Η συνταγή της ημέρας: ''Γλυκό του κουταλιού βύσσινο από την Τήνο''

Άρτος και Θεάματα 19 Αυγούστου 2024

Ένα από τα πιο φωτεινά, γλυκόξινα γλυκά κουταλιού του καλοκαιριού στις Κυκλάδες. Ξέρουν να το φτιάχνουν όλες οι καλομαγείρισσες και η καθεμιά έχει την οικογενειακή της συνταγή.

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς


1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα βράσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά - Βάρος: για περίπου 1 κιλό γλυκό
  •  1 κιλό βύσσιvα, ζυγισμένα ακαθάριστα
  •  1.500 γρ. ζάχαρη
  •  400 ml vερό (για τα κουκούτσια)
Διαδικασία
  1. Για το βύσσινο γλυκό κουταλιού, ξεκινάμε πλένοντας τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα (την μπήγουμε στο φρούτο από τη μεριά που είναι ενωμένη, φροντίζοντας να περάσει γύρω από το κουκούτσι έτσι ώστε τραβώντας έπειτα προς τα πάνω, να το παρασύρει έξω).
  2. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε πάνω από μια κατσαρόλα, για να πέφτει μέσα το ζουμί που βγάζουν. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα καθαρισμένα βύσσινα και τη ζάχαρη.
  3. Τα κουκούτσια τα βάζουμε σε ένα άλλο κατσαρολάκι μαζί με το νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  4. Παίρνουμε 300 ml από το νερό αυτό και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα βύσσινα και τη ζάχαρη.
  5. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και τα βύσσινα να γυαλίσουν όμορφα. Στην αρχή του βρασίματος ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα για 1 βράδυ.
  7. Την επομένη ξαναβράζουμε το γλυκό, σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά που έβγαλε όλο το βράδυ.
  8. Αδειάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Το κλείνουμε καλά και το τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 486 φορές

Τα ζώδια την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025

Η Αφροδίτη από τον Καρκίνο σχηματίζει τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στον Κριό, διαψεύδοντας όνειρα και προσδοκίες που χτίστηκαν με συναίσθημα αλλά χωρίς ρεαλισμό ειδικά για Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς, Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025: ''Φακές σαλάτα με κολοκυθάκια και μυρωδικά''

Απολαμβάνουμε μια απίθανη οσπριοσαλάτα με νόστιμες φακές, τρυφερά κολοκυθάκια και άφθονα μυρωδικά. Ένα λαχταριστό, καλοκαιρινό σαλατογεύμα για το σπίτι αλλά και το γραφείο.

Τα ζώδια την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Σελήνη Κενής πορείας στο Ζυγό σήμερα και ναι τίποτα δεν προχωρά γρήγορα ειδικά οι Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του 3ου δεκαημέρου είναι οι πρώτοι που νιώθουν τη δυσφορία της στασιμότητας