Η συνταγή της ημέρας: ''Γαύρος πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη''

Άρτος και Θεάματα 25 Ιουλίου 2023

Μόλις 20 λεπτά ψήσιμο θέλει ο γαύρος πλακί, που μπαίνει στο ταψί με ντοματίνια, μάραθο, ελιές και κάππαρη. Βγαίνει ζουμερός και νόστιμος γεμάτος μυρωδιές.

Αστέριος Κουστούδης

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb


20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  800 γρ. γαύρος, καθαρισμένος και ανοιγμένος σαν πεταλούδα (ή έτοιμα φιλέτα γαύρου, κατεψυγμένα)
  •  2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  •  2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1/3 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  •  50 ml κρασί λευκό, ξηρό
  •  ο χυμός από 1 λεμόνι
  •  2 δαφνόφυλλα
  •  18-20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  8 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  •  20 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γαύρο πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη, το πρώτο που κάνουμε είναι να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα πασπαλίζουμε με τη μισή φρέσκια ρίγανη.
  3. Σε ένα κατσαρόλι σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε τον χυμό, την υπόλοιπη φρέσκια ρίγανη, τη δάφνη, τα ντοματίνια και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  8. Σε ένα πυρέξ στρώνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού να καλύψει τον πάτο και σκορπίζουμε τον μισό μαϊντανό.
  9. Στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα γαύρου με το δέρμα προς τα πάνω.
  10. Σκορπίζουμε τις ελιές, την κάππαρη, τον ψιλοκομμένο μάραθο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  11. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο γαύρος.
  12. Σερβίρουμε τον γαύρο πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 596 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025: ''Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης''

Τα καπόνια, που τους φθινοπωρινούς μήνες τα βρίσκουμε σε αφθονία σε μεγάλα ψαράδικα, συνδυάζονται με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης σε ένα πολύ ωραίο και εύκολο φαγητό – η ίδια συνταγή γίνεται βέβαια και με μπακαλιάρο, λούτσο ή σκορπίνα.