σκόρδο και τις αντσούγιες.
  2. Μαγειρεύουμε τα υλικά, ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι οι αντσούγιες και τα ντοματίνια να λιώσουν. Επειδή η διαδικασία γίνεται σε χαμηλή φωτιά, τα υλικά δεν σοτάρονται, αλλά μαγειρεύονται ήπια σαν κονφί μέσα στο λάδι και απλώς μαλακώνουν καλά, χωρίς να ροδίσουν. Προσέχουμε να μην ανεβάσουμε τη θερμοκρασία και κάψει το λάδι.
  3. Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την τελευταία κουταλιά ελαιόλαδο με την φρυγανιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η φρυγανιά να ροδίσει και να σκορπίσει το άρωμά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε αμέσως στην κατσαρόλα με τη σάλτσα αντσούγιας.
  5. Προσθέτουμε την κάππαρη, ανακατεύουμε, ρίχνουμε και τη φρυγανιά, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 670 φορές

Τα ζώδια την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2025

Το σημερινό τετράγωνο Ερμή/Ουρανού προκαλεί εντάσεις, καβγάδες και ξαφνικές αλλαγές προγράμματος! Προσοχή σε Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και Ιχθύες του 1ου δεκαημέρου είστε ασυγκράτητοι και κάπως νευρικοί στις επαφές σας

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 01 Σεπτεμβρίου 2025: ''Cheesecake καρπούζι''

Κλασικό γλυκό, αλλά με ασυνήθιστη εμφάνιση, αφού την τυπική επικάλυψη από φρούτα του δάσους παίρνει εδώ ένα ζελέ από καρπούζι, με χαριτωμένη ιδέα τις σταγόνες σοκολάτας που θα μοιάζουν με τα κουκούτσια του.

Τα ζώδια την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025

Ο Σεπτέμβριος κάνει το ντεμπούτο του με τον Κρόνο να επιστρέφει ανάδρομος στους Ιχθύες. Δίδυμοι, Παρθένοι, Τοξότες και Ιχθύες του 3ου δεκαημέρου, προετοιμαστείτε για κάποια τεστ ευθυνών που θα δοκιμάσουν τις αντοχές σας.