Γαλλική συνταγή, ελαφριά, φίνα και αρωματισμένη βαθιά από τον ζωμό της γαρίδας.

Αστέριος Κουστούδης

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Food styling: Σταυρούλα Φουτσά


25' προετοιμασία

1 ώρα μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά Μερίδες: 4

 8 μέτρια κολοκυθάκια με τους ανθούς τους

 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (κρατάμε στην άκρη τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές)

 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

 120 ml λευκό, ξηρό κρασί

 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

 70 γρ. ρύζι νυχάκι

 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου εστραγκόν (ή δυόσμου)

 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

 100 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε κολοκυθάκια γεμιστά με γαρίδες και εστραγκόν, αρχικά κόβουμε, ένα καπάκι από την πίσω άκρη (όχι αυτήν με τον ανθό), κάθε κολοκυθιού.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από τη σάρκα τους.

Κρατάμε τα «καπάκια» και τη σάρκα στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια, τις ουρές και τα κελύφη από τις γαρίδες για 3-4 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε 500 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά.

Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό σε ένα μπολ.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τη σάρκα των κολοκυθιών, τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τις ντομάτες για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και τις γαρίδες και σοτάρουμε για περίπου άλλα 3 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια κατά τα 2/3, για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει, και τα κλείνουμε με τα «καπάκια».

Τα στρώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα.

Περιχύνουμε με τον ζωμό από τις γαρίδες και αλατοπιπερώνουμε.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια και να φουσκώσει το ρύζι.

Μυστικά

Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν εστραγκόν για τη γέμιση. Αν δεν το προτιμάμε το αντικαθιστούμε με τρυφερό ολόφρεσκο δυόσμο.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 348 φορές