Μια πρωτότυπη ιδέα για να δώσουμε στη φάβα μας έξτρα νοστιμιά.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

15' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  250 γρ. φάβα ελληνική (σε καλά μπακάλικα και ορισμένα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε εξαιρετικές ντόπιες φάβες, όπως Σαντορίνης, Σχοινούσας, Φενεού κ.ά.)
  •  2 κουτ. γλυκού ξερό θρούμπι
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  3 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, σαντορινιός ή άλλος, διπλής ή τριπλής συμπύκνωσης
  •  2 κουτ. γλυκού πελτές από ψητό σκόρδο*
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Βάζουμε τη φάβα σε κατσαρόλα με 750 ml νερό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Ξαφρίζουμε καλά για 10 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το θρούμπι και το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ή μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να αρχίσει να πήζει.
  4. Την ανακατεύουμε 1-2 φορές προς το τέλος του μαγειρέματος.
  5. Τη χτυπάμε με ραβδομπλέντερ (ή στο μπλέντερ σε δόσεις).
  6. Αργά, αλλά σε σταθερή ροή, προσθέτουμε το λάδι και αλατοπίπερο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  7. Πρέπει το λάδι να ενσωματωθεί στη φάβα, όπως κάνουμε με τη μαγιονέζα.
  8. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ωμό, τον πελτέ σκόρδου, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  9. Σερβίρουμε τη φάβα με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Μυστικά

Πελτές ψητού σκόρδου Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο 1 κεφαλάκι σκόρδο ακαθάριστο και ψήνουμε στους 180°C για 35-40 λεπτά. Ελέγχουμε αν μαλάκωσε τρυπώντας με καλαμάκι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Παίρνουμε μία μία σκελίδα και τη ζουλάμε ώστε να βγει η σάρκα από το φλούδι. Λιώνουμε τη σάρκα με το πιρούνι, ανακατεύουμε με 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και συντηρούμε σε βάζο στο ψυγείο. Το ψημένο σκόρδο χάνει την αψάδα του και αποκτά μια φινετσάτη γλύκα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 482 φορές