Με έμπνευση από την παραδοσιακή κεφαλονίτικη συνταγή, η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει ένα ζουμερό, ντοματένιο, λιτό και πεντανόστιμο μαγειρευτό, κάτι ανάμεσα σε σούπα και γιαχνί.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  3 ώριμες και ζουμερές ντομάτες, τριμμένες
  •  700 γρ. πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριους κύβους
  •  3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
  •  2 καρότα, σε μέτρια κομμάτια
  •  5 κλωνάρια δυόσμος, ολόκληρα
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  800 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  4 αυγά
  •  χυμός και ξύσμα λεμονιού
  •  κατά βούληση καυτερό μπούκοβο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κεφαλονίτικη σύβραση θερινή, αρχικά ρίχνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  2. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό (ή νερό), αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα και το φαγητό να μείνει ζουμερό.
  6. Ανοίγουμε λίγο χώρο με ένα κουτάλι, σαν μικρές φωλιές, σε διάφορα σημεία και εκεί σπάμε τα αυγά.
  7. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι τα αυγά να γίνουν μελάτα (ώστε στο σερβίρισμα να σπάσουμε με πιρούνι τον μελάτο κρόκο, που θα ανακατευτεί με το ζουμί και θα το μελώσει τέλεια).
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σύβραση χλιαρή, με ζεστό ψωμί.
  9. Αν θέλουμε, ρίχνουμε σε κάθε μερίδα λίγο μπούκοβο και ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε με τον χυμό του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 493 φορές