Η συνταγή της ημέρας: ''Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι''

Άρτος και Θεάματα 01 Απριλίου 2024

Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ένα γρήγορο και ελαφρύ σνακ για να μας «κρατήσει» μέσα στην μέρα.

Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

Υλικά - Τεμάχια: περίπου 40
  •  800 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  2 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
  •  50 γρ. σουσάμι ή ηλιόσπορος ή άλλα σπόρια της αρεσκείας μας
  •  200 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  3. Πλάθουμε με τη ζύμη λεπτά κορδόνια, τα οποία αραδιάζουμε στη λαμαρίνα Αφήνουμε μια σχετική απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
  4. Ψήνουμε τα κριτσίνια για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  5. Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.
  6. Συνοδεύουμε τα κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι με ντοματίνια, ελιές, καρότο και αγγούρι σε μπαστουνάκια, σκληρό ή κρεμώδες τυρί της αρεσκείας μας.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1235 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025: ''Πολίτικη σαλάτα με έξτρα καβουροσαλάτα και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών''

Μια διαφορετική πολίτικη με καβουροσαλάτα (!) που κλέβει τις εντυπώσεις. Με τα μυρώνια, το εστραγκόν και το ντρέσινγκ τριών εσπεριδοειδών γίνεται και απίθανα μυρωδάτη.

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025: ''Σαρμάδες με ποντιακό μαύρο λάχανο και πλιγούρι, από το Άγιον Όρος''

Με ποντιακά μαύρα λάχανα που μάζεψε λίγα λεπτά πριν από το μαγείρεμα έφτιαξε αυτούς τους σαρμάδες με πλιγούρι ο πατέρας Γεώργιος στο κελλί του Αγίου Νικολάου.