• little_bees
  • chrysallida_new
  • syntrivani
  • pmtp
  • pasalimani
  • vlachos_apofraxeis
  • raxati
  • paulou_dontia
  • kargas
  • ispecs
  • lampros_odontiatros
  • venchi
  • 3pigs
  • petshopcorner
  • titans_ Ju_Jitsu_Club
  • skoumis_metaforiki
  • moutrakia.kids.tv
  • artina bakery
  • psinokaimetho
  • anagnostou
  • chrisalida
  • goudis
  • kids_party
  • Iraklis_Tsims
  • enso_tatoo
  • stamatiou_apofraxeis
  • jason cafe
  • booze
  • Ηλεκτρικά Φασόης
  • dimi_fashion

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026: ''Μπιφτεκάκια σμυρναίικα στα λεμονόφυλλα''

Άρτος και Θεάματα 14 Φεβρουαρίου 2026

Μπιφτεκάκια σμυρναίικα πεντανόστιμα, με μισό μισό αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, χωρίς καθόλου αυγά.

Ελένη Κακασαδέλλη - Αργύρης Χατζημαλλής
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Άλλη μια ιδιαιτερότητά τους είναι ότι τυλίγονται μέσα σε δύο φύλλα λεμονιάς και ψήνονται έτσι στα κάρβουνα, παραδοσιακά σε πήλινο μαγκάλι. Η συνταγή που μας δίνουν ο Αργύρης Χατζημαλλής και η μητέρα του, Λένα Κακασαδέλλη, είναι από τη γιαγιά Ελένη Κακασαδέλλη, το γένος Δήμου, από τους Σαντζήδες της Περγάμου. Πεντανόστιμα, μοσχομυρωδάτα και εντυπωσιακά για ένα καλό τραπέζι.

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά, περασμένος μία φορά από τη μηχανή
  •  400 γρ. κιμάς αρνίσιο, από σπάλα, περασμένος μία φορά από τη μηχανή
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  •  5 φέτες (περίπου 300 γρ.) ψωμί ολικής άλεσης χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο καλά
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  •  2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  •  80 ml νερό
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  •  μερικά φύλλα λεμονιάς, καλά πλυμένα και στεγνωμένα (ζητάμε εγκαίρως από τον μανάβη μας να μας κρατήσει)
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα μπιφτεκάκια σμυρναίικα στα λεμονόφυλλα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  2. Σε βαθύ μπολ ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Το νερό που προσθέσαμε κάνει το μείγμα ακόμα πιο αφράτο.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα μπιφτεκάκια, όπως τα σουτζουκάκια.
  4. Απλώνουμε κάθε μπιφτεκάκι σε λεμονόφυλλο και καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο λεμονιάς. Τα τακτοποιούμε όμορφα στη λαμαρίνα και ψήνουμε στο δεύτερο ράφι κάτω από το γκριλ για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
  5. Σερβίρουμε τα μπιφτεκάκια σμυρναίικα στα λεμονόφυλλα είτε με τα λεμονόφυλλα που πλέον θα είναι καμένα εξωτερικά, είτε βγάζουμε και πετάμε τα λεμονόφυλλα και τα σερβίρουμε σκέτα. Συνοδεύουμε με πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 430 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026: ''Στριφτάρια σιτσιλιάνικα, πικάντικα''

Με λίγα, απλά υλικά φτιάχνονται οι πιο ωραίες μακαρονάδες. Ενίοτε και με ταχύτητα αστραπής, όπως αυτή εδώ, που είναι ντοματένια, τυρένια και πικάντικη, και θέλει μόνο ένα χτύπημα των υλικών.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026: ''Κεφτεδάκια λαχανικών με ό,τι έχει το ψυγείο και λεμονάτη μαγιονέζα''

Αυτοί οι κεφτέδες προσαρμόζονται στις… περιστάσεις. Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε μόνο πατάτες και κρεμμύδι, ενώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα λαχανικά της συνταγής με άλλα που έχουμε.