Εξαιρετικό, παραδοσιακό φαγητό από το Καπέσοβο, χορτοφαγικό και πεντανόστιμο με χόρτα εποχής και όσπρια.

Γιάννα Παπαγεωργίου

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

1 ώρα προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 4 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  400 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι για 24 ώρες σε κρύο νερό
  •  2 μεγάλα πράσα, σε ροδέλες
  •  1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, φύλλα παντζαριού, λάπατα, σέσκουλα), κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γίγαντες με χόρτα, αρχικά βράζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό για 10 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια, πετάμε το πρώτο νερό.
  3. Τους ξαναβάζουμε στη φωτιά με 1 λίτρο καθαρό νερό, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 35- 40 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί, μαζί με το λιγοστό νερό που έχει μείνει στην κατσαρόλα, και αφήνουμε στην άκρη.
  6. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι.
  7. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το πράσο και τα χόρτα, εκτός από τα μυρωδικά, για 3-4 λεπτά, να πέσει ο όγκος τους.
  8. Βάζουμε τα χόρτα πάνω από τους γίγαντες, ώστε να καλυφθούν (δεν ανακατεύουμε).
  9. Από πάνω ρίχνουμε τα φρέσκα μυρωδικά, αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι.
  10. Ψήνουμε για 1 1⁄2-2 ώρες, χωρίς να σκεπάσουμε.
  11. Περίπου στα 40 λεπτά ελέγχουμε τα χόρτα, θα πρέπει να αρχίζουν να γίνονται κριτσανιστά.
  12. Σε αυτό το σημείο, με μια ξύλινη κουτάλα πιέζουμε την επιφάνεια των χόρτων, να βγάλουν τα υγρά τους μέσα στο ταψί.
  13. Ελέγχουμε συχνά, καθώς υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να προσθέσουμε 1/2 φλιτζάνι νερό (όχι περισσότερο).
  14. Συνοδεύουμε, τους γίγαντες με χόρτα, με φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 287 φορές