Αυτό το ιδιαίτερο «ταμπουλέ» δεν έχει πλιγούρι αλλά ωμό, τριμμένο κουνουπίδι μαζί με χειμωνιάτικα φρούτα και μπόλικο χυμό λεμονιού.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου


Λατρεύουμε το ταμπουλέ με την τραγανή υφή, τα μυρωδικά και τη λεμονάτη γεύση. Τι κάνουμε όμως όταν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής; Ετούτη εδώ η παραλλαγή έχει πολύ ενδιαφέρον! Δεν έχει πλιγούρι αλλά ωμό, τριμμένο κουνουπίδι που μοιάζει σε σχήμα και υφή με το πρώτο. Χυμός λεμονιού, πικάντικο μπούκοβο, πολλά μυρωδικά, χειμωνιάτικα φρούτα και ελιές θρούμπες δίνουν ποικιλία υφών και γεύσεων στην πρωτότυπη σαλάτα.

35' προετοιμασία
Σύνολο: 35'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  ελάχιστο μπούκοβο
  •  1 κουνουπίδι μεγαλούτσικο, πολύ καλά πλυμένο και στεγνωμένο
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος (ή δυόσμος)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
  •  1 ξινόμηλο, σε μικρά καρέ
  •  2 αχλάδια, σε μικρά καρέ
  •  100 γρ. ελιές θρούμπες, ψιλοκομμένες
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  •  λίγο μαυροκούκι ή σουσάμι καβουρδισμένο
  •  λίγο μπούκοβο
  •  σπόροι ροδιού
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το κουνουπίδι ταμπουλέ με χειμωνιάτικα φρούτα, ξεκινάμε και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο μπούκοβο για 3-4 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Χωρίζουμε το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του, μικρά και μεγάλα. Κόβουμε όλα τα κοτσάνια τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Τρίβουμε το στρογγυλό σγουρό κομμάτι του κάθε μπουκέτου στη χοντρή πλευρά του τρίφτη – βγαίνει σαν τραχανάς ή σαν πλιγούρι.
  4. Κόβουμε όλα τα κοτσάνια σε μικρότερα κομμάτια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να ψιλοκοπούν σε πολύ μικρά κομμάτια.
  5. Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα τριμμένα μπουκέτα και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  6. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τα φρούτα και τις ελιές και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.
  7. Σκορπίζουμε λίγο μαυροκούκι (ή σουσάμι), μπούκοβο κατά βούληση και τους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.
Μυστικά

Αν θέλουμε πιο γιορτινό χρώμα στη σαλάτα, αντικαθιστούμε το ξινόμηλο με 1 φλιτζ. τσαγιού μύρτιλα. Aυτή την εποχή δεν υπάρχουν φρέσκα ελληνικά, τα βρίσκουμε κατεψυγμένα και αξίζει να τα προτιμήσουμε από νωπά εισαγωγής, που έρχονται από αρκετά μακριά. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και τα στραγγίζουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 394 φορές

Ολυμπιακός - Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στην OPAP Arena

Μετά τη νέα μεγαλειώδη εμφάνιση επί της Άστον Βίλα, ο Ολυμπιακός “τσέκαρε” το… εισιτήριο για τον τελικό του Conference League, ο οποίος και θα διεξαχθεί φέτος στην Ελλάδα και το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, την OPAP Arena.

Πέθανε η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη και ο Γιάννης Κακλέας είχαν συνεργαστεί στενά, αφού τα τελευταία χρόνια η ηθοποιός συμμετείχε στην παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», που ανέβηκε στο θέατρο Γκλόρια για τρεις σεζόν (2021-2024).