• little_bees
  • kargas
  • pasalimani
  • chrysallida_new
  • syntrivani
  • raxati
  • venchi
  • pmtp
  • ispecs
  • vlachos_apofraxeis
  • lampros_odontiatros
  • paulou_dontia
  • Ηλεκτρικά Φασόης
  • skoumis_metaforiki
  • Iraklis_Tsims
  • 3pigs
  • titans_ Ju_Jitsu_Club
  • moutrakia.kids.tv
  • enso_tatoo
  • petshopcorner
  • kids_party
  • booze
  • jason cafe
  • anagnostou
  • goudis
  • psinokaimetho
  • chrisalida
  • stamatiou_apofraxeis
  • dimi_fashion
  • artina bakery

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026: ''Πίτσα Μαργαρίτα με πανεύκολη ζύμη γιαουρτιού''

Άρτος και Θεάματα 02 Οκτωβρίου 2026

Απλή και εγγυημένη σπιτική πίτσα με ζυμάρι δύο υλικών. Χωρίς τις κυψέλες και την καψαλισμένη στεφάνη της κλασικής ζύμης, αλλά και χωρίς πολύωρη αναμονή ή πολύ ζύμωμα.

Σπύρος Μαργαρίτης
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

45' προετοιμασία
10' ψήσιμο
10' αναμονή

Υλικά - Μερίδες: 2
Για τη ζύμη
  • 400 γρ. αλεύρι για πίτσα (τύπου 00) ή για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον (ή λίγο σιμιγδάλι), για το πασπάλισμα
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
  • 400 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
  • 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο αλάτι
Για τη σάλτσα
  • 100 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα) 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
Για την επιφάνεια
  • 160 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, στραγγισμένη, σε φέτες πάχους 0,5 εκ. μερικά φυλλαράκια βασιλικού (προαιρετικά) λίγο ελαιόλαδο, για το ράντισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την Πίτσα Μαργαρίτα με πανεύκολη ζύμη γιαουρτιού σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σκόνη σκόρδου (αν χρησιμοποιήσουμε), μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι και το αλάτι και ζυμώ- νουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή, λεία ζύμη.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Σάλτσα
  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξίδι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C. Μαζί προθερμαίνου- με και ένα μεγαλούτσικο ρηχό ταψί, αναποδογυρισμένο.
Πίτσα
  1. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι (ή σιμιγδάλι) και ακουμπάμε εκεί τη ζύμη.
  2. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πιέζουμε το καθέ- να με τις παλάμες μας, από το κέντρο προς την περιφέρεια, μέχρι να φτιάξουμε δύο μεγαλούτσικα και λεπτά φύλλα, όσο γίνεται στρογγυλά.
  3. Αν μας είναι ευκολό- τερο, ανοίγουμε τα φύλλα με πλάστη, τον οποίο πασπαλίζουμε τακτικά με ελάχιστο αλεύρι για να μην κολλήσει στα φύλλα και τα σκίσει.
  4. Σε κάθε φύλλο που ανοίξαμε στρώνου- με τις φέτες μοτσαρέλας, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. περιμετρικά.
  5. Με ένα κου- τάλι απλώνουμε τη σάλτσα πάνω στο τυρί.
  6. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το απλώνουμε στον πάγκο και τραβώντας τη μία πίτσα με προσοχή τη «σέρνουμε» πάνω στο χαρτί.
  7. Βγάζουμε το καυτό αναποδογυρισμένο ταψί από τον φούρνο (φορώντας γάντια φούρνου για να μην καούμε) και «σέρνου- με» το χαρτί με την πίτσα πάνω στο ταψί, όπως είναι αναποδογυρισμένο.
  8. Ξανα- βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και η ζύμη να φουσκώσει και να ροδίσει περιφερειακά.
  9. Με τον ίδιο τρόπο ψήνουμε και τη δεύ- τερη πίτσα.
  10. Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα ραντίζουμε κάθε πίτσα με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε φυλλαράκια βασιλικού.
  11. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 249.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 82 φορές