Η συνταγή της ημέρας: ''Κεφαλονίτικη σύβραση θερινή''

Άρτος και Θεάματα 23 Αυγούστου 2023

Με έμπνευση από την παραδοσιακή κεφαλονίτικη συνταγή, η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει ένα ζουμερό, ντοματένιο, λιτό και πεντανόστιμο μαγειρευτό, κάτι ανάμεσα σε σούπα και γιαχνί.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  3 ώριμες και ζουμερές ντομάτες, τριμμένες
  •  700 γρ. πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριους κύβους
  •  3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
  •  2 καρότα, σε μέτρια κομμάτια
  •  5 κλωνάρια δυόσμος, ολόκληρα
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  800 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  4 αυγά
  •  χυμός και ξύσμα λεμονιού
  •  κατά βούληση καυτερό μπούκοβο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κεφαλονίτικη σύβραση θερινή, αρχικά ρίχνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  2. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό (ή νερό), αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα και το φαγητό να μείνει ζουμερό.
  6. Ανοίγουμε λίγο χώρο με ένα κουτάλι, σαν μικρές φωλιές, σε διάφορα σημεία και εκεί σπάμε τα αυγά.
  7. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι τα αυγά να γίνουν μελάτα (ώστε στο σερβίρισμα να σπάσουμε με πιρούνι τον μελάτο κρόκο, που θα ανακατευτεί με το ζουμί και θα το μελώσει τέλεια).
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σύβραση χλιαρή, με ζεστό ψωμί.
  9. Αν θέλουμε, ρίχνουμε σε κάθε μερίδα λίγο μπούκοβο και ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε με τον χυμό του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 712 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025: ''Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης''

Τα καπόνια, που τους φθινοπωρινούς μήνες τα βρίσκουμε σε αφθονία σε μεγάλα ψαράδικα, συνδυάζονται με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης σε ένα πολύ ωραίο και εύκολο φαγητό – η ίδια συνταγή γίνεται βέβαια και με μπακαλιάρο, λούτσο ή σκορπίνα.